3 december 2023

Crowdfundingsactie ‘Een tuintje op Mars’ van start

plants on mars

Dertien Leidse studenten zijn een crowdfundingsactie gestart om geld in te zamelen voor onderzoek naar mogelijkheden om planten op Mars te verbouwen. Zij dragen hiermee bij aan de kennis van het heelal. Het project maakt deel uit van de iGEM-wedstrijd.

Voedsel voor Marsbewoners

Marsgrond bevat een voor mensen giftige stof (perchloraat), waardoor alles wat groeit op die grond ook giftig is voor ons. Als mensen in de nabije toekomst naar Mars gaan, levert dat problemen op. Voldoende voedsel meenemen is niet mogelijk, dus ter plekke eten verbouwen is de enige oplossing. De studenten onderzoeken hoe een bacterie de stof kan afbreken, zodat er ook zuurstof vrijkomt: twee vliegen in

Share

Comments

 1. Ze gebruiken geavanceerde technieken, zoals een machine om de zwaartekracht op Mars in het laboratorium na te bootsen.
  Waar ka ik deze machine kopen? Zou de brandstof kosten van mijn vliegtuigje flink mee kunnen reduceren.
  8600 eurootjes voor een dergelijk onderzoek is natuurlijk wel weer heeeeeel erg goedkoop!!!!

 2. Om aan de weet te komen of er planten in de marsgrond kunnen groeien heb je ook echte marsgrond nodig. En dan zouden ook nog de atmosferische omstandigheden zeer dicht deze van de Mars wereld moeten benaderen.
  Maar in een dergelijke flinterdunne Mars atmosfeer zal er wel niets kunnen groeien. De eerste Mars serres zullen dus volledig van de buitenlucht afgesloten moeten zijn en tevens zeer goede bescherming moeten bieden tegen de kou. En dan nog. De plantjes zullen het zeker niet makkelijk hebben om tot volle wasdom te komen met het karige zonlicht op Mars.

  • Enceladus zegt

   Ach, ook hier op aarde gebruiken we lampen in kassen, dus dat kan daar ook.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Etienne Durinck zegt

    Hoe zal je daar elektriciteit opwekken ? Met zonnepanelen ? Het ontvangen zonlicht is er veel schaarser. En die elektriciteit heb je er constant nodig. Van het inzaaien van de plantjes tot de oogst. Hoe men dit allemaal gaat oplossen ? Je komt niet eventjes terug naar moeder aarde als je daar wat te kort komt.

    • Enceladus zegt

     Net als nu met de rovers op Mars: met zonnepanelen inderdaad. En zo nodig kan er met een nucleaire cel gewerkt worden.

     groet,
     Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.