15 juli 2024

Space… the final frontier

Abell S1063. Credit: NASA, ESA, and J. Lotz (STScI).

Ja waar kennen we dat ook weer van? Space… the final frontier. Juist ja, Star Trek, de reis door de ruimte die al vijftig jaar geleden begon. De nieuwste film is in premiére gegaan, Star Trek Beyond. Maar Captain Kirk en zijn bemanning van starship Enterprise zijn niet de enigen die de ruimte verkennen. Met de ESA/NASA Hubble ruimtetelescoop doen ze al meer dan vijfentwintig jaar onderzoek aan de ruimte, onder andere aan de clusters van sterrenstelsels Abell S1063 – hierboven te zien.

Space… the final frontier. These are the stories of the Hubble Space Telescope. Its continuing mission, to explore strange new worlds and to boldly look where no telescope has looked before.

Abell S1063 laat ons een grote verzameling van zo’n 400 sterrenstelsels zien, bij elkaar 1000 miljard zonsmassa, die vier miljard lichtjaar van ons vandaan liggen. Hubble bestudeert deze en andere clusters in het kader van het Frontier Fields programma. een drie jaar durend programma, waarbij men zo ver mogelijk in het heelal wil kijken. De vier miljard lichtjaar afstand van Abell S1063 is op zich niet zo ver, maar dankzij de zwaartekrachtslenzen in en rond de cluster kan men véél verder weg kijken. Je ziet op de foto allerlei vage boogjes. Dat is het licht van erachter liggende sterrenstelsels, dat afbuigt omdat de ruimte om Abell S1063 heen door de enorme massa is gekromd. Sommige van die sterrenstelsels achter Abell S1063 dateren van slechts 1 miljard jaar na de oerknal, bijna 13 miljard lichtjaar ver weg. In de video hieronder zien we hoe wordt ingezoomd op de cluster.

Eh… nog even over Star Trek Beyond. Volgende week ga ik die film zelf bekijken, samen met collega-Astroblogger Jan Brandt en Jonathan Hall, werkzaam bij het William Herschel Museum in het Engelse Bath. Ga er maar van uit dat ik daarna men een recensie van de film kom. 😀 Bron: Hubble.

Share

Comments

 1. Olaf van Kooten zegt

  De kritieken zijn alvast niet veelbelovend betreffende de Star Trek film 🙁

 2. Robert Heijd zegt

  No spoilers pls! Groot fan van Star Trek en wacht toch echt op de torrent! Live long and prosper! 🙂

 3. Niet veelbelovend? Als ik voor een overzicht eens ga kijken op wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Star_Trek_Beyond#Reception) dan vallen die kritieken toch wel mee. Voor wie het genre wel ziet zitten, of niet onoverkomelijk vindt, zal het naar alle waarschijnlijkheid niet zwaar gaan tegenvallen, en de anderen gaan vast toch niet kijken…

 4. het zou leuker en wetenschappelijk spannender zijn als Star Trek meer aan wetenschappelijke vooruitziende ruimte tijd reizen bezig houd, en het in logica denken Spock in ere houd.
  Dat maakt de echte Star Trek spannend.
  na een reis door de ruimte is bij terugkomst de Aarde zover veranderd, wat is er gebeurt?…

  Het commercieel geweld lijkt erg op hedendaags Amerikaanse troep! en daar is er te veel van!

 5. Jan Brandt zegt

  Zolang Startrek bestaat is er altijd maar weer die overbekende kritiek….o.a. welke startrek nu de beste is T.O.S. of the startrek next generation of Deep space nine..etc…etc…. en dan het ik nog niet eens over het zogenaamde “nit picken”…een heuse rubriek in het nederlandse startrek magazine waarbij kritische trekkies hun ongezouten mening gaven/geven over allerlei details die al dan niet “aan de eisen van de verwende Startrekfan” voldeden danwel voldoen…en nu weer zo ook met die nieuwste telg in het Startrek universum…enne…ja..ik als fanatiek Trekkie van het eerste uur zie ook wel de heftige verschillen met “vroegah”….de nieuwste Startrekfilms zijn heel wat meer “flits flits zippiedie zappiedie” dan het ouwe werk..maarre…dat hoort nu eenmaal bij de tijdgeest van het hedendaagse….enne…yep, het is soms best wel een beetje te flitsend allemaal voor deze “Startrek-bejaarde”…maarre….hé, het is er nog….na 45 jaar…..het is Startrek….en dus altijd goed!!!

Speak Your Mind

*