21 juli 2024

NASA heeft iets verrassends ontdekt op de maan Europa – maandag horen we er meer over

Credit: NASA

Maandag 26 september om 20.uur Nederlandse tijd. Schrijf ’t alvast in je agenda, want het gaat interessant worden. De NASA gaat dan namelijk middels een ’teleconferentie’, zoals ze dat noemen, bekend maken welke aanwijzing ze hebben gevonden voor ‘een verrassende activiteit op Jupiter’s ijzige maan Europa’. Er zullen dan resultaten bekend worden gemaakt van een waarneemcampagne, die middels foto’s gemaakt met de Hubble ruimtetelescoop meer aan het licht heeft gebracht over de vloeibare oceaan, die zich vermoedelijk onder Europa’s ijskorst bevindt. Deelnemers aan de teleconferentie zijn:

 • Paul Hertz (director of the Astrophysics Division at NASA Headquarters in Washington)
 • William Sparks (astronomer with the Space Telescope Science Institute in Baltimore)
 • Britney Schmidt (assistant professor at the School of Earth and Atmospheric Sciences at Georgia Institute of Technology in Atlanta)
 • Jennifer Wiseman (senior Hubble project scientist at NASA’s Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland)

Grote vraag is natuurlijk wat de NASA precies heeft waargenomen en waarover ze maandag zullen rapporteren. Op Twitter wordt er al het nodige gespeculeerd – als wij wat ‘hardere’ geruchten hebben zullen we dat uiteraard melden. Nee, aliens zijn het in ieder geval niet, aldus de NASA zelf (sommigen zullen dán roepen dat ze juist wel aliens hebben ontdekt):

Wellicht heeft Hubble iets van die ondergrondse oceaan gezien:

Het is vast een monoliet – zie Space Odyssey 2010. 🙂

Vraag aan de lezers van de Astroblogs: wat denken jullie welke aanwijzing ze gevonden hebben? Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Olaf van Kooten zegt

  Geisers zoals bij Enceladus? Nieuwe aanwijzingen voor de chemische samenstelling van de oceaan, die wel eens levensvriendelijk zou kunnen zijn? Bewijzen voor cryovulkanisme [ijsvulkanen?], aangedreven door een verrassend warme oceaan eronder? (aangezien krachtige inwendige energiebronnen bij relatief kleine hemellichamen de norm schijnen te zijn, kijk maar naar ceres en pluto). Het blijft gissen!

 2. Juno is natuurlijk in de buurt van Jupiter, dus wie weet heeft die een geiser á la Enceladus op Europa ontdekt. Kan mij niet voorstellen dat Hubble zo’n geiser heeft waargenomen, gezien de afstand. Juno is een stuk dichterbij.

  • Olaf van Kooten zegt

   Shit da’s waar maar dat geldt eigenlijk ook de overige mogelijkheden die ik genoemd heb. Ik begin steeds meer benieuwd te worden 😉

 3. Die J. Coleman (zie boven) heeft wel humor met zijn “please be a monolith” .
  Een duidelijke verwijzing ! 😉

  Maar het zou me ook niks verbazen als ze een zwak signaal van een radiozender hebben ontdekt. 😉

  Groet, Paul

 4. Ik denk dat de eerste UFA een feit is. Let maar op…..

 5. Hetgeen men heeft waargenomen, moet gerelateerd zijn aan de instrumenten die Hubble aan boord heeft. Je kunt iets niet waarnemen, wanneer je daarvoor de instrumenten niet aan boord hebt.

  Hubbles sensor suit:

  The Wide Field Camera 3 (WFC3) sees three different kinds of light: near-ultraviolet, visible and near-infrared, though not simultaneously.

  The Cosmic Origins Spectrograph (COS), Hubble’s other new instrument, is a spectrograph that sees exclusively in ultraviolet light.

  The Advanced Camera for Surveys (ACS) sees visible light.

  The Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS) is a spectrograph that sees ultraviolet, visible and near-infrared light.

  The Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer (NICMOS) is Hubble’s heat sensor. Its sensitive to infrared light.

  Ik zet mijn geld op éen (of meerdere) kleine, lokale warmtebronnen, gelijk aan de Black Smokers hier op aarde. Al dan niet met methaan uitstoot.

  Ben benieuwd.

  • Methaanuitstoot zou mooi nieuws zijn, want de kans op leven is dan aanzienlijk.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • … en is er dan voldoende apparatuur aan boord om bv Zuurstof (O2) te ontdekken ?

