Site pictogram Astroblogs

Hubble heeft mogelijk pluimen van waterdamp op Jupiter’s maan Europa waargenomen

europa02-photoa-plumes1042x1042-160919

Credit: NASA

De NASA heeft zojuist bekendgemaakt dat met de ESA/NASA Hubble ruimtetelescoop op Europa, de kleinste van de vier Galileïsche manen van Jupiter, mogelijk pluimen van waterdamp zijn waargenomen. Europa draait in 3,5 dag om Jupiter en op geregelde tijden draait Europa gezien vanaf de aarde precies voor Jupiter langs en is er sprake van een transitie. Gedurende tien van die transities heeft de Hubble ruimtetelescoop Europa waargenomen en tijdens drie transities – op 26 januari, 17 maart en 4 april 2014 – werden aan de rand van Europa pluimen van waterdamp gezien, hierboven te zien op ongeveer 19.00 uur. De waterdamp komt uit de vloeibare oceaan die Europa heeft en die onder de dikke ijskorst gelegen is, een korst die gemiddeld zo’n tien kilometer dik is. De oceaan bevat mogelijk twee keer zoveel water als alle oceanen op aarde. Via scheuren in het ijs komt het waterdamp naar boven en spuit dan naar buiten, net zoals de geisers op aarde en op de maan Enceladus van Saturnus. De damp bereikt een hoogte van ongeveer 200 km en vervolgens zakt de damp weer op het oppervlak van de ijskoude maan.

hs-2016-33-d-web_print

Credit: NASA

Deze waterpluimen maken het dus mogelijk dat onderzoek kan worden gedaan aan de vloeibare oceaan, zonder dat door de dikke ijskorst hoeft te worden geboord. Door de getijdekrachten denkt men dat Europa inwendig warm is en dat er wellicht primitief leven in de onderaardse oceaan voorkomt. Hieronder een video met een impressie van de waterpluimen op Europa.

Hier het vakartikel over de mogelijke ontdekking van de waterpluimen op Europa, een artikel dat gepubliceerd wordt in The Astrophysical Journal. Bron: NASA.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten