16 april 2024

Precies veertig jaar geleden landde de Viking 1 op Mars

Eerste foto van Viking 1 vanaf de oppervlakte van Mars. Credit: Roel van der Hoorn / NASA.

Vandaag – woensdag 20 juli – is het precies veertig jaar geleden dat de Amerikaanse onbemande ruimtemissie Viking 1 op Mars landde. Dat gebeurde om 13.12 uur Nederlandse tijd en wel in het gebied genaamd Chryse Planitia, op een positie van 22,24° N 48,01° W. De bedoeling was dat de op 20 augustus 1975 gelanceerde Viking 1 zou landen op Independance Day, 4 juli 1976, de dag dat de Verenigde Staten exact tweehonderd jaar bestonden. De Viking 1 arriveerde bij Mars op 19 juni 1976. Zijn eerste taak was nu om een geschikte plaats voor de lander te vinden – dat was nog niet gebeurd. Landing op 4 juli bleek echter onmogelijk, want het terrein dat aanvankelijk was uitgekozen als landingsplaats bleek volkomen ongeschikt te zijn. Na 16 aanvullende dagen vol met baanmanoeuvres en aanvullend onderzoek koos men uiteindelijk voor een landing in Chryse Planitia, een gladde, ronde vlakte in het noorden van Mars.

Kleurenfoto met daarop de sleuven, gegraven door Viking 1’s graafarm. Credit: Roel van der Hoorn / NASA.

Het doel van NASA was om met de Viking 1 en Viking 2 (die op 3 september dat jaar landde in Utopia Planitia) onderzoek te doen naar de mogelijkheid van leven op Mars. De Viking 1 en 2 hadden aan boord een mini-laboratorium [1]Dat van de Viking 1 bestond uit 3 automatische laboratoria, mini-oventjes, geigertellers, filters, een zonnelamp en een gas-chromatograaf. waarbij een stukje Marsbodem werd verhit en geanalyseerd. De uitkomst was dat men de organische verbindingen chloormethaan en dichloormethaan aantrof. Die werden toen niet gekwalificeerd als biologisch van oorsprong, maar als afvalstoffen van de vloeistoffen die gebruikt werden bij de analyse. Lees in dit verband ook deze Astroblog over het zogeheten Viking Labeled Release Experiment. Bron: Wikipedia.

Voetnoten

Voetnoten
1 Dat van de Viking 1 bestond uit 3 automatische laboratoria, mini-oventjes, geigertellers, filters, een zonnelamp en een gas-chromatograaf.
Share

Speak Your Mind

*