   [ NASA : “Nee, we hebben geen Aliens ontdekt. ”
   Astroblogs reply : “Nee, inderdaad. Maar het scheelt maar een haartje. 😉 ]

   Groet, Paul

 6. Zeg eens, kunnen we geen weddenschap afsluiten?

  Ik wed dat er voor 22 september 2026 buitenaards leven is ontdekt in ons zonnestelsel.
  En Europa geef ik een grotere kans dan Mars, voor de eerste ontdekking.
  Enceladus maakt uiteraard ook nog kans.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 7. Nog 5 minuten geduld. Goed toch van Nasa!

 8. Op Metro nieuws staat dat ze waarschijnlijk water hebben gevonden op Europa…
  Ik mag hopen daar niet mee gaan komen, maar dat het iets spectaculardere (of zoiets :-P) nieuwsfeitje komen.

  • Als ze al deze media-stampij alleen maar maken om te vertellen dat ze water hebben gevonden, dan maken ze zichzelf tamelijk ongeloofwaardig. Dat is zo’n ingelaste spoed-persconferentie gewoon niet waard.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Het is de laatste tijd altijd van dat. Die spoed-(pardon?)-persconferenties zijn kennelijk vooral bedoeld om zichzelf in de kijker te kunnen zetten. Gewichtig doen kan helpen om geld los te krijgen, natuurlijk.
    Nee, als ze niet met een ontdekking komen van het gehalte “Alien plast tegen pas gewassen monoliet” is het sop de kool niet waard.

  • Kan mij dat niet voorstellen, simpelweg omdat de NASA dat al ontdekt heeft: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2011/nov/HQ_11-386_Europa_Water.html

   • Ja, we verwachten wel wat meer dan dat. Maar zelfs een waargenomen geiser zou eigenlijk geen spoed persconferentie rechtvaardigen, want dergelijke geisers kennen we al jaren van Enceladus.

    Dus moeten ze met echt nieuws komen. Maar wat dan? Zou een deel van het ijs verdwenen zijn en zouden er foto’s zijn gemaakt van water aan het oppervlakte? Kan dat überhaupt wel? Stel dat het ijs om wat voor reden dan ook plaatselijk weg is, wat zou er dan gebeuren met water dat direct in contact komt met het luchtledige?

    Eerlijk gezegd vrees ik dat het weer een deceptie wordt want NASA heeft er de laatste jaren helaas een handje van om met veel tam-tam non-nieuws aan te kondigen. Het wordt tijd dat Elon Musk zijn plannen gaat ontvouwen. Dat is toch ook een dezer dagen?

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Quote : ” Stel dat het ijs om wat voor reden dan ook plaatselijk weg is, wat zou er dan gebeuren met water dat direct in contact komt met het luchtledige? ”

     [ Stel er valt een ‘enorme steen’ door de ijsmantel van Europa. ]
     Vloeibaar water zou spontaan gaan koken;
     Voor het verdampen van ‘al’ dat water is energie nodig, die uit het achterblijvende deel – die vloeibare Europa-oceaan – onttrokken wordt of eigenlijk slechts aan het oppervlak daarvan waar die verdamping plaats vindt.
     Het oppervlakte water koelt dus sterk af, tot een temperatuur die (bij lokale druk en temperatuur) onder vloeibaar water ligt. Een vernieuwde ijslaag is het gevolg.

     Afhankelijk van het geslagen gat kan het dichtvriezen van de Europa-oceaan misschien wel uren of dagen duren ? [Ik weet het niet , bovendien – misschien wordt het meer een soort van sneeuwlaag, die helemaal niet goed afdicht… ? ]
     Na verloop van tijd groeien alle gaten wel dicht, want dat was ook vorig(e) jaar/maand/week de situatie. (Als een dergelijk nieuws HET ( !!! ) NASA nieuws is, heeft het zich vast al eens eerder voorgedaan.)

     De wolk waterdamp en/of het vrijkomen daarvan is misschien wel goed te zien en vast te leggen.

