24 juni 2024

NASA komt met geweldige video van de lancering van een bemande SLS-missie

Credit: NASA

De NASA is druk bezig met het bouwen van de raket van de toekomst, de raket die vluchten naar verre missies zoals een planetoïde en Mars mogelijk moet maken en die een gewicht van 22 olifanten bij elkaar de ruimte in kan brengen, z’n Space Launch System (SLS). Deze week kwam de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie met deze video, waarin de bemande missie met zo’n SLS wordt voorgesteld. Nee het is allemaal nog niet echt, deze missie is nagespeeld met acteurs uit Hollywood – de eerste echte bemande missie wordt de Exploration Mission-2 (EM-2), welke nou in de boeken staat voor een lancering vermoedelijk in april 2023. Mmmmmm, daar moet je een tikkeltje geduld voor hebben en dan is ’t goed als je als voorproefje dit soort video’s te zien krijgt. 🙂 Scherm en geluid op maximum en genieten maar!

Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. Lisa van Wijk zegt

  Schitterend. Ik ben echt te vroeg geboren. In de pakweg schamele 30 jaar die ik nog mag meemaken (dat hoop ik dan maar 🙂 ), is er te weinig tijd om echte grote stappen te maken. Wie weet wat de grote leegte dan in petto heeft.

  • Maar Lisa toch! Gelukkig heb ik wat langer dan een schamele 30 jaar (ben pas 54, net over de helft)
   SmilingMonique

   • Lisa van Wijk zegt

    Hahaha Monique toch….met mijn levensstijl zal ik dankbaar voor die komende 30 jaar zijn. Daarnaast ben ik wel 2 jaar ouder dan jij he :-D. Dus wellicht zal ik de eerste trip naar Mars nog meemaken. Ik bedoelde eigenlijk dat, als we als mensheid een manier vinden om de komende 500 jaar te blijven bestaan, er reuze spannende galactische tijden aanbreken met ongekende mogelijkheden om te reizen en ontdekkingen voorbij ons bevattingsvermogen. De leefgenoten van Columbus hadden immers nimmer kunnen bedenken dat je in een schamele 14 uur naar de andere kant van de wereld kan vliegen.

    • Jouw “levensstijl” klinkt spannend Lisa
     Psst…soms vraag ik mij af hoe het over 500 jaar zal zijn. Ik zou wel willen weten hoe het dan met mijn nazaten is. Wat ze doen en waar ze zijn.
     Vijfhonderd jaar spreekt mij meer aan dan over een paar duizend jaar.

     Oh, ik voel mij eigenlijk helemaal niet te vroeg of te laat geboren. Een prima tijd om tussen 1960-1970 geboren te worden. Wij hebben een heleboel technologieën zien opkomen. Mijn kleindochters weten niet beter dan dat het er gewoon is (tablet, mobiele telefoon, laptop, computer…)
     Ach wat, zo is er elke generatie wel wat te bedenken, maar toch.

     • Lisa van Wijk zegt

      Njaaa zo spannend ook weer niet hoor. Als ik echter terugkijk op 56 jaar Lisa, dan zie ik vele (politieke) ervaringen in veel landen, een gemiddelde werkweek van 60 uur en op het persoonlijk vlak nogal een turbulent leven. Een mooi intensief leven en ja, ik vind het spannende periode. Van computerloos tot een informatietijdperk, van reizen als avontuurlijke onderneming tot de geavanceerdheid zoals deze raketsimulatie laat zien, van hollandse bescheidenheid tot globalisering van markten, van vastgeroeste religie tot beyond the Standard Model. We leven in een geweldige tijd vol ontdekkingen en natuurlijk prachtig om in te leven. Maar ook heb ik een welhaast ziekelijke drang te ontdekken of we echt alleen zijn in dit universum. Ik kan ke nauwelijks voorstellen om alleen te zijn in die inmens grote “leegte”. Daarnaast vind ik deze tijd ook spannend, een tijd waarin het erop of eronder is, als we de afname in biodiversiteit in acht nemen. Het houdt mij bezig en ik zou met een glimlach op mijn kaken sterven als het vraagstuk “leven buiten deze planeet” beantwoord wordt. Dus als ik nu ongeveer op de helft ben en dit vraagstuk een antwoord krijgt de komende 50 jaar ( en ik er deel van uit mag maken) dan teken ik ervoor. Waarvan akte 😀

     • Kort samengevat, een pittig wijfie. Over buitenaards intelligent leven, heb je deze trailer al voorbij zien komen?

     • Enceladus zegt

      Ja, dat lijkt me een interessante film!
      Hier meer informtie: http://www.imdb.com/title/tt2543164/?ref_=nv_sr_1

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Lisa van Wijk zegt

      Interessant hoor. Zie ik hier een gezamenlijk redactie evenement ontstaan om een bios avondje te organiseren voor de premiére 😉

     • Goed idee!

 2. Wederom laat NASA niet zien hoe ze denken maanden / jaren in de ruimte te verblijven.
  De Orion zie ik alleen als een veilig onderkomen om te landen en eventueel weer te vertrekken (en dan te koppelen aan een groter geheel).
  Langer dan een week alleen in de Orion verblijven lijkt mij dodelijk.

  Andere denken er realistischer over (bijv Musk)

 3. Een vreselijk project, zijn ze eigenlijk al 10 jaar bezig om van bestaande onderdelen een bestaand concept te maken.
  En er is geen missie voor, zal mss 1 keer in de 2 jaar lanceren.

  Bruikbare raket, maar dan moet je ook een doel daarvoor hebben.

Speak Your Mind

*