Site pictogram Astroblogs

Valt een Flat-Earth-sektelid überhaupt nog te overtuigen van zijn/haar dwaling?

Credit: Jim Cooke/Gizmodo

De afgelopen weken was er nogal wat te doen rondom het waanidee dat de Aarde geen bol zou zijn, maar plat.
Aanleiding was een bijeenkomst in Noordwijk, waarover Arie al blogde.

Zelden kwamen er zoveel reacties en zelden liepen de emoties zo hoog op. Flat-Earth-sekteleden blijken zozeer
overtuigd van de ‘waarheid’ die zij verkondigen en die ‘de ELITE’ angstvallig verborgen zou willen houden,
dat zij alle hier aangedragen argumenten die toch zeer duidelijk aantonen dat de Aarde niets anders dan een bol
kan zijn en dus volstrekt duidelijk maken dat het geen platte schijf is, domweg (wat een zeer toepasselijk woord is in dit geval) aan de kant schuiven. Sterker nog, indirect werd zelfs iedereen die ooit een zonsverduistering heeft gezien voor leugenaar uitgemaakt, want zo zegt de leer van de Flat-Earth-sekte kennelijk: die bestaan niet. Tja, kennelijk een gevalletje massapsychose…Vanwaar nu wéér aandacht voor dit onderwerp? Welnu, vandaag werd onze Arie – de man die zo ongelooflijk veel vrije tijd in deze website steekt – werkelijk bestookt door iemand die het kennelijk niet kon verkroppen dat wij (de auteurs alhier en tevens enkele forumleden) haar argumenten aan flarden schoten en met goed onderbouwde argumenten kwamen die aantonen dat de Aarde een bol is. Altijd al geweest overigens en dat zal onze moederplaneet de komende paar miljard jaar gewoon ook blijven. Totdat de zon haar als een lekker hapje verschalkt. Maar dat is een ander verhaal.In de vele mailtjes die Arie vandaag voor zijn kiezen kreeg, kwam mevrouw X (laten we haar naam maar vergeten) met het volgende argument: ze vloog 15 jaar geleden naar Los Angelos en was onderweg stom verbaasd dat ze over IJsland, Groenland en Canada vloog. Dat kon volgens haar nooit de kortste weg zijn! De kortste weg was volgens haar ‘gewoon’ over de Atlantische Oceaan. Al die jaren deed ze niet de moeite om uit te zoeken of dat werkelijk zo is, maar toen ze van de Flat-Earth-theorie hoorde, zag ze daar meteen haar ‘gelijk’ in bewezen. Als je immers de Flat- Earth-kaart gebruikt, dan zie je dat de rechte lijn van Schiphol naar Los Angelos International Airport over IJsland, Groenland en Canada voert. En ‘dus’ was daarmee voor haar bewezen dat de Aarde plat is

 

.IMG_5752

Mevrouw X deed dus niet de moeite om na te gaan wat de kortste route is. Want los nog van het feit dat airlines het liefste over land vliegen omdat je dan simpelweg meer uitwijkmogelijkheden hebt voor een noodlanding dan op zee, zullen airlines een sterke voorkeur hebben voor de kortste afstand. Daarmee bespaar je immers kerosine. Welnu, ik heb dan toch maar gedaan wat mevrouw X al die jaren zelf had kunnen doen. Men neme een globe en met neme een klosje touw, een rol plakband en een schaar. En 10 minuten later heb je een globe met daarop twee touwtjes geplakt. Eén met de route via IJsland, Groenland en Canada en één met de route over de Atlantische Oceaan. Welk touwtje, beste lezers, denken jullie dat het kortste is? Het ‘Pool’-touwtje of het ‘Atlantische’-touwtje?Het antwoord zal iedereen die zijn gezond verstand gebruikt niet verbazen: de ‘Pool’-route is korter. Aanzienlijk korter zelfs. In centimeters gaat het om 22,4 versus 26,4 cm. Dat scheelt precies 4 cm. Volgens de legenda op mijn globe is 1 cm 416 km. De ‘Pool’-route is dus 1.664 km korter.IMG_5756 Verder kwam er in de discussie al ter sprake dat vliegtuigen van Sydney, Australië naar Santiago, Chili volgens de Flat-Earth-kaart geen andere keuze hebben dan via Indonesië, China, Rusland, Canada en Amerika te vliegen. Mevrouw X ging stelselmatig niet in op het argument dat vliegtuigen op die lijn helemaal niet over land vliegen, maar gewoon over de Stille Oceaan gaan. Airline Quantas biedt dagelijks vluchten aan en dagelijks kunnen honderden inzittenden na aankomst vertellen dat zij onderweg alleen maar zee hebben gezien. Mevrouw X echter doet alsof dat niet zo is.

