18 april 2024

Wederom: is er een vijfde natuurkracht gevonden?

Galaxy Cluster Abell 1689 Credit: HST ACS WFC H. Ford (JHU).

We hadden het er in mei dit jaar al over: dat er sterke aanwijzingen (6,8 σ, ding dong!) zijn gevonden dat er wellicht een vijfde natuurkracht bestaat, een extra natuurkracht bovenop de vier krachten die we al kennen, de sterke, zwakke en elektromagnetische wisselwerking en de zwaartekracht. En nu een kwart jaar later komt de onderzoeksgroep van de University of California in Irvine (VS) onder leiding van Jonathan Feng met een nieuw vakartikel, gepubliceerd in Physical Review Letters, waarin ze na nieuw onderzoek wederom stellen dat er wellicht een vijfde natuurkracht bestaat, eentje die overgebracht zou worden door een ‘protofobisch X boson’- jazeker, zo heet het- met een massa van 17 MeV, een vooralsnog hypothetisch deeltje, dat dertig keer zo zwaar is als een elektron. Het is de X in de afbeelding hieronder.

Credit: Lucy Reading-Ikkanda for Quanta Magazine.

Dat het deeltje bestaat is helemaal niet zeker, maar Feng z’n groep baseert zich op waarnemingen die gedaan zijn door een Hongaarse groep van experimentalisten en die op zoek naar zogeheten ‘donkere fotonen’ in het verval van beryllium atomen bepaalde ‘anomalieën’ hebben waargenomen – lees het artikel van mei over de details daarvan. Verder onderzoek moet duidelijk maken of de Hongaren het bij het recht eind hadden – onafhankelijke bevestiging ontbreekt vooralsnog – én of daaruit de conclusie kan worden getrokken dat er inderdaad een vijfde natuurkracht bestaat. Natuurkundige en blogger Lubos Motl van The Reference Frame is sceptisch, eerdere claims die de Hongaren hadden bleken onjuist te zijn. Bron: UCI + The Reference Frame.

Share

Comments

 1. Theo Lockefeer zegt

  ok stel dat die 5e kracht inderdaad bestaat dan is dat uiteraard nieuws maar het zeer kleine bereik van slechts
  12 miljardste van een millimeter zal hem niet met een stip naar de eerste plaats op de ranglijst van natuurlijke krachten doen stijgen (toch ? 🙂 ). Wat voor mij nog steeds de opmerkelijkste vraag blijft is het feit dat de electrische kracht (die duizend biljoen biljoen biljoen sterker is dan de zwaartekracht) nauwelijks meespeelt in het standaard model . (overigens bestaat volgens professor Vincent Icke de zwaartekracht niet (aldus de titel van het boek dat ie schreef en in mijn boekenkast staat).

 2. Harry Keizer zegt

  Voelde mij vandaag wat zweverig maar nu weet ik het: ‘we hebben geen zwaartekracht’….:) (Icke)
  Welke kracht(en) zorgen ervoor dat we toch met beide voeten op de aarde blijven staan?

 3. Ruimte-tijd kromming.

  Mies

 4. Zomaar een hersenspinsel,,, 🙂
  Ik heb mij wel eens afgevraagd, wat er zou gebeuren als de Aardse zwaartekracht
  plots met de helft zou afnemen. De gevolgen lijken mij zeker gigantisch te zijn…

  • Nou, Mardi, als ik het goed begrijp, heeft dit laatste onderzoek ‘aangetoond’ dat de Zwaarte Kracht zelfs plots met 80% is afgenomen. En er gebeurd niks bijzonders.
   Ik denk dat het komt door die enorme Li/Be-Kracht, die er voor zorgt dat onze benen naar het lokale Lithium/Berillium-centrum wijzen.

   😉 😀
   Groet, Paul

Speak Your Mind

*