     Groet, Paul

     • Ja, dan zit ik inderdaad aan zo’n situatie te denken: flinke meteoriet slaat in op Europa. Daar is geen atmosfeer die ‘m afremt, dus het ding raakt de ijskorst met volle kracht. Verondersteld dat hij er door heen slaat, komt de oceaan tijdelijk in direct contact met het luchtledige en is dan dus een enorme ‘stoomwolk’ het gevolg. Misschien heeft NASA dat wel waargenomen en is dit wat ze ons gaan vertellen.

      groet,
      Gert (Enceladus)

    • Nou zo’n geiser lijkt me toch wel vrij spectaculair, want dat betekent dat materiaal uit de diepe oceaan vanuit orbit te sampelen is.

     Dan kunnen we al op korte termijn de samenstelling onderzoeken (inc testen op aanwezigheid organische stoffen), omdat er dan geen lander nodig is die door een paar kilometer ijs heen kan smelten/boren en alle potentiële problemen met contaminatie met aardse micro-organismen etc.

 9. Wybren de Jong zegt

  In juni 2005 werd een verbazingwekkende ontdekking gedaan rond het maantje Amalthea, dat uit ijs blijkt te staan i.pv. uit rotsachtig materiaal.
  citaat uit sciencedaily (https://www.sciencedaily.com/releases/2005/06/050601083441.htm) :
  Scientists studying data from NASA’s Galileo spacecraft have found that Jupiter’s moon Amalthea is a pile of icy rubble less dense than water. Scientists expected moons closer to the planet to be rocky and not icy. The finding shakes up long-held theories of how moons form around giant planets.
  Een mogelijke verklaring hiervoor is dat Amalthea voorbij Europa ontstaan is en dat het naar binnen gemigreerd is.
  Wat hebben ze nu over Europa ontdekt? Waarschijnlijk ook zoiets: dat Europa op een andere afstand van Jupiter ontstaan moet zijn en later naar de huidige positie gemigreerd is.

  • Dat kan, maar er is in de aankondiging sprake van ‘onverwachte activiteit’ op Europa, dus dat gaat over Europa nu en niet over hoe Europa op zijn huidige plek terecht is gekomen.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Met deze aankondiging schept NASA extra verwachtingen en is iets wat reeds vermeld is geen onverwachte activiteit.
    Ik ben ook erg benieuwd, al hoop ik dat de focus op Mars blijft.

 10. Verrassend staat voor niet verwacht en opmerkelijk voor opvallend. In welke categorie gaat deze interessante ontdekking vallen? NASA…maak me gek Drunk dancing

 11. Waterpluimen dus… Niks nieuws!
  Ze hebben het weer geflikt: een hoop tam-tam om niks.

  En let wel, ze noemen het ‘possible plumes’.
  Man, man, man, NASA serieus nemen wordt wel heel moeilijk zo.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 12. Shakespeare wist het al: Much ado about nothing. Eens te meer bekocht door NASA!

 13. Yellow Smiley Monique confused
  Verrassend? Ik ben helemaal in shock…ff zitten hoor, duizelig van opwinding.

 14. lange wapper zegt

  Vraagje : vandaag, 12 oktober, lees ik dat we “op 26 september iets belangrijks gaan lezen” …. waarop dan intussen al lustig gereageerd werd. Hebben we hier te maken met “tijdreis” ?

  • Enceladus zegt

   Nee hoor, geen tijdreis. Sommige insiders hebben gewoon voorkennis en weten dus al (globaal) wat er bekend zal worden gemaakt. Informatie waarop tot de officiële releasedatum een embargo zit. Maar vooraf vertellen dat er interessant nieuws aan zit te komen mag wel.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • lange wapper zegt

    Deze soort van berichtgeving begrijp ik niet goed. (dat “tijdreizen” was een grapje hoor, omdat ik “september” niet kon kombineren met “oktober”) saludos !

    • Enceladus zegt

     Wat is er dan zo moeilijk aan te begrijpen? Het is alsof je een artikel in een oude krant van een paar weken geleden leest. Daarin staan ook dingen beschreven als toekomstig, terwijl ze ondertussen gebeurd zijn.

     Een website laat niet alleen de nieuwste artikelen zien, maar ook de oude. Je krijgt bij het actuele nieuws als het ware een compleet archief cadeau. Bovendien staat bovenaan de pagina duidelijk wanneer deze gepubliceerd is. In dit geval op 21 september en toen moest 26 september nog gaan plaatsvinden.

     Pak je een willekeurige krant van vorige week vrijdag, dan staat daar een weersverwachting in voor afgelopen weekend. Zo simpel is het. In die zin kun je het lezen van oude kranten dan ook als tijdreizen beschouwen.

     groet,
     Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*