2 maart 2024

Miljard sterren uit de Melkweg in kaart gebracht door Gaia

Credit: ESA/Gaia/DPAC, CC BY-SA 3.0 IGO

Vandaag hebben sterrenkundigen de lang verwachte catalogus gepubliceerd van maar liefst 1 miljard (!) sterren uit de Melkweg, een catalogus gebaseerd op de waarnemingen die afgelopen jaren gedaan zijn met de Europese Gaia satelliet. Het gaat om de gegevens van welgeteld 1.142.622.719 sterren, waarvan Gaia de exacte positie [1]Vraag: hoe exact is exact? Welnu, Gaia heeft de posities gemeten met een nauwkeurigheid van enkele microboogseconden. Da’s de breedte van een haar gezien op een afstand van 1000 (!) kilometer. en helderheid heeft gemeten. Van twee miljoen sterren daarvan – 2.057.050 om precies te zijn – zijn ook de afstand tot de aarde en hun snelheid in de ruimte gemeten. De ruimtesonde van de European Space Agency (ESA) werd in 2013 gelanceerd – vandaag exact duizend dagen geleden – om de Melkweg vast te leggen. De structuur van de Melkweg wordt voor het eerst in twintig jaar tijd gedetailleerd in kaart gebracht – in navolging van de eveneens Europese Hipparcos satelliet, waarvan deze week een interactieve website verscheen. Hieronder een geannoteerde versie van de kaart van de Melkweg, met daarin enkele bekende hemelobjecten weergegeven.

Credit: ESA/Gaia/DPAC, CC BY-SA 3.0 IGO

Gaia’s vijfjarige missie is nog niet afgelopen, want nu gaat ‘ie de de afstanden en bewegingen van deze miljard sterren bepalen, waarvan de twee miljoen sterren de voorlopers zijn. Die één miljard sterren is ongeveer 1% van het totaal aantal sterren in de Melkweg. Dankzij nieuwe technieken moet het de grootste en meest nauwkeurige driedimensionale hemelkaart ooit opleveren. Wetenschappers verwachten niet alleen een schat aan data, maar ook de ontdekking van nieuwe planeten en planetoïden. Hieronder een infografiek, die alle behaalde resultaten van Gaia tot nu toe op een rijtje zet – dubbelklikken om te vergaiariseren.

Credit: ESA/Gaia/DPAC, CC BY-SA 3.0 IGO

Hieronder een video over de bekendmaking vandaag van de eerste Gaia catalogue (Gaia DR1), welke de hardcore dataliefhebbers hier kunnen bekijken. Voor die data-fetisjisten verwijs ik graag naar de Astro-data pagina van de Astroblogs, waar Gaia DR1 sinds vandaag ook op pronkt. 😀

Bron: ESA.’, ‘M

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Vraag: hoe exact is exact? Welnu, Gaia heeft de posities gemeten met een nauwkeurigheid van enkele microboogseconden. Da’s de breedte van een haar gezien op een afstand van 1000 (!) kilometer.

Comments

  1. Etienne Durinck zegt

    Ik ga dat niet beginnen tellen. Zie dat ik eens mijn tel kwijt geraak.

Speak Your Mind

*