15 april 2024

Nieuwe dwergplaneet ontdekt voorbij Neptunus

Impressie van 2015 RR245. NASA ©

Astronomen hebben een nieuwe dwergplaneet ontdekt in de Kuipergordel, de gordel van ijskoude objecten voorbij de omloopbaan van Neptunus. Het nieuwe object is 2015 RR245 gedoopt en heeft een diameter van 700 kilometer. Hiermee is het object vermoedelijk rond en dus een dwergplaneet, hoewel het object die status (nog) niet officieel verkregen heeft. Het object heeft een zeer langgerekte omloopbaan, met een aphelium (verste afstand tot de zon) van 120 AU en een perihelium (kortste afstand tot de zon) van 34 AU. [1]1 AU is de afstand tussen de aarde en de zon De komende jaren zal de omloopbaan van de kandidaat-dwergplaneet beter vastgesteld worden, waarna 2015 RR245 een echte naam zal ontvangen.

2015 RR245 is ontdekt in het kader van de Outer Solar System Origins Survey (OSSOS), waarbij vele honderden objecten voorbij de omloopbaan van Neptunus zijn ontdekt. Deze survey heeft als doel om de geschiedenis van de Kuipergordel beter te doorgronden, een geschiedenis die nauw verband houdt met de evolutie van de reuzenplaneten in het zonnestelsel. Een beter begrip van het ontstaan van de Kuipergordel zal daarom leiden tot een beter begrip van het ontstaan van het gehele zonnestelsel!

Bron: Canada-France-Hawaii Telescope

Voetnoten

Voetnoten
1 1 AU is de afstand tussen de aarde en de zon
Share

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Waarom is deze dwergplaneet niet ontdekt tijdens de NEO-WISE zoektocht naar planeten in de buitendelen van ons zonnestelsel? Straalt 2015 RR245 te weinig infrarood straling uit om door NEO-W gedetecteerd te zijn? Zegt dat iets over de temperatuur van deze dwergplaneet?

  2. Jeroen zegt

    Kan de baan data gebruikt tbv speurtocht naar planet IX ?

Speak Your Mind

*