1 maart 2024

Over precies één jaar vindt ‘ie plaats: de totale zonsverduistering in de VS

Credit: Cactus26 / Wikipedia

Op 21 augustus 2017 – vandaag precies over één jaar – gaat een langverwachte astronomische gebeurtenis plaatsvinden: de totale zonsverduistering die in grote delen van de Verenigde Staten zichtbaar zal zijn. Vandaag is bovenstaande kaart van de VS, waarop de centrale lijn van de verduistering te zien is, de zone waarbinnen de verduistering maximaal zal zijn, Astronomy Picture of the Day (APOD). De kaart is gemaakt door Fred Espenak, de eclipsexpert van de NASA. De eclips zal zich achtereenvolgens over deze staten voortbewegen: Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, Nebraska, Kansas, Missouri, Iowa, Illinois, Kentucky, Tennessee, Georgia, North Carolina en South Carolina. Het vasteland van de VS is het grootste aaneengesloten gebied waar de zonsverduistering overheen zal trekken. Op het maximum zal deze eclips 2 minuten en 40,1 sec. duren, de plek van het maximum bevindt zich tussen de steden Princeton en Hopkinsville, beide gelegen in de staat Kentucky. Hieronder een animatie van de eclips.

Credit: Dr. Andrew Sinclair, Royal Greenwich Observatory

In westelijk Nederland zal een gedeeltelijke fase van krap 10% voor een korte tijd zichtbaar zijn voor en tijdens zonsondergang. Voor oostelijk Nederland zal dit nog korter duren en er zal alleen tijdens zonsondergang slechts enkele procenten verduistering optreden. Vrij uitzicht op de horizon is van belang voor een goede waarneming in Nederland. Verder naar het westen worden de condities steeds beter, zoals in het Verenigd Koninkrijk, IJsland en Groenland. Maar in Duitsland en verder naar het oosten is de zon inmiddels onder en is waarnemen van deze verduistering niet meer mogelijk. Meer info over de zonsverduistering van 21 augustus vind je op deze pagina van expert Fred Espenak. Voor de liefhebbers is hier een interactieve kaart van de centrale lijn van de eclips. Bron: Wikipedia.

Share

Comments

  1. Leuk, die interactieve kaart. Ik heb eens even wat geprobeerd en volgens mij moet het mogelijk zijn om met een vliegtuig van Portland (Oregon) op te stijgen en dan anderhalf uur lang totaliteit te beleven totdat je landt in Charleston (South Carolina).

    Sybold Deen

Speak Your Mind

*