Site pictogram Astroblogs

Rosetta: kometen als 67P stammen uit de oertijd van het zonnestelsel

Komeet 67P, gefotografeerd op 22 maart 2015 met de NAVCAM van Rosetta. Credit: ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0

Op basis van onderzoek met de Europese Rosetta ruimteronde afgelopen twee jaar aan de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko komen wetenschappers tot de conclusie dat kometen stammen uit de oertijd van het zonnestelsel en dat ze geen jongere brokstukken zijn, die zijn ontstaan door achtereenvolgende botsingen tussen grotere objecten, zoals ijsachtige trans-Neptunische objecten (TNO’s). Een team van wetenschappers onder leiding van Björn Davidsson (Jet Propulsion Laboratory, California Institute of Technology in Pasadena (USA) heeft daarover een artikel gepubliceerd in het vakblad Astronomy & Astrophysics. Dit betekent dat kometen ‘primordiale’ objecten zijn, die ons meer kunnen vertellen over de ontstaansgeschiedenis van het zonnestelsel, dat 4,6 miljard jaar oud is. Hieronder een profiel dat men van 67P heeft opgesteld – dubbelklikken om te verprimordialiseren.

Credit: ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0

67P blijkt een komeet te zijn met een lage dichtheid, een hoge porositeit en een uitgebreide gelaagdheid. Zoals we op de foto’s kunnen zien bestaat komeet 67P uit twee delen, een ‘lichaam’ en een ‘kop’. Die twee delen moeten oorspronkelijk los door de ruimte hebben gezweefd en door een zachte botsing met elkaar zijn samengegaan, in de koude buitengebieden van het zonnestelsel. De gelaagdheid wijst er op dat ze voor dat samengaan al geleidelijk materiaal moeten hebben verzameld, waardoor ze als een ui gegroeid zijn. De porositeit van 67P is een aanduiding dat de komeet geen gevolg is van harde botsingen. Volgens de onderzoekers zijn kometen gegroeid door zachte botsingen in het vroege zonnestelsel tussen zogeheten ‘kometesimalen’. In het gebied genaamd Bastet op 67P heeft men drie ronde vormen gezien, die wellicht overblijfselen zijn van deze kometesimalen. Ook heeft men kleine structuren gevonden, die ‘kippevel’ worden genoemd (Engels: goosebumps) en dat zijn wellicht kleine vormen van kometesimalen. Hieronder een infografiek van de twee modellen van het ontstaan van kometen. Het onderzoek aan 67P laat zien dat het rechter model nu favoriet is.

Credit: ESA/Rosetta.

Eh… nou we het toch over de Rosetta missie hebben: afgelopen woensdag is de communicatatie uitgeschakeld tussen Rosetta en Philae, de lander op de komeet. Daar was al een jaar lang geen contact meer mee, maar nou is het dus officieel over en uit met Philae – snif snif. En op 30 september zal er ook een einde komen aan Rosetta, als die zal neerkomen op komeet 67P. Bron: ESA.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten