14 juni 2024

“Mislukte ster” bevat water

Share

Comments

 1. Obelix zegt

  Quote : “Het object in kwestie is vermoedelijk niet echt een planeet, maar een bruine dwerg ….”

  Volgens Wikipedia en de Noot onder het artikel, zouden bruine dwergen een massa van minimaal 13 Jupiters moeten bijeen hebben vergaard. ‘ WISE 0855 ‘ is zo’n 50% te klein om een bruine dwerg te kunnen zijn. Geen wonder dat de temperatuur vergelijkbaar is met die van Jupiter. 😉
  In de laatste zin van bovenstaand artikel wordt gesproken van een sub-bruine dwerg, en dat is waarschijnlijk een betere kwalificering : (1) interessant zou zijn om te meten of ‘ WISE 0855 ‘ nog zijn Deuterium heeft (!) .

  Quote2 : “Ze hebben het toch geflikt door thermische emissie te detecteren dat afkomstig is vanuit het diepe inwendige van de sub-bruine dwerg.”
  (2) Volgens mij betekent het feit dat men geen Forfine (PH3) heeft aangetroffen, simpelweg dat er geen Fosfine is, ook niet in het diepe inwendige van de sub-dwerg, vanwaar men de thermische emissie heeft gedetecteerd.
  Wellicht is de van origine aanwezige hoeveelheid Fosfor-atomen (al dan niet in PH3 opgeslagen) verder gereageerd tot bv fosfaten die op de massieve kern zijn neergeslagen.

  Groet, Paul

Speak Your Mind

*