29 mei 2024

CMS heeft in 2016 geen 750 GeV difoton hobbel gezien [ATLAS-update]

Credit: CMS Collaboration

De 38e International Conference on High Physics (ICHEP) in Chicago is gisteren begonnen en zojuist kregen we de eerste resultaten te zien, die met de CMS detector van de Large Hadron Collider (LHC) in 2016 tijdens Run 2 (botsingsenergie tussen de protonen: ?s=13 TeV) zijn behaald. Na 12,9 inverse femtobarn aan gegevens blijkt CMS géén hobbel te hebben gezien bij 750 GeV, waarbij twee fotonen (??) ontstaan – ‘No significant excess is observed over the standard model predictions‘. Eind vorig jaar hadden CMS én ATLAS nog een hobbel bij 750 GeV gezien, maar die blijkt in 2016 bij meer botsingen – bijna vier keer zo veel als in 2015 – geheel verdwenen te zijn.

Vanavond is een artikel gepubliceerd met de resultaten, dat hier te vinden was. Morgen is pas de lezing over de resultaten, dus het was best wel vreemd dat het artikel vandaag al te zien was. Toen ik zojuist weer keek om een afbeelding bij de blog te plaatsen zag ik dat van het artikel alleen nog maar de abstract te lezen is, zónder het resultaat te noemen – de afbeelding hierboven kwam ik op Twitter tegen, iemand die ‘m nog net op tijd heeft kunnen scannen. 😀 Kennelijk was de publicatie te vroeg en heeft men snel ingegrepen. Helaas pindakaas, de boodschap is al de wereld ingestuurd: CMS heeft geen 750 GeV difoton hobbel gezien. Ehh…. over de hobbel zijn sinds december 2015 maar liefst 540 theoretische artikelen geschreven (zie afbeelding hieronder). Mmmmm, wat gaat daarmee gebeuren?

Morgen zal ook ATLAS met z’n resultaten komen, maar de verwachting is dat ook die niets gezien heeft. Positief bericht: het in 2012 tijdens Run 1 (botsingsenergie tussen de protonen:?s=7 en 8 TeV) ontdekte Higgs boson is héél goed door CMS en ATLAS gezien, zoals je hieronder kunt zien – de hobbel bij 126 GeV.

Credit: CMS Collaboration

Bron: Francis Naukas. [Update 5 augustus 2016 16.30 uur] Zojuist zijn ook de 2016 resultaten van Run 2 met ATLAS gepubliceerd. Bottom-line van de resultaten: “At the mass and width corresponding to the largest deviations from the background-only hypothesis in the 2015 data, no large excess is observed in the 2016 data. The excess at an invariant mass of 750 GeV as seen in the 2015 data is therefore not confirmed with the 2016 data. The compatibility of the 2015 and 2016 datasets, assuming a signal with mass and width given by the largest 2015 excess, is on the level of 2.7 sigma. This suggests that the observation in the 2015 data was an upward statistical fluctuation.” Hieronder de grafiek van ATLAS met de waarnemingen, zónder excess bij 750 GeV. Een bevestiging dus van de CMS-resultaten.

Credit: ATLAS Collaboration

En hoe was de stemming bij de ATLAS lezing op ICHEP?


😀
Bron: ATLAS.

Share

Comments

  1. Oeps, een 4.7 sigma die nu in de ruis verdwenen is? Dat is erg slecht nieuws voor de betrouwbaarheid van beide locaties. Bij Wiki is men al aan het puinruimen. Dat betekent dus dat men of aan de meetopstellingen heeft gesleuteld of aan de data heeft gesleuteld. Daar gaan dus koppen vallen.

  2. Waar haal je die 4,7 sigma vandaan? Betrouwbaarheid van ATLAS en CMS was eind vorig jaar samen 3,6σ en rekening houdend met het Look Elsewhere effect daalde dat naar 1,9σ. Het was laag, nu nog meer. Ja koppen zullen er zeker vallen, bij de theoretici denk ik vooral.

  3. Ah ja, Jester van Resonaances, een goede natuurkundige die ik ook volg. Ja, toen in maart waren ze een stuk optimistischer over de 750 difoton hobbel, tijdens de conferentie Recontres de Moriond. Maar die 4,7 sigma was van ATLAS en CMS gecombineerd, met nieuwe analyses van de 2015 data en zonder het Look Elsewhere Effect (LEE). Helaas pindakaas, het blijkt achteraf allemaal ruis te zijn.

Speak Your Mind

*