3 maart 2024

Dinsdag geeft SpaceX’ baas Elon Musk de speech van z’n leven… over het koloniseren van Mars

Credit afbeelding: business insider.

Credit afbeelding: business insider.

We krijgen een boeiend begin van de komende week. Eerst maandag de bekendmaking door de NASA van een ontdekking van een ‘verrassende activiteit’, die Hubble op de maan Europa bij Jupiter heeft gedaan. En dan dinsdag de speech van SpaceX’ oprichter en CEO Elon Musk, die gaat spreken op het 67e congres van de International Astronautical Conference (IAC) in Guadalajara, Mexico. Dat multimiljonair Musk naar Mars wil gaan om daar mensen permanent te laten wonen is al langer bekend, alleen bleven tot nu toe alle details over de plannen uit. Dinsdag 27 september gaat hij voor het eerst zijn plannen uit de doeken doen, tenminste dat is de verwachting. De lezing is getiteld

Share

Comments

 1. Etienne Durinck zegt

  De eersten die op Mars zullen leven ? Levenslang in (veel te ?) kleine wooneenheden. Van een uitstapje ? Is er nooit geen sprake. Tenzij dan met het ruimtepak. Eventjes tussen het zand en de stenen. Niet meteen een (levenslange ?) toekomst die U toelacht.

 2. Ben Dijkhuis zegt

  Levenslang op een desolate planeet. Wedden de Musk zelf niet gaat, maar anderen er voor laat opdraaien?

  • Wedden dat je niet hebt opgezocht wat Musk hier zelf over zegt en dus maar wat roept?

   Ik zal helpen: Musk gaat niet als eerste, maar is wel degelijk van plan om ooit zelf ook naar Mars te gaan.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • 😀 😀

    [ Ik wist dat ook niet ! ]

    Als ik het kon betalen wilde ik graag met hem mee op zo’n retourvlucht, of is hij dan van plan om er te blijven ?

    Groet, Paul

   • Soort als dat Rutte naar de troepen in het buitenland gaat…
    “Succes jongens!!!”
    En weer snel terug naar de veilige haven…

 3. Etienne Durinck zegt

  Al die miljarden. Waarmee zeer veel mensen hier op aarde (waar is dat nu ook al weer ? – eventjes vragen aan Musk ?) zouden kunnen geholpen worden.

  • Etienne,

   die “zeer vele mensen hier op Aarde” willen niet geholpen worden, anders zouden ze niet als konijnen tegen de berg op wippen, en te veel nageslacht op deze kloot dumpen.
   Ik begrijp wel dat hun religie voorschrijft om zich te vermenigvuldigen, maar er is nog nooit een beschaving geweest die armoede verdrijft door een explosieve bevolkingsgroei.

   Kennisopbouw en technologie kan wel armoede bestrijden, maar jij stelt dus GEEN kennisopbouw voor.

   Groet, Paul

   NB
   Als je “al die miljarden” zou willen verdelen over die “zeer veel mensen hier op Aarde [ die ] zouden kunnen geholpen worden” ( = de halve wereld bevolking ? ) dan krijgen ze allemaal een tientje of honderd Euro of zo?
   Nog afgezien van dat je dan alle technologische ontwikkelingen afbreekt, wat schieten ZIJ met die paar Euro’s op?`

   NB2
   Indien je hierover verder wenst te discussiëren, stel ik voor dat je daar een onderwerp voor opent in het Astrocorner.

   • Etienne Durinck zegt

    Miljarden om naar Mars of naar Pluto te schieten. En om daar dan verder te kweken aan een tempo dat de ratten op de vlucht doet slaan. Neen. Dank U.

    • Etienne,

     het geeft niet dat je niet durft te discussiëren over een onderwerp, welke je blijkbaar na aan het hart ligt.
     Het geeft dan ook niet dat je niet even opzoekt welke onzin het web op spuugt.

