26 februari 2024

Jason Wright vinkt af wat Tabby’s star (KIC 8462852) wel en niet zou kunnen zijn

Impressie van kometen rondom Tabby's Star (credit: http://sites.psu.edu/astrowright/2016/09/03/what-could-be-going-on-with-boyajians-star-part-x-wrapup-and-gaias-promise/

Impressie van kometen rondom Tabby’s Star (credit: NASA/JPL-Caltech)

Tabby’s Star kennen we inmiddels allemaal, tenzij je afgelopen jaar onder een steen hebt gelegen. De naam Jason Wright zal bij de meeste mensen minder snel een belletje doen rinkelen, al is hij wel degene die ervoor gezorgd heeft d

Share

Comments

 1. Mijn hart gaat uit naar een Dysonsfere. Maar goed, de wens is groter dan de wetenschappelijke verklaring. Even wachten maar op de James Webb telescoop. Hoe zou het toch zijn om met je telescoop ineens geconfronteerd te worden met een inmens ruimteschip?

  • Moet je Jan vragen, die heeft al twee keer een soort van encounter gehad met iets onverklaarbaars. Nee, een immens ruimteschip was het niet, maar wat het wel was weet hij tot op de dag van vandaag nog steeds niet. Geen Dysonbol in ieder geval. 🙂

   • Nou Jan, Arie heeft mij nu wel erg nieuwsgierig gemaakt 🙂 Was toch geen deux chevaux in Warp10 he, net ontsnapt aan een Klingonschip uit een ander universum? Ducks in space……..:-D

   • Misschien een rakettrap (zie Martins blog)? Maar wat nou als Jan’s encounter niet te achterhalen is?

 2. Jan Brandt zegt

  Zucht….bedankt Arie, ik wilde dit “gevalletje UFO” dit keer eens lekker onder de pet houden…maar ja..nu je hem/haar(?) toch uit de astro-kast hebt gelokt….Ja, ik heb voor de tweede keer alweer in mijn droevige amateur astro-carriere “iets” gezien wat ik met al mijn huidige kennis van daarboven toch effe niet wist (weet) te verklaren….en hoewel mijn brave gele Besteleendje met zijn nieuwe opgevoerde motorblokje inderdaad een flink stukkie rapper (maarre…voor de snelle dames onder ons “iets minder ongelofelijk langzaam” mag ook..hihi) is geworden, is warp 10 echter nog steeds “the stuff of dreams”, tevens was dat “iets” ook zeker GEEN klingon bird of prey, Kapla nog an toe…..

  Wat ik dan wel gezien heb..ik zou het echt niet weten, maar “opvallend maf”, dat was het zeker.
  Ik was samen met astroblogs collega Daniela in de biesbos voor haar allereerste(!!) echte uitstapje onder de sterren met een echte telescoop en ik was dus druk bezig om met de 40cm Dobson van alles en nog wat aan “wazig hemelschoons” voor haar uit de lucht te plukken, toen zij opeens uitriep dat ze “daarboven iets bijzonders” zag…..enne ikke natuurlijk meteen denken…ja..ja…al die astro-novicen “zien ze altijd vliegen” bij zo’n eerste waarneem-uitstapje……maar ja….toen ik in mijn ooghoek “datzelfde iets mafs” (iets wat hoog aan de hemel in de richting van het sterrenbeeld Cassiopeia, fel licht uitzond en vreemd bewoog, wat zeker geen meteoor was, geen vliegtuig en ook niet het ISS en voor een zogenaamde Iridiumsateliet zag ie er ook niet standaard uit!!) ook in de smiezen kreeg….tja..tja…tja…!!! enne… zo’n dikke 10 seconde na Daniela haar eerste reactie kon ik, ondanks mijn oorspronkelijke scepsis, dat “iets mafs” ook ..eh…”bewonderen” (??) omdat het heldere gevalletje, al rare bewegingen makende nog een dikke 30 seconde goed te zien was, voordat het opeens zomaar weer verdween.

  En wat mot ik hier nou mee??
  Ik bedoel….zoiets als een “slowmotion replay” is er natuurlijk nooit bij (net zoals bij die rare oranje ufo-driehoek die ik alweer een flinke tijd geleden met zeer ervaren waarneem collega Wim Bijl, ook nog eens gewapend met een dikke 25×100 verrekijker, heb gezien.

