13 april 2024

Korte maar boeiende documentaires over de zoektocht naar buitenaards leven

Alpha Centauri (links), Beta Centauri (rechts) en Proxima Centauri (rode cirkel). Alpha Centauri bestaat zelf uit twee componenten, A en B, maar die zijn op deze opname niet opgelost.

Alpha Centauri (links), Beta Centauri (rechts) en Proxima Centauri (rode cirkel). Alpha Centauri bestaat zelf uit twee componenten, A en B, maar die zijn op deze opname niet opgelost.

Exoplaneten zijn helemaal “in” tegenwoordig. Mede dankzij de Kepler-ruimtetelescoop kennen we nu letterlijk duizenden planeten die rondom andere sterren draaien. Maar hoeveel van die planeten kunnen leven ondersteunen? In de korte documentaire The Search for Earth Proxima bespreken wetenschappers de huidige projecten om levensvatbare planeten te vinden. Het tweede gedeelte van de video staat in het teken van de speurtocht naar leven bij onze dichtstbijzijnde stellaire buur: Alpha Centauri. Deze speurtocht wordt georganiseerd door de non-profitorganisatie Mission Centaur, die is opgericht door een aantal wetenschappers uit Silicon Valley. In het kader van dat project worden technieken ontwikkelt om het (eventueel aanwezige) planetenstelsel rondom alledrie de componenten van Alpha Centauri in groot detail te fotograferen. Als de sterren van Alpha Centauri namelijk planeten hebben, en die kans is vrij groot, dan is volgens de laatste modellen zo’n 80 procent kans dat zo’n planeet zich in de leefbare zone zal bevinden. Spannend!

Share

Speak Your Mind

*