     Hier een stukje uit de Wikipedia
     https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruine_rat#Voortplanting_en_levensverwachting

     “Bruine ratten planten zich het gehele jaar door voort, mits er voldoende voedsel is en er geen extreme temperaturen zijn. De voortplanting zal toenemen en er zullen meer jongen geboren worden wanneer de populatiedichtheid daalt (bijvoorbeeld door menselijk ingrijpen). De draagtijd is 21 tot 23 dagen. Een vrouwtje kan één tot twintig jongen per worp krijgen, maar meestal krijgt het vrouwtje zeven tot twaalf jongen. Een vrouwtje kan iedere vier tot zes weken gedekt worden, ook al als ze haar jongen nog aan het zogen is. Per jaar krijgen vrouwtjes op deze manier meer dan 30 jongen. Omdat deze al snel geslachtsrijp zijn (vanaf 6 weken oud) kan de gezamenlijke reproductie van een paartje en nakomelingen in een jaar wel tweeduizend dieren zijn.”

     Het geeft te denken hoeveel broertjes en zusjes jij wel niet hebt.
     Ik zal je er echter niet naar vragen: jij wilde immers geen inhoudelijke discussie ….

     Bij Toutatis, en een menhir op je kop !
     Obelix

     • Wauw! Ze zeggen wel eens van mij dat ik scherp kan zijn, maar jij kan er ook wat van! 🙂 🙂 🙂

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Etienne Durinck zegt

      De angst om de realiteit onder ogen te moeten zien. Alles negeren. Er op los liegen. U zelf bedriegen. En om U zelf te beschermen de ander openlijk en vals beschuldigen. De mens van nu.

     • @ Etienne Durinck,

      Doe je nog iets onderbouwen, zodat iemand er serieus antwoordt kan geven, of ga je enkel gefrustreerd lopen roepen als een alcoholische zwerver zonder drank??

     • Etienne Durinck zegt

      Bent U misschien een alcoholverslaafde ? Ik heb daar geen probleem mee. Zelfs sigaretten, drugs … het is me allemaal vreemd. U kan misschien Uw ideeën wat dieper gaan uitpluizen. Dat kan nooit geen kwaad. En ja. Bepaalde levenservaringen kunnen U -gewild of ongewild- tot totaal andere levensinzichten brengen.

    • Ik snap niet dat je uberhaupt deze Site bezoekt als je er zo instaat…..

     • Met Wim eens, als zo’n mening hebt over ruimteonderzoek dan kun je beter andere sites bekijken.
      Iedereen die deze site bezoekt zou het liefst zien dat er nog meer miljarden naar ruimtereizen zou gaan.

      En wat mijn persoonlijke menig is nog steviger, stoppen met ontwikkelingshulp en dat geld gebruiken voor ruimteonderzoek. Wie weet lost dat wel de problemen op Aarde op, tot nu toe bereiken we niets en gaat het in bv Afrika ook niet bepaald beter…

 4. Goed idee van Paul om de discussie over de kolonisatie van Mars naar de Astrocorner te verplaatsen. Op zich kan de discussie best hier gevoerd worden, maar vaak dreigt de discussie uit te monden in algemeenheden, zoals zonde van het geld, kunnen ze de miljarden niet beter aan de arme mensen geven, zonder fundamenteel onderzoek zat jij nou ook niet achter je PC, enzovoorts. Dus discussie hier is prima, zolang het zuiver gaat over deze ambitie van Musk.

  • evandijken zegt

   Afgezien van de vele, vele goede artikelen die op deze blog het licht zien, ik ben erg blij met het bestaan van deze blogs, wil ik toch wel een kanttekening plaatsen.

   Opmerkingen die 1) niet een wetenschappelijke achtergrond hebben, die 2) niet wetenschappelijk gecontroleerd zijn, of 3) afkomstig zijn kennelijk van geïnteresseerde leken, worden vaak niet ter zaken doende en met een lachertje afgedaan.

   Wetenschappers die bijvoorbeeld uit arren moede maar het fenomeen donkere materie bedenken, berekenen, worden serieus genomen. Ja, de hele wetenschappelijke wereld praat over donkere materie, ja want…… enzovoort enzovoort. Het is nét zo’n bedenksel als wat kort geleden iemand anders hier noemde het fenomeen “ether”. Ook flauwekul. Als een geïnteresseerde leek iets bedenkt dan moet die leek iets bedenken dat wetenschappelijk gecontroleerd is…

   We zullen het binnenkort wel horen….

   Ik hoop dat Astroblogs nog jaren bestaat, ik geniet er elke dag weer van!

