15 juli 2024

Vrijdag lezing bij Huygens: de donkere sector van het heelal

 Credit: NASA, ESA, and M. Montes (University of New South Wales, Sydney, Australia)

Na een soort van zomerslaap – traditioneel vanwege de korte, grijze nachten gedurende de zomermaanden – start komende vrijdag sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht z’n nieuwe seizoen vol met lezingen en waarnemingsavonden. Het seizoen wordt geopend met een lezing over de ‘donkere sector van het heelal’ en degene die de lezing gaat geven is …. tataratááá….tromgeroffel… ondergetekende. 😀 Yep, de programma-activiteitencommissie (PAC) van Huygens heeft mij daarvoor gevraagd en je moet sterk in je schoenen staan om daar nee tegen te zeggen. De donkere sector gaat over de 95% van het heelal dat we niet kennen, de mysterieuze donkere materie (27%) en de zo niet nog mysterieuzere donkere energie (68%) – de overige 5% is de gewone materie, de ‘baryonen’ waaruit jij en ik bestaan, de planeten, gas- en  stofwolken, dwergsterren, neutronensterren en zwarte gaten. Ik ben ’s avonds bezig om de laatste hand te leggen aan de presentatie die ik zal geven, vandaar dat de ‘gewone’ blogjes eventjes op de tweede plaats komen. Tsja, je rukt zo’n presentatie ook niet uit een lade. 😀 Om 20:00 uur is de zaal in Papendrecht open en ben je van harte welkom. Zoals gebruikelijk beginnen ze bij Huygens om 20:30 uur.

Share

Comments

  1. Nice. Ben zeer benieuwd. Als de agenda het toelaat, kom ik zeker 🙂

  2. De donkere sector???
    Het gaat dus om niks en dat kun jij volpraten… 😛

    Misschien wil ik daar nog wel meer over weten, zijn er kosten aan verbonden?
    Ik weet niet of het gebeurd, maar misschien is het ook wel interessant om er een youtube filmpje van uit te brengen, zoals Universiteit van Astronomie.

Speak Your Mind

*