Site pictogram Astroblogs

Nederlandse groenten die geweekt zijn op “Mars-grond” zijn veilig om te eten

Credit: University of Wageningen

Nederlandse onderzoekers van de Universiteit van Wageningen hebben afgelopen week bevestigd dat groenten die gekweekt zijn op gesimuleerde Marsgrond veilig zijn om te eten. Dit vormt een belangrijke stap richting bemande missies naar de Rode Planeet. Het experiment loopt sinds 2013 en bestaat uit een groot aantal groentes die geweekt worden in speciaal door NASA ontwikkelde “Mars-grond”. Metingen van o.a. de Marsrovers hebben uitgewezen dat Marsgrond rijk is aan zware metalen zoals cadmium en lood – dat wil je niet in je eten hebben. Nu is gebleken dat in ieder geval de radijsjes, bonen, rogge en tomaten heel weinig van die zware metalen in zich opnemen. Volgens de onderzoekers is het “volledig veilig om hiervan te eten”. Ze gaan nu kijken of hetzelfde geldt voor andere gewassen, zoals aardappels. NASA is van plan om binnen 15 jaar mensen naar Mars te sturen, terwijl de Amerikaanse miljardair Elon Musk en het Nederlandse bedrijf Mars One dat nog eerder willen doen.

Bron: Phys.org

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten