18 april 2024

Vanavond hebben we een ‘superoogstbloedmaan’


Ja mensen, da’s een mond vol: een superoogstbloedmaan. En die gaan we vanavond meemaken, een superoogstbloedmaan. Het is een fenomeen dat een combinatie is van drie natuurverschijnselen. Ten eerste hebben we vanavond de oogstmaan, da’s de Volle Maan die het dichtst valt bij het moment dat de astronomische herfst begint. Vanavond om 21.05 uur is het Volle Maan en op donderdag a.s., 22 september om precies 16.21 uur begint de herfst. De APOD van vandaag laat ook een foto van de oogstmaan zien. Ten tweede is het vanavond supermaan, dat wil zeggen dat de maan in z’n ietwat elliptische baan om de aarde vandaag het dichtst bij de aarde staat, in het zogeheten perigeum. Als de Volle Maan opkomt ten tijde van zo’n supermaan lijkt ‘ie aan de horizon ook wat groter. Tenslotte is er vanavond een bloedmaan, dat wil zeggen dat ‘ie een oranje tot rode kleur kan krijgen omdat de aarde tussen de zon en de maan in komt te staan en de maan in de zogeheten bijschaduw van de aarde komt te staan. Het maximum daarvan is rond 20.54 uur en dan zal je naast die rode kleur ook zien dat de noordelijke rand van de maan minder helder is dan de rest van de maanschijf. Afijn, tijd voor een korte over het fenomeen van de superoogstbloedmaan.

Een fijne superoogstbloedmaan vanavond allemaal! Goed kijken, want de volgende keer dat je ‘m kan zien is pas in 2024. Bron: National Geographic.

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  En dat allemaal op mijn 48e verjaardag !

 2. Hoi Co, nogmaals Gefeliciteerd! Dat had ik gisteren al bij je reactie gedaan.
  Omdat jij dol op cavia’s bent (ja toch?), vond ik deze wel toepasselijk. Het fimokleipoppetje heb ik zelf gemaakt

  • Co van Driel zegt

   Prachtig Monique. Ik ben inderdaad dol op cavia’s. Ik heb er nog zes : Rosalien, Britt, Dieuwke, Bibi, Dieuwertje en Aloë Vera (de cavia met één oog).

 3. Jammer dat ik er geen foto van gemaakt had, want gisteren was de maan ook oranje/rood van kleur.
  Ik hoor het mn dochter nog zeggen… Mama!! De maan is raar!! 😊

  • Ja, ik heb dat ook van anderen gehoord, dat de maan toen ook al rood was. Fascinerend dat dat toen al het geval was.

  • Inderdaad! Ik heb donderdagavond – niet wetende dat er een maansverduistering aanstaande was – met verbazing gekeken naar die bloedoranje maan. Gisteren daarentegen, duurde het lang voordat de maan zichtbaar werd en was er niets bijzonders te zien: gewoon geel. Tot hoe laat duurde de maansverduistering dan? Was die misschien rond een uur of elf ’s avond alweer helemaal voorbij?

   M.a.w.: het lijkt haast wel of het allemaal een dag te vroeg was. Maar dat kan natuurlijk helemaal niet. Maar goed, dat verklaart nog steeds niet waarom de maan donderdagavond wél oranje-rood was. Hoe zou dat kunnen?

   groet,
   Gert (Enceladus)

 4. Hier de details van de bijschaduwverduistering van vrijdagavond. Vreemd dat toen de maan geel was en de avond ervoor rood.

  • Ik denk dat ik gisterenavond net te laat de maan pas weer in beeld kreeg. Het was hier eerst compleet bewolkt.
   Maar goed, dan blijft de vraag wat de maan op donderdag 15 september oranjerood kleurde? Dan moet er toch iets in de atmosfeer hebben gezeten? En niet alleen hier, want kennelijk was die oranjerode maan op meerdere plaatsen in NL te zien.

   Ik heb echter niks gehoord van een enorme brand, extreme luchtverontreiniging, bijzonder hoog vochtgehalte of wat dan ook. Maar de maan kleurt toch niet zomaar roodoranje? Hier moet toch een verklaring voor zijn?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Psst Gert, SmilingMonique Ik heb maandag lieve dingen tegen de maan gezegd… en eh… hij ging zomaar blozen Monique Sheepish Grin
    Moonique

   • Als de maan laag aan de horizon staat is het niets bijzonders hoor. Net zo als een rood oranje opkomende/ondergaande zon. De atmosfeer verstrooit meer blauw licht dan rood. Daarom is de lucht ook blauw overdag. Bij hoge luchtdruk is het effect vaak sterker omdat er dan meer stof in de lucht zit.

    • Aha, dus die rode maan van donderdag zou te maken kunnen hebben met een hoge luchtdrukgebied?

    • Het punt is, dat de maan helemaal niet laag aan de hemel stond toen die donderdag oranjerood kleurde. Ik weet dat de maan laag aan de horizon wel eens wat meer oranje dan geel lijkt en van dat verschijnsel kijk ik dan ook niet gek op. Dat heb ik vaker gezien. Maar nu stond de maan al tamelijk hoog aan de hemel en was toch oranjerood gekleurd. Stom dat ik er geen foto van heb gemaakt! Maar gelukkig ben ik dus niet de enige die het gezien heeft. Ik zal eens gaan googlen of er meer meldingen zijn.

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Op Twitter vond ik deze melding: https://twitter.com/DreAPhi?lang=nl (15 september)

      Deze twitteraar suggereert dat het door smog zou komen. Zou dat kunnen? Dat er na een aantal idioot warme dagen zoveel troep in de lucht zit dat dit een oranje verkleuring van de maan geeft?

      groet,
      Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*