24 februari 2024

Foto’s van Juno tonen stormachtige noordpool van Jupiter

PIA21030_hires

Foto’s gemaakt met de JunoCam aan boord van de Amerikaanse Juno sonde tijdens de ‘perijove’ op 27 augustus j.l. tonen een stormachtige noordpool Jupiter, die blauwer lijkt dan de rest van de planeet. Die dag bereikte Juno in zijn elliptische baan de grote gasreus het dichtste, de kortste afstand bedroeg toen slechts 4200 km. Bovenstaande foto is gemaakt toen de afstand nog 195.000 km bedroeg, ongeveer twee uur voor de dichtste nadering. De foto’s tonen stormsystemen en weersactiviteiten op Jupiter’s noordpool, die niet eerder zijn gezien op Jupiter of

Share

Comments

 1. Wie met enthousiasme en ongeduld zat te wachten op spraakmakende nieuwe foto’s van Jupiter, kan nauwelijks anders dan ontgoocheld zijn. Eerst moet je maanden wachten en vervolgens komt er een plaatje vanop een kleine 200.000 km en een infraroodfoto, waarop je zonder wat toelichting niet goed weet wat je ziet (“Vast de grote rode vlek. Ja, kijk eens hoe rood!”) en met toelichting een verveeld “Nou en?” voelt opkomen.

  “Foto’s … van de noordpool”, zo heet het. Eén, dus, van ver. Het filmpje daarentegen “is composed of 580 images collected in a period of about nine hours as Jupiter completes nearly a full rotation.” 580 foto’s! Kennelijk kan men meer dan één kiekje doen per flyby.

  Voorlopig heb ik niets gezien dat ook maar de vergelijking kan doorstaan met alle mogelijke eerste foto’s (niet: foto) van elders, laatst Pluto en Charon (via New Horizons) en Ceres (via Dawn). Van “verrassingen” gesproken, hoe onverwacht zijn stormen in een atmosfeer die tot nu toe alleen maar zwaar stormweer heeft laten zien?

  Ik kijk dus onvoorstelbaar reikhalzend uit naar foto twee. (Voor nu, of duurt het weer een paar maanden?)

  • Beetje geduld graag. De spectaculaire foto’s van New Horizons van Pluto en Dawn van Ceres kwamen ook niet daags na de nauwste passage. Er komen heus nog mooiere foto’s, geloof mij, en niet over een paar maanden pas.

   • Ik wil het hopen dat er nog wat komt, stel je voor dat we, “Doe Maar” achterna, moeten zingen “Is dit alles?”

    Er is natuurlijk een verschil met New Horizons in de zin dat “aankomst” en “flyby” toen min of meer gelijktijdig waren, terwijl Juno al op 5 juli “aankwam” en de eerste “flyby” op 27 augustus deed, maar de eerste spectaculaire foto’s kwamen vrijwel onmiddellijk, getuige dit eigenste astroblogs. Op 14 juli 2015 passeerde New Horizons Pluto (en Charon etc.) en dit waren de berichten die volgden:

    15 juli 2015, met foto van Pluto één dag vóór de flyby (al spectaculair genoeg, want nog nooit zo dichtbij):
    https://www.astroblogs.nl/2015/07/15/horizons-heeft-de-flyby-langs-pluto-overleeft/

    15 juli 2015, met foto’s van Pluto en Charon dichtbij de dichtste passage:
    https://www.astroblogs.nl/2015/07/15/ze-zijn-binnen-de-haarscherpe-fotos-van-horizons-plutoflyby/

    17 juli 2015, met foto en video van Sputnik Planum:
    https://www.astroblogs.nl/2015/07/17/horizons-brengt-de-bevroren-vlaktes-het-hart-van-pluto-beeld/

    De eerste “interessante” (nu ja) foto van Juno (noordpool Jupiter) verschijnt op 2 september, een volle week na datum (27 augustus), en bijna twee maanden na de aankomst van de sonde bij Jupiter.

    Ik vind mijn “ongeduld” dus niet zo onterecht. Hallo, Nasa?

    • Martin Schoenmaker zegt

     Je moet niet vergeten dat bij de door jou aangehaalde andere missies, fotografie een onderdeel was van het programma. Bij JUNO zit er alleen een camera op ‘voor de leuk’…

     De wetenschappers, en missieleiding heeft totaal geen prioriteit liggen bij de resultaten van de camera. Daarnaast is de bevestigde camera er niet eentje die enorm hoge resolutie beelden zal kunnen gaan schieten.

     Ergo: wees blij met wat je te zien krijgt.

     Zie ook de blogs van Emily Lakdawalla van de Planetary Society hierover. Begin hier: http://www.planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2016/06090600-what-to-expect-from-junocam.html

     Mocht je zo snel mogelijk willen weten welke foto’s er gereleased worden/zijn dan raad ik aan dit forum in de gaten te houden: http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?showforum=82

    • Martin Schoenmaker zegt

     Oh en wat de timing betreft van de Pluto missie vergeleken met JUNO:

     JUNO kwam aan bij Jupiter en moest in een baan terecht gaan komen. De daarvoor benodigde activiteiten vroegen veel van de ruimtesonde. Alleen de voor de orbit-insertion benodigde instrumenten stonden aan. De rest uit. Dat betekent dat bij de eerste ‘dichtste’ passage van de sonde bij Jupiter er dus ook geen foto’s gemaakt konden worden. Pas toen JUNO in een baan gekomen was (sterk elliptisch) en zich van Jupiter aan het af bewegen was ging de camera voor het eerst aan.

     Dat is dus niet te vergelijken met de missie bij Pluto waarbij men slechts voorbij vloog en letterlijk in een oogwenk alle instrumenten hun werk moesten laten doen.

     Je “ongeduld” is dus toch een beetje onterecht.

     • Dankjewel voor de links!
      Overigens, die timing had ik zelf al vermeld, maar naar mijn gevoel is de communicatie daarover niet zo geslaagd geweest. Ik heb zelf pas gemerkt dat “eerste foto’s” er pas een maand of twee na aankomst zouden komen, toen Juno aankwam of net aangekomen was. In de weken daarvoor, toen herhaaldelijk bericht werd dat Juno weldra bij Jupiter zou arriveren, niets daarover. Zo creëer je ongeduld, natuurlijk.

 2. “Wat ze ook niet hebben gezien is de ‘hexagoon’, het zeshoekige wolkenpatroon dat waargenomen is op de noordpool van de planeet Saturnus.”
  Bedoel je dat ze die over het hoofd hebben gezien of dat ‘ie er niet is?
  Met wat goede wil is wel degelijk een soort mengvorm tussen een hexagoon en een cirkel te zien.

  ( als houtbewerker zijnde moet ik altijd denken aan het verzinken van een boorgat met een niet zuiver centrische verzinkboor, dat levert door de trilling ook een meerzijdig snijvlak op.)

 3. Leo dekkers zegt

  Ik ben het wel eens met HC dat de fotos tegenvallen, en flink ook.
  Als de missie niet bedoeld was om ook kiekjes te nemen dan hadden ze de camera beter achterwege kunnen laten en een ander instrument eraan kunnen hangen.
  De beelden zijn nouwelijks beter dan die we al hebben en genomen met telescopen , hubble en zelfs de foto die genomen is door een flyby eind jaren 70 was bijna beter …

  Er wordt behoorlijk veel geld , moeite en tijd ( 5 jaar reizen en voorbereiding ) gespendeerd en dan willen we uiteraard als niet-wetenschappers wel wat te zien krijgen.

  Beetje jammer Nasa …

Speak Your Mind

*