   Eric

 5. Wat heeft mars behalve haar zwaartekracht meer te bieden dan onze maan? Als ik ergens zou beginnen, met kans op terugkeer, dan is het wel de maan. Lunatics genoeg die graag terug willen :-).

 6. @ Etienne Durinck Je onderbouwt de kritiek die je hebt op de Marsplannen van Elon Musk of je bent hier niet meer welkom. Duidelijk zo?

 7. Heren…nou weten we het wel. Etienne kiest voor een betere wereld op aarde, dan verdelen we de rest over raketwetenschap en milieu.
  Probleem opgelost.
  Laten we daar op proosten Cheers!
  Cheers Elon

  • Etienne Durinck zegt

   Er op proosten ? Graag. Voor mij een glaasje karnemelk.

  • Wel een interessante conclusie hoor Monique dat Etienne een betere wereld wil. Oprecht vraag ik mij dat af. Geen enkel inhoudelijk argument lees ik van Etienne op welke wijze hij de vrijkomende miljarden wil besteden. Geen enkele onderbouwing. Roeptoeteren noem ik dit. Nu heb ik eens gelezen dat overmatig karnemelk gebruik leidt tot niet verifieerbaar roeptoeteren van de eerste categorie. Zou Etienne onbedoeld hier ook de gevolgen van ondervinden 😉

   • Lisa, deze conclusie was bedoeld om een eind aan de (vinnige) discussie te maken. Etienne vindt het zonde van al die miljarden.
    Citaat:”Al die miljarden. Waarmee zeer veel mensen hier op aarde (waar is dat nu ook al weer ? – eventjes vragen aan Musk ?) zouden kunnen geholpen worden.”

    Hij mag dat toch vinden? Dat wij het daar niet (helemaal) mee eens zijn, so what? Moet hij dan inhoudelijke argumenten aandragen of opzouten?
    Zo’n soort discussie is al eens eerder op Astroblogs langsgekomen (zucht)

    Ik vind het helemaal niks om mensen die je niet eens kent een sneer te geven.
    Bored Expression

    “Overmatig karnemelk gebruik leidt tot niet verifieerbaar roeptoeteren van de eerste categorie”? Is dat zo?
    Kun je daar inhoudelijk wat meer over vertellen?

   • Etienne Durinck zegt

    Wat heeft U ergens gelezen Lisa ? Maak dat de duiven wijs. En ik toast echt met karnemelk. Wat men schuimwijnen, Cava’s, Champagnes … noemt vind ik maar viezigheid. Ik noem dat Chateau bouchon, Cateau tristesse, Chateau inbuvable, Chateau vinaigre, Chateau migraine …

    • Beste Etienne, het is natuurlijk ironisch bedoeld. Immers, karnemelk (niet gesuikerd) is best een gezond drankje, tenzij je lactose intolerantie hebt. Over smaak valt niet te twisten, zelf vind ik een Cava op zijn tijd een heerlijk drankje en wel lekkerder dan karnemelk. Maar hartje zomer is een verkoelende karnemelk een niet te versmaden drankje.

     Beste Monique, sinds Nu.nl er de brui aan heeft gegeven om mensen in de gelegenheid te stellen op interessante artikelen te reageren, verwachtte ik een aanwas op sites als Astroblogs.nl en een toename van trolgedrag. Te vaak heb ik op verschillende sites het roeptoeteren voorbij zien komen.
     Op trolgedrag kun je beter niet reageren. Daarmee smoor je het trollen. Hoe moeilijk het ook is.
     Altijd heb je mensen die het met de financiële kant van de wetenschap niet eens zijn. Dat is het economisch begrip van de schaarste kennen en aan investeringen liever een ander label wensen. Soms spelen daar hele aparte redeneringen in mee. Zoals de arme mensen in Afrika die doodgaan van de honger, liever een bibliotheek hebben, alle mensen geen malaria meer, enz. Het leuke hiervan is, dat het mondiaal wetenschapsbudget peanuts is vergeleken bij het budget wat jaarlijks aan charitatieve initiatieven wordt besteed, maar dat terzijde.
     Discussiëren doe je op de inhoud. Dus als we het over de visie van Elon Musk hebben, dan lijkt het mij zinvol te discussiëren over de mogelijke inhoud van zijn missie en visie. Het stomweg roepen dat het geld beter gebruikt kan worden is in mijn optiek Roeptoeteren. Het draagt namelijk niet bij aan een zinvolle discussie en Etienne kennende (ik heb wat research verricht) is het dus om trollen, of vermeende grappigheid, te doen. Beter is om niet te reageren, maar het is wel zoveel leuker. Inhoudelijk draagt het niet bij, net zoals mijn bericht dus. De trol is het wederom gelukt.

