21 april 2024

Je wordt niet alleen maar bruin van de zon

Credit: ICRAR/Dan Hutton

Als je vanaf komende dinsdag weer lekker gaat genieten van de zon en je huid bruin wordt denk je dat dat volledig door de zon komt. Voor het allergrootste deel is dat inderdaad het geval, maar je huid bruint ook voor een heel klein gedeelte (bij elkaar 10 biljoenste deel) door straling van buitenaf, vanuit het Melkwegstelsel en zelfs daarbuiten. Onderzoekers van het International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR) onder leiding van Simon Driver hebben nauwkeurig geïnventariseerd waar de fotonen, die onze huid bereiken, allemaal vandaan komen en dat heeft het volgende staatje opgeleverd – binnen het bereik in het spectrum van ver-infrarood tot ver-ultraviolet:

 • per seconde ontvangt je lichaam (per m²) ongeveer één triljard fotonen – da’s een ‘1’ gevolgd door 21 nullen – rechtstreeks van de zon.
 • dan zijn er 300 triljoen fotonen – 300 keer een ‘1’ gevolgd door 18 nullen – die ons per seconde na verstrooiing van het zonlicht door de lucht bereiken.
 • dan zijn er ook nog eens 100 biljoen fotonen – 100 keer een ‘1’ gevolgd door 12 nullen – die na verstrooiing door stof in het zonnestelsel tot ons komen.
 • we zijn er nog niet. Per seconde ontvangen we ook nog eens 5 miljard (5 x 10^9) fotonen die uitgezonden zijn door andere sterren in onze Melkweg en andere sterrenstelsels.
 • een zelfde aantal fotonen – 5 miljard per seconde – komt van accretieschijven rondom… zwarte gaten (!) – je gelooft ’t toch niet!
 • tenslotte zijn er 10 biljard fotonen – 10 keer een ‘1’ gevolgd door 15 nullen – die afkomstig zijn van de oerknal. Alleen hebben deze fotonen zo’n lage energie dat zij niet bijdragen aan het bruiner worden van je huid.

Die tien miljard fotonen van onze Melkweg, sterrenstelsels en zwarte gaten vormen samen de zogeheten extragalactische achtergrondstraling. Hier het vakartikel, waarin de inventarisatie staat, op 12 augustus gepubliceerd in the Astrophysical Journal. Bron: Science Daily.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Dus eigenlijk moeten we die slokop’s in de ruimte omdopen in ‘Brown Holes’? 😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. s’Nachts zonnen dan maar? 🙂
  Vooral voor mensen met een gevoelige huid 🙂

 3. Maar hoeveel van deze fotonen zijn dan van het type UV-B, want alleen daar wordt je bruin van. 🙂

Speak Your Mind

*