Een internationaal team sterrenkundigen heeft met behulp van de RATAN-600 radio telescoop in Zelenchukskaya in Rusland een radiosignaal gedetecteerd dat komt uit de richting van HD164595, een ster in het sterrenbeeld Hercules. Het signaal, dat enkele seconden duurde (zie afbeelding), kwam op 15 mei 2015 binnen en de golflengte ervan was 2,7 cm, de geschatte amplitude van het signaal was 750 mJy. Het signaal moet nog wel bevestigd worden door andere instrumenten, dus vooralsnog blijft het bij deze ene waargenomen puls.
HD 164595 is een ster van 0,99 keer de massa van de zon – nagenoeg hetzelfde dus – die op 95 lichtjaar afstand staat. Z’n leeftijd is 6,3 miljard jaar oud en z’n metalliciteit (hoeveelheid zware metalen, d.w.z. alles zwaarder dan helium) is praktisch gelijk aan die van de zon. Er is één exoplaneet gedetecteerd om HD 164595 en dat is HD 164595 b, een op Neptunus lijkende planeet, die in 40 dagen om de ster draait en die 0,05 keer de massa van Jupiter heeft. Wellicht zijn er meer exoplaneten rond HD 164595, maar die zijn nog niet waargenomen. Bron van deze detectie is Claudio Maccone, de Italiaanse wiskundige en SETI-specialist, die ik in maart dit jaar op een SETI-bijeenkomst ontmoet heb, en die het nieuws heeft gegeven aan de website Centauri Dreams. Daar wordt gezegd dat als het signaal volgens de onderzoekers afkomstig is van een isotrope bron (‘beacon’) dat er dan mogelijk een Kardashev Type II beschaving voor heeft gezorgd. Is het signaal nauwbandig, dan is er wellicht een Kardashev Type I in het spel. Mmmm, klinkt allemaal als Tabby’s Ster aflevering twee. 😀 Wordt vast en zeker vervolgd. Eind volgende maand wordt het 67e International Astronautical Congress (IAC) in Guadalajara, Mexico, gehouden en dan zal over HD 164595 worden gesproken. Oh ja en over een bemande reis naar Mars, door niemand minder dan Elon Musk. Bron: Centauri Dreams. [Update 10.50 uur] Onderzoekers onder leiding van Jean Schneider zijn aan het kijken of het signaal van HD 164595 geen micro-zwaartekrachtslens is geweest. Zie ook deze reactie op de suggestie, die er sceptisch tegenover staat.
Ik haal uit het verhaal dat het maar 1 keer is waargenomen, een beacon lijkt mij iets dat je continue of op gezette intervallen waar kan nemen. Ik gok deze keer is niet op aliens. 🙂
Ja ik had dat ook bij het woord beacon, een baken is tot iets periodieks? Maar wellicht wordt het ook voor eenmalige signalen gehanteerd. En via vervolgonderzoek hopen ze meer signalen uit deze richting te krijgen.
Nou inderdaad, het lijkt nu niet direct een “cq, cq, cq dx” oproep 🙂
Het verhaal ligt enigszins onder vuur gezien het feit dat het totaal NIET geverifieerd is met een ander station. Ik krijg de discussie hierover één op één mee (achter de schermen) en we moeten zeer voorzichtig zijn met het vroegtijdig naar buiten brengen van zgn. nieuws. Natuurlijk verder onderzoeken is meer dan de moeite waard!
Ik vind de reacties van lezers op de webpagina van de bron (centauri dreams) razend interessant! Kijken dus!
Meer onderzoek lijkt mij ook heel zinvol…
Maar ja, als het maar een keer is ontvangen, wat kan je dan verder onderzoeken?
De opnames ? 😉
Groet, Paul
Ze zijn de ster momenteel met twee andere telescopen aan het volgen. Zie: http://www.geekwire.com/2016/signal-seti-interest-hd164595/?utm_content=bufferb99b1&utm_medium=social&utm_source=plus.google.com&utm_campaign=buffer
Met de Allan Array is begin afgelopen week een survey gedaan en niets gevonden. Meer waarnemingen met verschillende telescopen kunnen zeer zinvol zijn.
van die dingen waarvan ik hoop dat de wetenschap daar duidelijkheid in krijgt en te volgen is op het web in real time: een mars missie (ook al is ruimtereizen gevaarlijk en bizar), minipods richting sterren, alien contact/alien proof en natuurlijk het bewijs voor inflatie en wat dat veroorzaakte en hoeveel ervan… aan de technologie zal het niet liggen, die gaat rap… Astroblogs houdt me op de hoogte en vind ik 1 van de beste sites:-)
Het is een mogelijkheid voor de slimsten onder ons deze (soon-to-be) hete bal te ontsnappen en na te laten voor de uitkeringsbevolking die niet snel genoeg 20 maagden kan ontvangen bij het Mercedes filiaal
De frequentie is 11,103 GHz
http://radio.nl/3818/satelliet-nieuws
EUTELSAT W1 (10º Oost)
Digitaal:
Op 11.103 GHz (H), symbolrate: 2.500 en FEC: 7/8, is het Turkse TV-station MESAJ TV weer ongecodeerd te ontvangen. (V-PID: 308 / A-PID: 256)
Volgens mij een set-up van erdogan. 🙂
Gewoon een carrier van een geostationaire satelliet dat door een stukje rondtollend ruimtedebris werd gereflecteerd, zo simpel kan het zijn.