24 mei 2024

Spectaculair: de hele aarde in 121 megapixels

Zou je graag een 121-megapixelfoto van de gehele aarde willen zien? Nou, dat kan! Het unieke van de opname is niet alleen het detail, maar ook het feit dat het uit

Share

Comments

 1. Johan B. zegt

  Wat is de aarde toch mooi. Alleen jammer dat de mensen die er op leven er zo’n puinhoop van maken.

 2. Enceladus zegt

  Je kunt op die filmpje mooi zien dat het ’s zomers op de Noordpool niet donker wordt.
  Ook wel leuk dat Sri Lanka het centrum van de wereld is, in dit filmpje.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Welk planeet is dit nou echt? ik herken de ligging van de continenten niet (

 4. Ik heb twee vragen.

  Leven wij ondersteboven.

  Waarom krijg ik altijd samengestelde foto’s van de Aarde te zien. Ik ben geen platte Aarde gekkie, maar stoor me wel aan het feit dat ik geen originele plaatjes te zien krijg. De MER missie liet je .raw-achtige foto’s onderzoeken. En zo zijn er wel meer missies. Bij Juno, en ook al bij NH krijg je plaatjes die bewerkt zijn, en naar inzicht van NASA/ESA bewerkt worden. Waarom kan ik niet meer de ruwe foto’s bekijken? (Weet je, 12 keer de linker poot van een van de twee rovers, en de zonsopkomst vanaf een rover.)

  • Enceladus zegt

   Nee, wij niet, maar die jongens in Australië natuurlijk wel. 😉
   Zonder gekheid: er is uiteraard geen boven of onder, maar doordat je vrijwel altijd de Noordpool boven ziet, is dit in eerste instantie even vreemd.

   Verder krijg je meestal (dus niet altijd, zoals dit filmpje aantoont) samengestelde beelden te zien omdat de meeste satellieten niet dermate ver staan dat de hele Aarde in één keer kunnen vastleggen. Die Russische weersatelliet die deze opname heeft gemaakt is ongetwijfeld een geostationaire satelliet.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 5. Monique zegt

  Dan ga ik ook voor de geostationaire satelliet. Dat is altijd goed.
  De geostationaire baan is de cirkelvormige baan rond de aarde waar een kunstmaan of ander object stil lijkt te staan ten opzichte van het aardoppervlak. Zo’n satelliet heet een geostationaire satelliet.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Geostationaire_baan

  Er bestaan ook geosynchrone satellieten. Deze hebben dezelfde omloopstijd als de draaitijd van de aarde, maar bevinden zich niet permanent boven dezelfde plek. Ze bevinden zich niet boven de evenaar en/of lopen niet in een cirkelvormige baan. Een geostationaire satelliet is ook geosynchroon, het omgekeerde niet altijd.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Weersatelliet

Speak Your Mind

*