1 maart 2024

Sterrenwacht Tivoli te Oudenbosch….van harte aanbevolen!!!

De oude vertrouwde 30cm Maksutov en de met astrospeelgoed bezaaide achtertuin van Tivoli

Ben net terug van die eerder door Arie op Astroblogs aangekondigde astro-kofferbak-verkoop middag gehouden in de achtertuin van Hotel/restaurant/volkssterrenwacht Tivoli te Oudenbosch, gelegen aan het Jezuietenplein pal tegenover  die, vanuit alle windstreken zichtbare,  zeer markante kopie van de Roomse Sint Pieter!! Enne…..welk een uitnemend aangenaam astronomisch middagje is met dat geworden, zeg!!

Sta je bij de ingang braaf je entree-pecunia (5 schamele europieken)  te voldoen, word ik meteen ter plekke met een “Hé die sjonnie mot je ech nie binnenlate, hoor” om de fijnbesnaarde dordtse oortjes gemept. Ja..ja…ja….die echte hartverwarmende brabantse gezelligheid, daar ken ech niets tegenop….en zeker niet als dat uit de  snufferd van zeer gewaardeerd astrovriendje en dito astro-collega Rinus Rekkers (links op de foto!)  komt rollen..hihi.!!! Ofwel….het eerste gezicht was meteen ook een heel bekend gezicht. Collega Rinus stond samen met nog een stuk of twintig andere “kofferbakkers” in de achtertuin van het echt bijzonder fraaie Tivoli-complex overbodig geworden astrospeelgoed te verpatsen….en…afgezien van een achteraf bezien gelukkig toch maar NIET verkochte 15cm Celestron Newtontelescoop…..was hij in korte tijd al aardig “los geraakt”. Tja…en dan maar gezellig babbelen en fantaseren over wat dan weer te doen met die zojuist vergaarde astroping ping….Nou, wellicht een leuke rotsvaste EQ6 met daarop die nog te koop liggende 15cm Newton voor het betere astrofotografie-werk??? En aldus besloot Rinus alsnog het enige juiste te doen met de 15cm Newton door te plekke het te koop bordje  met de noorderzon te laten verdwijnen…enne…. zo hoort het ook….Newtontelescopen zijn geen dingen om te verkopen, Newtontelescopen zijn er om eeuwig (van te) houden, ja toch niet dan..hihi??!! Na dit half uurtje slap edoch heel gezellig astro-gebabbel even een rondje langs de concurrentie gedaan en gelukkig oh zo gelukkig NIET in de verleiding gekomen,  want ik heb in de loop der jaren al zoveel astrospeelgoed naar mijn m(J)ancave gesleept!

Hoewel ik wel heel erg “gruizig” werd van dit klassiek optisch juweeltje uit Rusland, een ZENIT camera met een joekel van een loodzware 30cm F4.5 telelens met een zogenaamde pistoolgreep in zware russisch plaatijzeren draagkoffer….zucht!!! Het is dat de geachte voorzitter van Tivoli deze (gelukkig!!)  al had bemachtigd,  anders was ie echt gegarandeerd mee naar Dordt gegaan! Ik zal het hier maar niet hebben over al die heel foute grappen die vanmiddag over de tafel gingen wat er zou kunnen gebeuren als je in deze lichtelijke enge tijden met deze, ontzettend WEL op een bazooka lijkende en ontzettend NIET op een onschuldig “kiektoestel” lijkende,   “optische contraptie”  zomaar ergens een druk winkelcentrum zou binnenlopen…oeps!!!!! Kolere, wat een ozo leuk maar heel fout optisch speeltje, zeg..hihi!!!!!

Sterrenwacht Tivoli is gevestigd in het gebouw waar in het begin van de jaren 60 de allereerste volksterrenwacht van Nederland…Volkssterrenwacht Simon Stevin (weet je nog, astro-oudje??!!)…het levenslicht zag onder de bezielende leiding van pater Hans de Rijk..beter bekent onder zijn pseudoniem Bruno Ernst. In de jaren zeventig verhuisde volkssterrenwacht Simon Stevin naar dat, voor uw toen nog jonge en toen ook al zo bevlogen nedrig astro-scribent, magische houten gebouw in de bossen rond Hoeven. Volkssterrenwacht Simon Stevin heeft het uiteindelijk ergens halverwege de jaren negentig niet meer financiël kunnen bolwerken en verdween met heel zijn hebben en houden in de astronomische vergetelheid,  die magische 30cm Maksutov incluis.  Een jaar of twee geleden hebben de eigenaar van hotel-restaurant Tivoli en enkele oudgdienden van Simon Stevin de krachten samengebundeld om boven in het Tivoli-gebouw de originele volkssterrenwacht weer in haar oude glorie,  met die oude vertrouwde 30cm Maksutov  onder de koepel,  te herstellen. Iets wat, dunkt mij, wonderwel gelukt is!!

Mijn aller allereerste blik door een heuse ECHTE telescoop was door die bewuste betoverend mooie klassieke 30cm Maksutov-kijker die nu na al die jaren,  patina-bewust gerestaureerd, weer staat opgesteld op haar “geboortezuil,  onder haar geboortekoepel,  op haar geboorteplaats”. Vanmiddag was echt even een “tijdmachine-momentje” toen ik boven in dat impostante gebouw door de 30cm Maksutov naar zonnevlekken heb mogen kijken. Grote astrogekke Jan van 55 jaar was weer heel even dat kleine net zo astrogekke Jantje!!  Nu kan ik hier  een nog veel langere verhandeling geven over alle in en outs van het schitterende oude Tivoli-gebouw met al zijn ozo smakelijke gastronomische en astronomische geneugten…maarre….ik zou zo zeggen…check  de website….http://www.sterrenwachttivoli.nl/….en ga toch vooral zelf kijken…erg leuk!!!!

Share

Comments

 1. Rinus Rekkers zegt

  Ja, leuk was het zeker. Zeer voor herhaling vatbaar.

 2. Martin Schoenmaker zegt

  Och wat was ik er graag bij geweest… Was vast niet goed voor m’n portomonee, wat ook verklaart waarom er ook iemand hier in huis blij is dat ik niet kon…

  Om het goed te maken mocht ik gisteren met de 40cm telescoop spelen van de Cosmos sterrenwacht in Lattrop 😉

 3. Jan Brandt zegt

  Hé Martin….40cm…..ach ja…er zijn “ergere manieren” om een astronomische teleurstelling…eh… “te verwerken”!!
  Overigens hoorde ik ook gisteren in de “Tivoli-wandelgangen” dat er heel binnenkort een zogenaamde “Kutter telescoop dag” gehouden gaat worden aldaar in het schone Oudenbosch…..en hoewel ik in principe niet echt een fan ben van dit specifieke type telescoop ga ik toch misschien alsnog effe stiekum gluren!!

  • Martin Schoenmaker zegt

   Dat klopt. 17 september is dat. Op Astroforum.nl volgde ik een draadje waarin Jean Pierre Grootaerd schreef op 6 september:

   “Nog even jullie aandacht ; We zijn met 50 mensen. Ik kreeg bericht dat er nog vijf extra bij kunnen. Wel verwittigen vooraf graag !!”

   Kortom, je moet snel zijn (als het al niet vol is). Ter info, ik ben niet bij die 50 mensen. Ik heb die dag al andere verplichtingen…

Speak Your Mind

*