30 mei 2024

Quasars wijzen de weg voor Schiaparalli’s landing op Mars

Credit afbeelding: Estrack image: ESA/D. Pazos – Quasar P1514-24 inset image: Rami Rekola, Univerity of Turku, 2001

Op woensdag 19 oktober 2016 – over pakweg drie maanden dus – zal de Europese Schiaparelli lander, onderdeel van deel 1 van de Europees-Russische ExoMars missie, in het gebied Meridiani Planum op Mars landen. Tegelijk zal de ExoMars/TGO Orbiter in een baan om Mars raken. Om er voor te zorgen dat Schiaparelli exact in het gekozen gebied terecht komt maken de vluchtleiders van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gebruik van quasars, ver weg staande sterrenstelsels, die een zeer actief superzwaar zwart gat in hun centrum hebben. Met die quasars past men een techniek toe die de Delta-Differential One-Way Ranging wordt genoemd, ofwel de delta-DOR. Schiaparelli is nu nog verbonden aan de ExoMars/TGO Orbiter en die staat via radiosignalen continu in contact met de twee radioschotels in New Norcia (West- Australië) en Cebreros (Spanje).

De techniek van delta-DOR. Credit: MRMW/Wikipedia.

Via driehoeksmeting kan men de afstand en positie van de Orbiter bepalen, maar door atmosferische turbulenties op aarde kan dat signaal iets afwijken, hetgeen onzekerheid oplevert in de afstand en positie. Dankzij delta-DOR echter kan men die afwijking opheffen. Deze week is het voor het eerst toegepast en wel met de quasar P1514-24, die je helemaal bovenaan ziet met zo’n radioschotel. Met de techniek hoopt men op 19 oktober Schiaparelli binnen een kilometer te kunnen laten landen van de gekozen landingsplaats op Mars, de rode planeet die op dat moment 150 miljoen km van de aarde staat.  BronESA.

Share

Speak Your Mind

*