29 november 2023

Zomergalerij: cirrus boven Parijs

Cirrus boven Parijs. Credit & Copyright: Bertrand Kulik

Ik ben een poosje met vakantie. Daarom van mijn kant komende dagen wat fraaie APOD-jes, die afgelopen tijd verschenen zijn, ter lering ende vermaeck over het cosmische uitspanschel boven onsch.

Wat is dat daar boven Parijs, de stad waar zondag 10 juli de finale van het EK voetbal tussen Portugal en Frankrijk gaat plaatsvinden? Cirrusbewolking. Doorgaans is cirrus wit of lichtgrijs van uiterlijk wanneer het zonlicht weerkaatst, maar het kan er donker uitzien bij zonsondergang (of zonsopgang) wanneer het tegen een helderder verlichte hemel afsteekt. Cirrusbewolking behoort tot de hoogste soorten wolken en is doorgaans dun genoeg dat sterren er doorheen prijken. Cirrusbewolking kan zich vormen uit vocht dat vrijkomt boven onweerswolken en kan daardoor een aanwijzing zijn dat er een aanzienlijke weersverandering op komst is. Ook op Mars, Jupiter, Saturnus, Titan, Uranus en Neptunus heeft men cirrusbewolking waargenomen. De hierboven weergegeven afbeelding werd twee dagen geleden vastgelegd vanuit een raam in het 15e arrondissement van Parijs in Frankrijk op Aarde. Het helder verlichte object rechts onder in beeld is natuurlijk de Eiffeltoren. Bron: APOD 22 juni 2016.

Share

Comments

  1. rudiev zegt

    Prettige vakantie Arie!

  2. Krijg sinds 10 juli geen mails meer van jullie – komt dat door de vakantie – is nu 4 Augustus – jammer maar wel fijne vakantie.

  3. Welke mails bedoel je precies? Van de nieuwsbrief, die twee keer per week wordt verstuurd per mail? Of van vervolgreacties?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: