20 juni 2019

LUX: weer levert de jacht op donkere materie nul komma niks op

LUX1_1

Deze week is op een conferentie in Engeland bekend gemaakt dat na twintig maanden intensief speuren met ‘s werelds meest gevoelige detector voor donkere materie, de Large Underground Xenon (LUX) in de Black Hills van South Dakota (VS), niets is gevonden. Niets, nothing, niente, nada donkere materie, nul komma niks Weakly Interactive Massive Particles (WIMP’s), de vermeende deeltjes waaruit donkere materie volgens theoretici zou moeten bestaan. Menig natuurkundige zal er bijna wanhopig van worden. Tussen oktober 2014 en mei 2016 speurde men met LUX naar die WIMP’s en dat gebeurde in een tank, gevuld met 250 kg vloeibare, ultrakoude xenon, omgeven door een grote watertank, die in een anderhalf kilometer diepe mijn in de Black Hills is ondergebracht. Indirecte aanwijzingen laten zien dat meer dan 4/5e van de massa in het heelal uit donkere materie bestaat.

Dibujo20160721-wimp-nucleon-interaction-events-after-salt-removal-in-lux-dark-matter-detector1-580x556

Mocht een hypothetisch WIMP-deeltje de detector passeren dan kan een xenon atoom daarmee via de zwakke wisselwerking reageren en als dat gebeurt dan gaat

Reacties

 1. Als een theorie bepaalde waarnemingen niet correct kan voorspellen, is de normale gang van zaken dat je aan de theorie gaat sleutelen. In dit geval gaat het om waarnemingen die anders zijn dan de relativiteitstheorie voorspelt.
  O.K., de relativiteitstheorie is niet zomaar een theorie en ze heeft al vele mooie en goede voorspellingen kunnen doen, maar toch… De manier waarop nu geprobeerd word om via “donkere materie” het heelal aan te passen aan de theorie heeft iets merkwaardig krampachtigs. Het zou mij niet verbazen als we nog veel vaker berichten gaan lezen over de mislukte jacht op donkere materie deeltjes.

 2. Helemaal mee eens Wim. Ik heb ook bedenkingen bij het een en ander. Stel dat 90% van de wetenschap bij een verklaring voor DM naar WIMP’s zoekt omdat ze daarin geloven, gaat 99,999999% van de budgetten op aan dat onderzoek. De kleine groep die ergens anders zoekt krijgt al snel een behandeling alsof het pseudo’s of alu-hoedjes types zijn, budget 3 kwartjes en ingediende papers worden vaak buiten de deur gehouden. Het valt volgens mij ook niet mee om miljoenen of miljarden te spenderen, inclusief een flinke brok van je loopbaan, en dan te zeggen “oops we zaten fout”. Krampachtig is idd een goed woord daarvoor. Ikzelf verwacht ook dat er uiteindelijk een “gewone” verklaring voor DM komt (en DE) en niet iets “exotisch”

 3. Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt

  Suggestie voor het eerstvolgende artikel over dit onderwerp:
  “De speurtocht naar donkere materie. Wetenschappers tasten nog altijd in het duister”

  😉

  • Enceladus Enceladus zegt

   En als dan ooit blijkt dat het allemaal onzin was: “Wetenschapper op zoek naar donkere materie bleek geen groot licht”

   😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: