Site pictogram Astroblogs

Op 30 september om 12.40 uur crasht Rosetta bij Deir el-Medina op komeet 67P

De beoogde plek waar Rosetta in zal slaan. Copyright ESA/Rosetta/NavCam – CC BY-SA IGO 3.0.

Komende vrijdag 30 september om 12.40 uur ± 20 minuten Nederlandse tijd komt er een einde aan de missie van de Europese ruimteverkenner Rosetta, een historische missie die 12,5 jaar geleden begon en die allemaal draaide om onderzoek aan de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, kortweg 67P. Op genoemd tijdstip zal Rosetta crashen in een gebied in de regio Ma’at, vlakbij een 130 meter grote put op de kop van de komeet – 67P heeft grofweg de vorm van een badeend – een put die Deir el-Medina heet, genoemd naar een soortgelijke vorm in de woestijn van Egypte. De vluchtleiders zijn al weken bezig Rosetta via baanmanoeuvres steeds lagere ellipsvormige banen te laten innemen om de komeet (zie ook de video in deze blog) en de bedoeling is dat ze ‘m vrijdag laten landen in een ellipsvormig gebied bij Deir el-Medina van 700 bij 500 meter.

Credit: ESA

Gisteren (24 september) vond de laatste koerscorrectie plaats middels de Post Flyover Manoeuvre, die Rosetta in een 16 x 23 km baan om 67P heeft gebracht, donderdag zal Rosetta na de Collision Manoeuvre vanaf een hoogte van 20 km in een soort vrije val op 67P afstevenen en dan de volgende dag neerstorten – de komeet heeft door z’n geringe massa heel weinig zwaartekracht, vandaar dat dit lang duurt. Gedurende de laatste uren van Rosetta zullen alle instrumenten actief zijn, om de komeet van zeer dichtbij te onderzoeken. Zo rond 13.20 uur ± 20 minuten hopen de vluchtleiders in het Duitse Darmstadt het signaal te krijgen dat Rosetta niet meer actief is, nou ja eigenlijk is het juist het uitblijven van het ‘spike-signaal’ (zie hieronder) dat betekent dat er een einde is gekomen aan Rosetta’s missie.

Credit: ESA/Rosetta

Hieronder tenslotte een video, die gaat over de laatste baanmanoeuvres van Rosetta, die zullen leiden tot de crash komende vrijdag en het einde van diens zeer succesvolle, historische missie.

Snif snif, Rosetta en Philae, we gaan jullie missen! Bron: ESA.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten