13 juni 2024

Onbemande raket van SpaceX explodeert op lanceerplatform

boem

Credit: Mike Wagner / US Launch Report

Vandaag is op de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida tijdens een test een onbemande Falcon 9 raket van SpaceX geëxplodeerd. De daadwerkelijke lancering van de raket stond gepland voor komende zaterdag. De raket zou een Amos 6-communicatiesatelliet van het Israëlische Spacecom in een baan om de aarde brengen. Het ongeluk gebeurde vermoedelijk tijdens een static fire test, schrijft De Volkskrant. De static fire test is een test waarbij technici checken of alle systemen van een raket werken door de motoren vast een keer aan te zetten. Dit doet SpaceX voor elke ‘echte’ lancering, om te kijken of alle systemen goed werken. Volgens SpaceX zijn er geen gewonden gevallen bij de ontploffing. De raket en aan boord aanwezige satelliet zou wel als verloren moeten worden beschouwd. De explosie vond plaats op het Cape Canaveral Air Force Station in de Amerikaanse staat Florida. Hieronder videobeelden van de test en de plotselinge explosie.

Bron: Tweakers.net.

Share

Comments

 1. Dat is nu eenmaal als je werkt met explosief spul…dan gaat het wel eens fout. Ze zullen prima verzekerd zijn maar de imagoschade is groter.

 2. Martin Schoenmaker zegt

  De explosie vond niet vermoedelijk plaats bij een static fire test. Vreemde bewoordingen in de Volkskrant.

  SpaceX was bezig met het voorbereiden van de static fire. Iets wat ze altijd doen ter voorbereiding van een lancering. Gisteren was men bezig met het ’tanken’ van de raket toen de boel opeens uiteen klapte.

  Op Twitter kwam ik een interessante GIF tegen met daarin de laatste twee video-frames voor de explosie. De strongback (de ondersteuningsconstructie met daarin alle toevoerleidingen) lijkt uit te zetten…

  Zie: https://twitter.com/gregsmyerumsby/status/771446159206383620

 3. Adam Jong zegt

  Bij een enorme herrie en ontploffingen zingen de vogels rustig hun melodie……

 4. Enceladus zegt

Speak Your Mind

*