15 april 2024

Radiosignaal van HD 164595 vermoedelijk van aardse oorsprong

cREDIT: Konstantin Malanchev – Flickr: Dmitry Cherasov and Ratan-600.

Op 15 mei 2015 zag men [1]Men=Bursov, N. N., Filippova, L. N., Fillipov, V. V., et al. met de Russische radiotelescoop RATAN-600 bij de ster HD 164595 in Hercules een eenmalige, kortstondige radiopuls. Op zich niet zo bijzonder, behalve dan dat onlangs de website Centauri Dreams de detectie in verband bracht met SETI en er direct gedacht werd aan een signaal van buitenaards leven – lees hier het nieuws daarover. Door velen werd direct al getwijfeld aan de speculaties, zeker toen bleek dat de detectie niet geverifieerd was door een andere radiotelescoop.

Image Credit: Jon Richards

Nu blijkt dat de Russen zelf ook twijfelen aan de buitenaardse oorsprong. Persbureau TASS heeft laten weten dat het signaal vermoedelijk van aardse oorsprong is en wel van een Russische militaire satelliet. Door de internationale SETI-organisatie is een Breakthrough Listen-actie georganiseerd om te kijken of men met de Green Bank Telescope (GBT) in de VS signalen van HD 164595 kon opvangen, maar dat heeft niets opgeleverd.

Niets te zien van vreemde signalen van HD 164595. Credit: GBT.

Zoals ik in mijn eerdere blog over het signaal bij HD 164595 meldde was de bron van het nieuws de Italiaanse wiskundige Claudio Maccone, die zelf ook tot de SETI-organisatie behoort. De laatste week is hem behoorlijk de zwarte piet toegespeeld, omdat hij nieuws te vroeg gelekt zou hebben. Ik sprak afgelopen vrijdag collega-Astroblogger Daniela de Paulis, die Maccone persoonlijk kent. Ik heb van haar begrepen dat het absoluut niet Maccone’s bedoeling was dat het nieuws over de detectie van het signaal in de media terecht zou komen. Eind deze maand staat een conferentie in Guadalajara in gepland over SETI (“IAA SETI Permanent Committee meeting“, 26-30 september 2016) en Maccone had, als organisator van de conferentie zijnde, het nieuws in een voorbereidende groep gegooid, om de kennis te delen – niet om het publiekelijk te maken! Kennelijk heeft één van die groep vervolgens gemeend om het op Centauri Dreams te plaatsen, waarna het wereldnieuws werd. Bron: Francis Naukas.

Voetnoten

Voetnoten
1 Men=Bursov, N. N., Filippova, L. N., Fillipov, V. V., et al.
Share

Comments

  1. Je kunt bijna de rotatiesnelheid van de reflector of satelliet uit het signaal afleiden 🙂

  2. De zoektocht naar intelligent buitenaards leven heeft tot nu toe nog helemaal niets concreets opgeleverd, alleen maar valse waarnemingen zoals deze. Je gaat je zo langzamerhand afvragen of SETI zijn miljoenen niet beter ergens anders aan kan besteden, zoals het in stand houden van intelligent leven hier op aarde…

  3. Nou dat had ik nou niet verwacht …..

Speak Your Mind

*