30 mei 2024

Hadden we toch bijna een kernoorlog in 1967 door een uitbarsting van de zon

De zon op 23 mei 1967. Credit: National Solar Observatory historical archive

De zon op 23 mei 1967. Credit: National Solar Observatory historical archive[/caption]Op 23 mei 1967 was er een grote uitbarsting op de zon, veroorzaakt door een groep zonnevlekken, die zich op 18 mei 1967 voor het eerst liet zien. Op zich niet vreemd, zo’n uitbarsting, iets dat zo vaker voorkomt. Maar toen lag het iets anders, want dankzij de uitbarsting zagen ze niet alleen noorderlicht in Nieuw-Mexico, maar werd ook allerlei radar- en radioverkeer op aarde gehinderd. En laten we nou in 1967 net middenin de Koude Oorlog zitten, de oorlog met hoofdletters geschreven, die toen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie gaande was. Gevolg was dat de Amerikaanse luchtmacht dacht dat hun radars in het poolgebied,het zogeheten Ballistic Missile Early Warning System (BMEWS), die de vijandelijke raketten in de gaten moesten houden, door de USSR opzettelijk gestoord werden en dat er mogelijk een aanval op komst was. Net voordat de vliegtuigen van de VS de lucht in gingen om zich te verdedigen – allemaal met de “ready to launch” status – kregen ze echter door dat er sprake was van een misverstand en dat de drie radars in het noordpoolgebied door een sterke uitbarsting van de zon waren verstoord. De met kernbommen bewapende vliegtuigen konden daardoor aan de grond blijven en voortaan zou de leiding van de Amerikaanse luchtmacht ook rekening houden met het ‘weer’ vanuit de ruimte. Aldus onderzoekers onder leiding van Delores Knipp (University of Colorado in Boulder, VS), die dat deze week allemaal naar buiten hebben gebracht en die het merkwaardige relaas opgediept hebben uit de verhalen, die opgetekend zijn door gepensioneerde luchtmachtofficieren uit die tijd. Hier het artikel over de gebeurtenissen in 1967 van Knipp et al., gepubliceerd in het tijdschrift van de American Geophysical Union. Bron: Science Daily.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Hebben we dat verdorie overleefd, krijgen we straks een president in de VS die ’trigger happy’ is… 🙁

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Je hebt gelijk, als Clinton dat word heb je er inderdaad een Gert.

   Scherp opgemerkt, laten we dus maar hopen dat zij het niet word:)

  • Enceladus zegt

   Ik doelde uiteraard op die blaaskaak en niet op haar. Al ben ik ook geen fan van mevrouw…

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Dat weet ik toch Gert, daarom reageerde ik ook zo:)

    Ik vind het alleen zo grappig dat je iemand een blaaskaak kan noemen ,terwijl het enige wat je van hem weet jou toekomt via derde, en die staan nou echt niet bekend om hun objectiviteit:):) In tegendeel zelfs.

    En niemand is perfect, en het gaat er in de politiek niet om hoe je bent voor de camera e.d maar hoe je bent in de achterkamers want daar worden de echte beslissingen genomen, en dan heb ik toch meer vertrouwen in blaaskaak dan in mevrouw “ik ga zo slecht om met geheime info dat ik bereid ben om daar landgenoten voor te laten sterven”.

    En ik persoonlijk vind de verkiezingen in de usa altijd een treurige bedoeling. En als ik dat gade sla ben ik toch altijd wel blij dat ik hier woon:)

    • Kunnen we ophouden met dit soort ongein? Flat Earth is er niks tegen.
     Dit is géén blog voor politieke meningen en/of wat daar voor door moet gaan. Ik heb er, als astroblogfan, geen boodschap aan. Wil je ter zake wel je ei kwijt, doe het dan elders en desgevallend kan en zal ik dáár reageren. Hier is dat niet gepast, hoezeer ik ook sta te popelen.

     • Enceladus zegt

      “Astronomisch nieuws, wetenswaardigheden én persoonlijke opinies”, staat er bovenaan de pagina. 😉

      Ik zal er beslist geen gewoonte van maken, maar jouw bewering snijdt dus gezien de ondertitel van deze blog geen hout. Dat je er geen boodschap aan hebt, is uiteraard je goed recht.

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • “Astronomisch nieuws, wetenswaardigheden én persoonlijke opinies”

      En ik maar denken dat je dat moet lezen als
      ““Astronomisch nieuws, wetenswaardigheden betreffende astronomie én persoonlijke opinies betreffende astronomie”
      wat stom van mij. Tuurlijk gaat het ook over voetbalgeweld, terroristen, theekransjes, kookkunsten (behalve friKandellen), auto’s, relatie problemen, plantjes kweken, naaicursussen, je goudvissen, postzegelcollectie en nog 10 miljoen onderwerpen.

      Ik geef mijn mening en jullie schieten gelijk in de verdediging (alsof het een aanval betrof). HC geeft zijn mening en is vervolgens een waardeloze timmerman…

      Tijd om succes en vaarwel te zeggen….bij deze

     • Sorry, Gert, maar dat begrijp ik toch even anders. Persoonlijke opinies i.v.m. astrowetenschappelijke onderwerpen en thema’s, geen probleem. Maar over of je politieke smaak voor de ene of de andere, dat lijkt me behoorlijk off topic te gaan. Hier is trouwens, dacht ik, al eerder opgemerkt dat zulke opinies hier niet echt thuishoren, remember bv. de discussie over Mandela.
      Bovendien, we proberen hier toch wat “wetenschappelijk” te argumenteren, vandaar onder meer het verwijt richting Flat Earth, die dat helemaal niet doen én van de ander zeggen dat al zijn/haar bewijzen fake zijn, niet objectief. Wel, over Trump zeggen dat al wie negatief tegenover hem staat in de luren wordt gelegd door niet-objectieve derden, komt op hetzelfde neer. Met dat soort argumentaties zijn we niet beter dan de Flat Earth’ers. Is dat jouw astroblogs? Wel, dan weet ik niet of ik me hier nog welkom voel. Dan zoek ik beter elders mijn wetenschappelijk nieuws, waar ik er de bagger niet hoef bij te nemen.
      Neem me niet kwalijk dat ik het zo cru formuleer, maar ik ben geschrokken van je suggestie dat we hier naar believen elkaar in de haren mogen zitten over Trump en Clinton, die met astro-tutti-quanti geen fluit te maken hebben, of andere “smaken” over personen en dingen des levens. Waarom heet dat hier “astro-” (duidelijk niet vanwege “-logie” overigens)? Omdat die politici ook “sterren” zijn?

     • Enceladus zegt

      De blog gaat over het bijna uitbreken van een kernoorlog en los van de astronomische oorzaak kun je dat niet echt los zien van politiek.

      Maar goed, ik zei al dat ik er geen gewoonte van zou maken. En bovendien had ik er duidelijk een 😉 <-- knipoog bij gezet. groet, Gert (Enceladus)

 2. Lisa van Wijk zegt

  Niet dat ik zit te wachten op een grootscheepse kernoorlog, maar toch rete interessant hoe het leven erna zich zal ontwikkelen.

 3. En ik maar denken dat Uri Geller die radars onklaar had gemaakt met wat Gallium lepels en zijn elektromagnetische aura, zoals in 1967 bij Entebbe 😉

Speak Your Mind

*