23 februari 2024

Star Trek is vandaag precies een halve eeuw oud

Credit: YouTube/Startrek.com

Star Trek is vandaag jarig! Precies vijftig jaar geleden – 8 september 1966, ’t was als de dag van gisteren – verscheen de allereerste aflevering van Star Trek op de Amerikaanse televisie, een aflevering waarin we Captain Kirk, Mr. Spock en de anderen ons zo welbekenden tegenkomen. Hieronder een kort fragment uit die eerste historische aflevering – The Man Trap genaamd – waarin dr. McCoy ontdekt dat een oude liefde van hem niet helemaal betrouwbaar blijkt te zijn.

Star Trek – gefeliciteerd! Op naar de volgende vijftig jaar! 😀

[Update 21.00 uur] Speciaal ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Star Trek kwam de NASA vandaag met deze foto, waarin we in de gasnevels genaamd IRAS 19340+2016 en IRAS19343+2026 de contouren zien van de ruimteschepen NCC-1701 en NCC-1701-D.

Credit: Caltech manages JPL for NASA

Bron: Spitzer.’

Share

Comments

 1. Jaaaa, allemaal gefeliciteerd! Ik hoorde het vanmorgen op de radio en kan me de eerste seizoenen op zondagmiddag nog zo voor de geest halen. We bleven er voor thuis. Mijn moeder vond het niks, mijn vader vond het prachtig en ik ook. Mijn zus puberde en interesseerde zich er niet veel voor. Ik……ik was direct verslingerd aan deze serie en ik mag me een echt “Trekkie” noemen. Afgelopen juni zat ik een weekje in Bretagne en………in het huisje stond de hele collectie dvd’s en mega veel Engelse tijdschriften van Star Trek. Werkelijk, mijn partner zat met ongeloof te kijken hoe ik de tijdschriften verslond en ’s avonds de dvd’s afspeelde. Flabbergasted was ze en ik was weer kind van de eerste Star Trek dagen. Ik realiseerde mij pas veel later in mijn leven hoe belangrijk Star Trek mijn visie op de ideale maatschappij heeft gevormd. Tevens heeft het er voor gezorgd dat ik sterk mijn energie in wetenschap heb gestoken en altijd op zoek naar antwoorden door proefneming, analyse en herhalen. Net zolang totdat ik het kan doorgronden en het betrouwbaar voldoende is. Meneer Spock was absoluut mijn favoriet. Ook nu kan ik nog steeds wegdromen over de gedachte dat we ooit in een intelligente multiuniversele samenleving samenwerken en prachtige ontdekkingen doen. Als ik dood ga en opgebaard lig, dan mag wat mij betreft de Star Trek vlag over mijn kist liggen 🙂

 2. Ik keek ook altijd naar Star Trek. Zodra er een serie of film met een ruimteschip, buitenaards wezen of UFO te zien was had het mijn interesse (haha)
  Mijn eerste baby/peuter woordje was “zoemzoem” waarop ik naar boven wees als er een vliegtuig in de lucht was en ik was gek op blikken bromtollen met zo’n zoemend geluid Monique Mischievous Grin

  Een heel andere serie die ik ook heel spannend vond waren The Thunderbirds. Die groene met de achterstevorenvleugels had ik. Drukte je op die knopjes aan de zijkant, dan sprongen de gele pootjes eronder om dat middenstuk te laten zakken…leuk hoor (hihi)

  Nog een paar oude klassiekers uit de tijd toen ik heeel jong was en nog in Hilversum woonde:

  My Favourite Martian (volgens mij heette dat “Mijn oom van Mars” en werd vanaf het REM-eiland uitgezonden.

  en

  “I Dream of Jeannie”

  https://youtu.be/98Kx6WJfkKI (intro)

  Zij dacht dat ze een mens was en die blonde paardenstaart vond ik mooi. Misschien heb ik daarom wel altijd mijn haar in een paardenstaart (gekheid, maar toch) Monique Thinking

  • Grappig, my uncle from Mars….ik kan het mij mij herinneren. I dream of Jeannie kan ik mij niet herinneren hmmmmmmm. Ja, ik zeurde aan het hoofd van mijn vader als klein kind…..wij zijn niet alleen he en die bijbel paps, prachtige verhalen hoor maarrre lijken wel sprookjes. Op mijn 12e keerde ik mij van ons alom geprezen gereformeerde geloof af thuis. Op mijn 17e ging ik naar de universiteit omdat ik klaar moest zijn voor buitenaards leven en het eerste contact. Ok, ik ging Economie studeren hahahaha dat had dus niet zoveel met Astronomie te maken. Wel had ik de hobby opgevat om radio amateur te worden. Mijn moeder en vader vonden dat prima, sterker nog ze haalden ook hun A en D licentie. Eme, meteorscatter en andere tests hadden mijn voorkeur op hoge frequenties. Nog altijd kijk ik iedere dag de hemel in. Op zoek naar dat eerste bewegende stipje dat duidt op intelligent buitenaards leven. Nu ben ik wel wat genuanceerder gaan denken over dat eerste contact. Ik ben het met Hawkins eens dat we er niet veel van mogen verwachten. Sterker nog, ik denk dat we het moeten vrezen. Maar goed, Star Trek heeft mij enorm geïnspireerd en vandaag voel dat dan ook als een speciale dag. En hoe sluit ik die af: met een Star Trek film hahahahahaha

   • Ik kijk ook iedere dag de hemel in, Lisa. Vandaag kwam er met hoge snelheid een flinke drone (best hoog) over mijn dak. Dat geluid leek wel een zwerm hommels. Er is van alles de afgelopen jaren sinds wij er wonen over ons dak gegaan. Vliegtuigen (gekheid), F16, chinook helikopter, een heteluchtballon (vrij laag), een traumahelikopter die zelfs voor mijn deur op het veldje landde en over m’n dak weer wegvloog, en meer….