 8. Lisa, ik herken trolgedrag en weet wanneer ik wel of niet moet reageren (maar bedankt voor je advies)
  Ik zit hier al wat langer dan vandaag op deze site en het is niet de eerste keer voorgekomen dat de plank volledig werd misgeslagen door een verkeerde inschatting. Sommige aardige bezoekers bleven weg of reageren nauwelijks meer.

  Wat deze site zo aantrekkelijk maakt is de verscheidenheid aan bezoekers. Iedere trouwe bezoeker heeft zijn eigen manier van reageren. Zij hoeven echt niet alles te onderbouwen, maar het is wel mooi meegenomen als ze dat wel kunnen doen. Meestal zijn het vragen waar we dan met z’n allen over meedenken.
  Kortom, een gemoedelijke site waar (gelukkig) sinds kort de rust weer is teruggekeerd.
  Al doende leert men, nietwaar?
  Trol of roeptoeteren roepen … soms is het beter om niet te reageren.

  (Zulke powerwoorden doen nooit goed, dat is alleen maar uitlokking)

  • Tsjaaaa. Wel leuk dat wij nu discussie voeren over de toon die de muziek maakt, terwijl Etienne en ik gewoon weer met veel plezier Astroblogs lezen. Grappig toch wel hoe de betrekkelijkheid van meningen tot tegenstellingen kunnen leiden. Dat doet me denken aan een promotieverdediging waar ik als paranimf moest bemiddelen tussen kandidaat en hoogleraren in een verdediging van een economisch vraagstuk. Overigens was ik het met de kandidaat promovenda roerend eens. Het liep haast op een “handgemeen” uit. Geweldige tijd met veel intellectuele tegenstellingen. Ik ben een Rotterdamse meid met een behoorlijke dosis duidelijkheid. Dat stoot af en het trekt aan. Voor wat het waard is. Als het begrip roeptoeteren en trollen al te heftig is, is het geen vraag meer of ik hier thuishoor. Aan middeling heb ik namelijk een godsgruwelijke hekel. Zoveel interessanter is de mening, die het uiterste van ons vergen om na te denken. Ik omarm dat. Maar goed, van mij geen last meer.

 9. Mensen, laten we ons alsjeblieft concentreren op het onderwerp van de blog, het verhaal dat Elon Musk over ruim een uur vanaf nu gaat vertellen. Jammer dat we zo op elkaar vitten, laten we luisteren naar wat hij van plan is met Mars en daar vervolgens over praten. Elkaar de maat nemen is niet zo fijn. Wat zei Multatuli ook al weer? “Vanaf de maan is ieder mens even groot”. 😀

 10. Nee hè: Bandwidth Limit Exceeded…

  Is er hier iemand die de stream wel kan zien?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Ik zie dat het over 42 minuten te zien is op http://www.spacex.com/mars

   • Thanks! 🙂

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Nog nada hier

     • Kijk dat ziet er al heel anders uit dan een Orion of mogelijke pluimen water….
      Elon for president!

     • President van Mars dan, want als Zuid-Afrikaan kan hij het in de VS helaas niet worden.

      Tot nu toe behoorlijk indrukwekkend wat hij laat zien.
      NASA wordt straks een overheidsbureautje dat nog wat astronomisch onderzoek mag doen,
      maar als ruimtevaartbedrijf lijkt het op termijn erg moeilijk te worden met SpaceX als voortvarende
      concurrent.

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Wie wil er nu president van de USA zijn kom op zeg! 2 bejaarde misschien.
      Nu toont men echte ontwerpen die de burger weer moed geven!

     • Eindelijk een serieuze bestemming voor de bemande ruimtevaart zou ook de economie een enorme boost kunnen geven!

      Als dit van de grond komt, heeft de wereld in eerste instantie een project voor tientallen jaren.
      En op termijn zelfs een project dat de rest van deze eeuw duurt en mogelijk leidt tot echte kolonisatie.

      groet,
      Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*