Quantas

Sterker nog, elders op internet beweert ze doodleuk dat die vluchten helemaal niet bestaan! Op 11 april schreef deze mevrouw namelijk bij onze collega’s van Scientias dat het onmogelijk is om een vlucht van Zuid-Amerika naar Australië of vice versa te boeken. Zoals gemeld biedt Quantas die mogelijkheid wel en is dit dus gewoon de zoveelste Flat-Earth-leugen, de wereld in geholpen door een Flat-Earth-sektelid, dat liever onzin gelooft, dan zelf even een globe te pakken en uit te zoeken wat nou echt de kortste route is. Het idee dat veel Flat-Earth-sekteleden verspreiden dat je niet over de Noordpool en zelfs niet in de buurt van de Zuidpool zou mogen vliegen is overigens ook eenvoudig te weerleggen. Neem hier maar even een kijkje.Tenslotte: waarom doe ik zoveel moeite? Tja, daar heb ik over nagedacht. Enkele jaren geleden was er een slogan die verkondigde dat Nederland steeds slimmer werd. Wie zich op het internet begeeft, bekruipt al gauw de gedachte dat het tegendeel waar is en Nederland steeds dommer wordt. Ik denk dat geen van beide het geval is. Wel denk ik dat domme mensen vroeger geen platform vonden voor het verspreiden van hun domme ideeën en dat internet dermate laagdrempelig is dat je niet meer alleen de ideeën van goed opgeleide en verstandige mensen verneemt, maar helaas ook steeds meer de mentale oprispingen van mensen die eigenlijk tegen zichzelf in bescherming zouden moeten worden genomen. Ik ben nogal allergisch voor domheid. Het leidt bij mij zelfs tot een zeer scherpe tong en pen…Deze blog is dan ook geschreven op persoonlijke titel. Mocht Mevrouw X dit nog lezen, dan hoop ik dat ze haar excuses zal aanbieden aan onze Arie en alle honderdduizenden mensen die zonsverduisteringen hebben gezien en indirect voor leugenaars werden uitgemaakt. Toevoeging (8 augustus 2016)Nu ik me dan toch eens in vliegroutes verdiept heb, kwam ik op het idee om eens te kijken naar de vluchtroute van MH 17, het vliegtuig dat ruim twee jaar geleden boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Ter vergelijk hier onder het vluchtpad van MH 17 over een bolle wereld en over een platte aarde.

Flight path MH17 bron flightrader24dotcom en google maps

Bron: Flightradar24.com/Google MapsAirlines zullen, zwaar onweer of stormfronten daargelaten, altijd voor de kortste route kiezen. Kwestie van zo min mogelijk kerosine verbruiken. Over een bolle wereld loopt de kortste verbinding van Schiphol naar Kuala Lumpur als volgt: Schiphol/Nederland – Duitsland – Polen – Oekraïne – Rusland – (oversteek Kaspische Zee) – Kazachstan – Turkmenistan – Afghanistan – Pakistan – India – (oversteek Golf van Bengalen) – Kuala Lumpur/Maleisië.Laten we nu eens kijken hoe de vlucht zou zijn als we op een platte aarde leven. Ik heb even gezocht en vond een mooi platte aarde kaartje waarin alle staten in de wereld zijn ingetekend. Opnieuw laten we een vliegtuig opstijgen van Schiphol en de kortste route naar Maleisië vliegen. Daar gaan we: Schiphol/Nederland – Duitsland – Zweden (oversteek Oostzee) – Letland – Rusland – Kazachstan – China – India – Myanmar (Birma) – Thailand – Kuala Lumpur/Maleisië.Amsterdam Kuala Lumpur volgens Flat Earth sekte JPGBron: Pinterest (de rode lijn is uiteraard een toevoeging)Zoals we zien zou vlucht MH 17 als we op een platte aarde leefden nooit over Oekraïne zijn gevlogen. Ik neem aan dat ik de Flat Earth-sekteleden niet hoef te verwijzen naar alle gruwelijke foto’s en berichten uit Oekraïne. En ik neem ook aan dat Flat Earth-sekteleden die dit lezen zich nu stilletjes in een hoekje gaan zitten schamen. Als ze daar mee klaar zijn hoop ik dat ze opstaan tegen de sekteleiders die hen op schofterige wijze hebben misleid met hun platte aarde-onzin.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten