Site pictogram Astroblogs

Huh, heeft de NASA nu bepaald dat er 13 tekens van de dierenriem zijn?

De wereld der astrologen is in verwarring. Op een website voor kinderen kwam de NASA onlangs met een pagina die gaat over sterrenbeelden en de kalender. Daarin staat dat de zon gedurende z’n reis langs de ecliptica – da’s de schijnbare weg die de zon gedurende het gehele jaar aan de hemel aflegt – niet twaalf, maar dertien sterrenbeelden passeert. En dat klopt voor honderd procent, want behalve de welbekende twaalf sterrenbeelden (of tekens in astrologie-jargon) van de dierenriem of zodiac komt de zon ook nog door het sterrenbeeld Slangendrager (Ophiuchus), waar ‘ie tussen 30 november en 17 december bivakkeert (zie afbeelding hieronder).

Niks nieuws onder de zon, dat wisten de Babyloniërs al. De astrologen, horoscopisten en dierenriemers onder ons zijn nu echter in rep en roer, want het verhaal doet wereldwijd de ronde dat de NASA nu heeft bepaald dat er 13 tekens van de dierenriem zijn en dat daarmee de standaard twaalf tekens in de prullenbak kunnen. Reacties zoals deze doen nu de ronde:

We don’t want to be dramatic, but NASA just ruined our lives. For the first time in 3,000 years, they’ve decided to update the astrological signs. This means that the majority of us are about to experience a total identity crisis. Apparently, these changes are due to the fact that the constellations are not in the same position in the sky that they once were, and the star signs are about a month off now, as a result. To further confuse things, there is now a new, 13th sign, called Ophiuchus, which those born between November 29 and December 17 are lucky enough to have to learn to pronounce.

Credit: ESO/IAU/Sky and Telescope

Terechte zorgen? Ruïneert de NASA de levens van mensen? Is er echt een totale identiteitscrisis in de wereld gaande? Trouwe lezers van de Astroblogs kunnen het antwoord op deze vragen al raden: nee! Ten eerste omdat het zoals gezegd klopt dat de zon tijdens het jaar door dertien sterrenbeelden reist en niet door twaalf. Nee sterker nog, als we ook de banen van de planeten zoals Venus, Mars en Jupiter meerekenen – de klassieke planeten die al in de oudheid bekend waren en die ook een belangrijke rol spelen in de horoscopen – dan zijn er zelfs 21 sterrenbeelden van de dierenriem. NASA heeft niets nieuws verzonnen, ze hebben gewoon de feiten vermeld op hun website. Dat astrologen nu pas – duizenden jaren na de Babyloniërs – wakker worden en zich realiseren dat de zon door dertien sterrenbeelden reist is hun probleem. Ten tweede, of er nou twaalf, dertien, eenentwintig of een ziljoen sterrenbeelden van de dierenriem zijn, het is allemaal ONZIN. De vermeende relatie tussen de zon, planeten en de levensloop van mensen vanaf hun geboorte tot hun dood is er niet, iets dat talloze malen is aangetoond – lees dit artikel dat in Nature verscheen. Lees voor ’t gemak ook deze blog, die ik ruim tien jaar geleden over deze boeiende materie schreef. Kortom, hol geschreeuw van de astrologen, vermoedelijk komt alleen hun portemonnee in gevaar, omdat ze nou moeten toegeven dat er helemaal geen twaalf tekens van de dierenriem zijn, maar dertien. Bron: Bad Astronomy + The Reference Frame.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten