21 april 2024

Vandaag om 16.21 uur is ’t zover: de herfst-equinox breekt dan aan

herfst-equinox

Vandaag om 16.21 uur zal het middelpunt van de zonneschijf in zijn tocht langs de ecliptica van noord naar zuid over de hemelevenaar trekken. Dat is het moment van de herfst-equinox (Latijn: aequinoctium autumnale), per definitie het moment dat de astronomische herfst begint. Dag en nacht zijn dan even lang, vandaar het woord

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Vandaag is ook de oudste van mijn zes cavia’s jarig; Rosalien is 4 jaar geworden. Jarig op de laatste dag van de zomer en de eerste dag van de herfst.

 2. Hoe komt het eigenlijk dat de herfst kan beginnen op 21, 22 of 23 september, terwijl de winter altijd op 21 december begint en nooit op 22 of 23 december? (En dat vraag ik dus omdat ik altijd in de winter jarig ben en niet zoals de gelukscavia ook wel eens in een ander seizoen).

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Co van Driel zegt

  Je kunt wel jarig zijn in de zomer, Gert, op het zuidelijk halfrond. 😉

  • Mmm, tijd om te emigreren!

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Je kunt ook gewoon elk jaar je verjaarsfeestje vieren op 21-6 ! De ‘eerste’ zomerse dag . 😉 😉 **

    De winter ontloop je niet door te verhuizen naar het zuidelijke halfrond, een verhuizing naar de evenaar is dan een betere keuze ( als je tegen de moesson kan ).

    Groet, Paul

    ** zie mijn reactie boven. 😀

    • Punt is dat ik zowat een Kerstkindje ben en het me leuk leek om zo af en toe eens in de herfst jarig te zijn. Maar dat is de afgelopen 53 jaar niet gebeurd en ik denk dat het ook de komende 53 jaar niet gaat gebeuren.
     😉

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Ik wist niet dat je er zo mee in je maag zat. 🙁

      Even denken, even overleggen met Wickie de Viking, even langs de neus wrijven…

      Ja ik heb het !

      Als jij je nu eens zo’n 9 maanden laat invriezen, verouder je in die tijd niet.
      Dan wordt je in de herfst van 2017 pas 54 jaar oud.
      Ik ben dan ondertussen je wel in leeftijd voorbij gestreefd, maar dát geeft toch niet?

      Groet, Paul

     • Grappig dat je ’t over Wickie de Viking hebt, Paul. Mijn oudste zoon heeft vroeger vaak die filmpjes bekeken in zijn jeugd. Zijn jongste dochter heet Ilvy, zo heet het vriendinnetje van Wickie.
      Hoe zo’n kinderserie toch kan beïnvloeden
      Hij is een botenbouwer (Senior Project Manager) en heeft een stoere vrouw net als Halvar (hihi)

     • Ja Monique,

      volgens mij heb ik er vroeger ook zelf ook naar gekeken.
      Vlg. Wikipedia is het in 1975 in NL uitgezonden, toen zat ik nog net op de lagere school, dus dat zal best wel kloppen.

      Groet, Paul

Speak Your Mind

*