24 februari 2024

Samenstelling oppervlak bepaalt temperatuur en bewoonbaarheid planeet

Onderzoek van de KU Leuven toont aan dat de wrijving tussen het oppervlak en de atmosfeer van een exoplaneet grote gevolgen heeft voor de temperatuur op de planeet. Deze temperatuur is dan weer belangrijk in de zoektocht naar bewoonbare planeten buiten ons zonnestelsel.

In de zoektocht naar bewoonbare planeten buiten ons zonnestelsel, ook wel exoplaneten genoemd, concentreren sterrenkundigen zich op dit moment op rotsachtige planeten die op het eerste zicht niet meteen op onze aarde lijken. Deze planeten draaien rond een kleinere ster dan onze zon, een zogenoemde M-dwerg. In ons universum zijn er veel meer M-dwergen dan zonne-type sterren, waardoor de kans groter is dat sterrenkundigen de eerste bewoonbare planeet rond een M-dwerg zullen vinden. De planeten bij die M-dwergen zijn meestal permanent met

Share

Comments

  1. Folkert zegt

    De planeten bij die M-dwergen zijn meestal permanent met één kant naar de ster gericht.
    Hoe zo? en hoe weten we dat dan?

    • Dat kan je al terug vinden op de allereerste pagina van het de paper van het bron artikel…..

      “At least the planets at the inner edge of the habitable zone of M dwarfs are so close to their star that tidal interactions can force the planet’s rotation in short astronomical time scales to be synchronous with the orbital period (e.g. Kasting et al. (1993), Murray & Dermott (2000)).”http://arxiv.org/pdf/1508.00419v1.pdf”

Speak Your Mind

*