  En dus…NEE….we hebben (helaas??) niet het genoegen gehad om “een groen slijmerig handje te mogen schudden” en NEE…Daniela en ik hebben ook geen gratis rondvluchtje door ons zonnestelsel gehad met dank aan “Klingon Imperial Airways”..etc..etc…etc…maar ik/we hebben weldegelijk “iets mafs”gezien daarboven wat ik na vele denkpogingen nog steeds niet echt lekker kan thuis brengen. Het zij dan maar zo

  • Martin Schoenmaker zegt

   Ik ben wel benieuwd of ik iets kan vinden… dus ik herhaal even wat ik ook in mijn blog schrijf (zie http://bit.ly/2dgijQD)

   – Wat was je locatie
   – Wat was het ‘exacte’ tijdstip
   – Plek aan de hemel (richting Cas is nog iets te vaag)

   En wat bedoel je met vreemd bewegen? Loopings, kurkentrekkers, niet constante snelheid?

   • Jan Brandt zegt

    Hoi Martin,

    Tja…..dat lijk me eigenlijk best wel een geinig idee!!
    Eh….hoe exact moet je het tijdstip hebben??
    en wat die plek aan de hemel betreft zou ik het wellicht makkelijker vinden om die (proberen) aan te geven op een sterrenkaart.
    Oh…enne…ik heb de coördinaten van mijn waarneemplek in mijn EQ6 zitten…maarre….voel mij er niet echt happy bij om die zomaar hier op het internet te zetten, als je begrijpt wat ik hiermee bedoel?
    En dus….Zou het wellicht een idee’tje zijn om dit gevalletje “iets vreemds aan de hemel” even meer privé en in alle rust via e-mail verder uit te werken?

    • Owww Jan. Groot gelijk hoor. Zit overigens met 1 oog naar de film Arrival te kijken. Een typische B genre SF en met aliens die op aarde voor de opwarming zorgen. Stel je eens voor dat een vergelijkbaar scenario eens met Tabby’s Star aan de hand is. Aan de ene kant is mijn serieuze laatste echte vraag in 1 klap beantwoord: er is een duidelijk bewijs van buitenaards leven. Maar dat roept dan weer wezenlijk veel andere vragen op o.a. zijn zij vreedzaam en kunnen we veel kennis delen en hoe doen we dat dan. Hoe gaat dat eerste contact verlopen en wie voert het woord en namens wie…….kunnen we elkaar ontmoeten en wat voor condities zijn daarbij van belang enz enz enz.
     Geheel ander vraagstuk is of we als mensheid er wel klaar voor zijn. De impact van zo’n bewijs is enorm in denken en doen. Soms benauwt mij het idee dat we in dit inmense universum alleen zouden zijn. Leefbaar in een kleine schil rondom de aarde en daarbuiten totaal niet zonder aanpassingen. Helemaal alleen als mensheid, een claustrofobisch iets dat je niet kunt ontsnappen van die kleine schil rondom de aarde. Eigenlijk best wel een raar toch…….

 3. Jan, ik vroeg mij ook al af of je dit “gevalletje UFO” liever onder de pet wilde houden. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen.
  20min Alien Spheres 1994 23:30

  @ Martin, maakt het nog wat uit op welke hoogte het te zien was? Binnen of buiten de dampkring?
  M.a.w., is een sphere(s) of UFO op 200 meter hoogte in dat programma te achterhalen?

 4. Lisa, ik pik een paar citaten uit je tekst en denk met je mee, okay?

  “Hoe gaat dat eerste contact verlopen (…)”?
  – Dat eerste contact kan best al wat generaties geleden gelegd zijn.
  (integreren Monique What! )

  ” (…)zijn zij vreedzaam en kunnen we veel kennis delen en hoe doen we dat dan.”
  – Je kunt wel raden hoe vreedzaam zij zijn als er van integratie sprake is.

  “Hoe gaat dat eerste contact verlopen en wie voert het woord en namens wie”
  – Dat is meer voor Hollywoodfilms lijkt mij.

  “Geheel ander vraagstuk is of we als mensheid er wel klaar voor zijn.”
  – Waarschijnlijk niet.

  Lisa, wat als een vergevorderde buitenaardse intelligente beschaving de mensheid nou helemaal niet zo boeiend vindt, maar ons wel in de gaten houdt sinds de atoombomaanval op Hiroshima en Nagasaki (1945)?
  Dan stel ik mij zo voor dat zij precies weten wie en waar de grote leiders zijn (integreren?!)

  Wie vindt wie eerst. Ontdekt de mens een andere beschaving, dan bepalen wij wat we doen. Gaan wij hen observeren, contact leggen, onze technologieën doorgeven… (of grondstoffen plunderen?)

  Worden wij ontdekt, dan zijn zij superieur. Gaan zij ons observeren, contact leggen? Denk jij dat zij hun geavanceerde technologieën aan ons gaan doorgeven? Large Laughing (Nah…)

  Buitenaards contact…ik sluit niks uit. Ik heb mijn vragenlijstje al klaar. Met ander soort vragen.

Speak Your Mind

*