    Helikopter https://youtu.be/nrR78yYMg4E?list=PLC1F3F677E7376AC5
    Heteluchtballon https://youtu.be/Ye8nY4h2TBc

    Zodra wij contact hebben gemaakt met een buitenaardse intelligentie, wordt het nooit meer zoals het geweest is denk ik. Er is geen weg meer terug als we dat weer zouden willen

    Ik ben er nog niet “rijp” voor Alien Says Hello

 3. Hihihi, we worden er nostalgisch van. 🙂 Uncle from Mars ken ik ook nog wel – vaag tenminste. Eh… ik heb nog wat toegevoegd aan de blog, over de NASA die er ook aandacht aan heeft geschonken. Kan ook niet anders. 😉

 4. Ik was en ben nog steeds een grote fan.

 5. Deep Space 9 is mijn favoriet, Captain Sisko.
  De eerste twee seizoenen waren doorbijten, maar daarna gaan de conflicten tussen de rassen in de Alpha Kwadrant en de Dominion toenemen en laten de Cardassians hun ware gezicht zien.
  En een grote rol voor de Klingons, dat helpt natuurlijk ook mee!!!

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Yep, ik vind DS9 ook veruit de beste Star Trek vooral omdat deze het meest realistisch is. De overige Star Trek series zijn soms een beetje kneuterig ofzo, waarin een zeer onrealistisch beeld van de toekomst van de mensheid wordt gegeven. Begrijp me niet verkeerd, Picard is een held (TNG), Kirk een icoon en Janeway een krachtige vrouw met een missie. Maar de mensheid is zo….volmaakt! Maar dan DS9: veel duisterder dan de overige Star Trek serie, grimmiger, met een Federation die er niet voor terugdeinst om via listen, bedrog en zelfs genocide (de ziekte tegen de Founders) zichzelf te beschermen. Veel realistischer 😛 Bovendien zijn de Dominion Wars veruit mijn favoriete conflict uit het Star Trek universum.

   Om Quark te quoten:

   “Let me tell you something about humans nephew.They’re wonderful, friendly people…as long as their bellies are full and their holosuits working. But take away their comforts…deprive them of food..sleep..sonic showers; put their lives in jeopardy over an extended period of time, and those same friendly, intelligent, wonderful people will become as nasty…as violent, as the most blood thirsty Klingon.”

 6. Ik ben een maandje terug juist weer aan the next generation begonnen. Ik heb vroeger veel gezien, maar wil het nu nog eens in de juiste volgorde bekijken. Op tv was het nog wel eens een wirwar van herhalingen en heb toen nooit een goed idee gekregen welke seizoen ik nou zat te kijken. Daarna staan deep space 9 en voyager nog eens op de planning.
  Door the next generation ben ik begonnen met kijken, en dat is daarom toch wel mijn favoriet. Daarna heb ik voyager op tv gezien en daarna deep space 9 nog eens. Ik moet zeggen dat deep space 9 misschien wel de beste star trek serie was, het zat qua verhaal en onderwerpen zeer goed in elkaar. De dominian war is tevens de leukste verhaallijn die in seizoen 2 al geintroduceerd werd en tot de laatste aflevering door blijft gaan. Voyager is ook wel leuk, maar soms toch wat saai.
  De eerste star trek, the original series, heb ik nooit echt veel van gezien. Ik ben van ’79 en was nog iets te jong volgens mij, al kan ik me de intro en het ruimteschip nog wel herinneren, maar meer ook niet echt. Daarna kwam the next generation in nederland op tv en toen ben ik aangehaakt.
  De laatste star trek serie vond ik ook wel goed, maar het was jammer dat men door te weinig belangstelling de series geschrapt heeft en het verhaal, naar mij inziens, wat afgeraffeld heeft.
  De films vond ik ook leuk, al vind ik de laatste paar films niet echt star trek films. Dat zijn typische zomer blockbusters geworden met te veel en boven al te spectaculaire special effects waardoor ik het echte star trek gevoel mis. Alhoewel ik de laatste film, star trek beyond, nog wel moet bekijken.

 7. Jaaa, DS9…hoe kan ik het vergeten! Met Quark (hihi), die stoute boef. Ik herkende hem zelfs in een andere serie zonder het Quark-masker op. Het gekke is dat ik dan toch Quark zie.

 8. Sinds een paar dagen staan de eerste seizoenen van Star Trek op netflix. Doe er je voordeel mee! 😉

 9. Avatar foto Marcel Van Haute zegt

  Hemeltje, als ik al die nostalgie lees ! Ik sluit me er intens bij aan !

Speak Your Mind

*