16 april 2024

SpaceX’ baas Elon Musk heeft z’n Marsplannen bekendgemaakt

Credit: SpaceX

Oprichter en CEO van SpaceX Elon Musk heeft vanavond in een keynote speech voor het 67e congres van de International Astronautical Conference (IAC) in Guadalajara, Mexico, z’n plannen bekendgemaakt over bemande reizen naar Mars. Tijdens zijn speech liet Musk onderstaande video zien, waarin een animatie van een bemande Marsreis wordt getoond.

Meer details over de wijze waarop Musk naar Mars wil gaan zal ik later in een update van deze blog geven. De speech is nog bezig, dus ik wacht even tot alle details door Musk gegeven zijn.
[Update 22.20 uur] In zijn speech van meer dan een uur heeft Musk veel sheets aan het publiek laten zien, die gaan over bemande reizen naar Mars. Volgens Musk zijn er vier belangrijke criteria om zo’n reis mogelijk te maken:

musk6

Met de Falcon 9 raket is SpaceX al bezig om het eerste onder de knie te krijgen en gezien de diverse geslaagde verticale landen van de eerste trap van de Falcon 9 op het drijvende platform in de oceaan gaat dat prima. Met de andere criteria zijn ze nog bezig. De brandstof die ontwikkeld wordt zal op methaan gebaseerd zijn en dat is waarmee de motor van de toekomst, de Raptor motor, moet gaan draaien – hieronder een schets van die motor.

musk15_raptor

Ze zijn deze motor overigens al aan het testen en dat verloopt volgens de berichten succesvol. Volgens het tijdschema hieronder, dat Musk liet zien zullen de eerste bemande vluchten naar Mars rond 2023 al plaatsvinden:

musk24_timeline

Meer info volgt.

Share

Comments

 1. Ik ben toe aan een nieuw tuinhuisje zal NASA eens bellen wat zo’n Orion ( tje) moet kosten.

  NASA wordt behoorlijk weggeblazen.

 2. Als je ziet dat SpaceX in 2002 niet meer had dan een kaal kantoortje en kijkt waar ze slechts 14 jaar later staan, dan denk ik dat we over nog eens 14 jaar wel eens op Mars zouden kunnen staan!

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Over 14 jaar? Over zeven jaar al, als ik Musk goed begrepen heb. Zie de grafiek met het tijdpad, dat ik uit z’n speech geknipt heb en die ik in de blog heb gezet. Al in 2023 moet er een bemande vlucht mogelijk zijn, aldus Musk!

  • Ik calculeer wat tegenslag (zoals ontploffende raketten) in. Eind jaren ’20 lijkt mij een veilige gok.
   Maar ik wil met jou best wel een weddenschap aangaan dat we in 2023 al op Mars staan.

   Stotterde Musk nou af en toe, of lag dat aan de matige kwaliteit van de stream?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Klopt, Musk stotterde. Dat is niet voor het eerst dat ik dat opmerkte, in eerdere TV shows heb ik ‘m dat ook zien doen. Volgens mij is ‘ie eigenlijk best wel schuchter en ook wel een tikkeltje nerveus. Zou ik trouwens ook worden als ik weet dat de hele wereld meekijkt.

    • Ik kan het hem niet kwalijk nemen. De man is een visionair en door zijn toedoen kan de geschiedenis een heel andere loop gaan nemen. In mijn ogen een heel erg positieve. Eindelijk gebeurt er weer eens echt wat.

     Jammer trouwens van een groot deel van de vragen. Geen prescreening van die vragen was een nobel streven van Musk, maar sommige vragen waren echt tenenkrommend…

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Ja, enkele van die vragen deden mij gelijk denken aan de discussies die we hier op de Astroblogs hebben gehad en die niets te maken hadden met het onderwerp, die off topic waren. Ik hoorde Musk een paar keer zeggen “no essays, only questions” en “only space questions please”.

 4. Hoe meer het tot mij doordringt wat SpaceX van plan is en waar ze toe in staat zijn, hoe harder ik ‘NASA EAT YOUR HEART OUT’ ga roepen. Vooral na die met veel tam-tam aangekondigde persconferentie van gisteren waar ze voornamelijk oud nieuws presenteerden…

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Martin Schoenmaker zegt

   NASA probeert het SLS er door te drukken, maar ten koste van wat?

   Phil Plait schrijft er op Bad Astrønomy ook vaak over. Ik onderschrijf zijn mening in die posts.

   De Asteroid Redirect Mission wordt zelfs wegbezuinigd ten goede van SLS (anders kan ik het niet duiden)…

 5. Ik blijf het eern ambitieus plan vinden waar ik nog wel mijn twijfels bij de haalbaarheid heb met onze huidige technologie. Tuurlijk moeten we er dingen voor uit gaan vinden en zal het onze technologische kennis met betrekking tot ruimtereizen, voortstuwing en leven in de ruimte en op een andere planeet vergroten, maar daarmee zijn we er nog niet. Het belangrijkste is een zelfvoorzienende leefomgeving op mars op te zetten. Om te beginnen natuurlijk bescherming tegen de straling, zuurstofproduktie en voedselproduktie. Als planten toch niet zo goed willen groeien op mars of onvoldoende voedsel opleveren kunnen er al direct grote problemen ontstaan die de hele missie in gevaar kan brengen en even hulp sturen doe je ook niet zomaar en kan ook niet altijd gezien de stand van de aarde en mars. Ik kijk er niet raar van op als de eerste lading mensen het wellicht niet eens overleven.

 6. Ben Dijkhuis zegt
  • Buitengewoon zwak stukje, de Speld onwaardig. Doorgaans is de Speld spitsvondig.
   Dit stukje komt niet eens in de buurt van lekker sarcastisch…

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Ben Dijkhuis zegt

    Het raakt wel de kern van het hele plan. Een enkeltje Mars zal toch wel mogelijk tot een vroege dood kunnen leiden. Maar goed, eventuele vrijwilligers die het willen wagen: mijn zegen hebben ze.

 7. Zoals ik de hele tijd al verkondig, de NASA is gewoon tijd aan het rekken met alles wat met bemande ruimtevaart te maken heeft. Ze stellen alles steeds uit zodat visionairs als Musk de spacerace overnemen en het risico nemen.

  En neem maar aan dat Musk het meent, die gaat er 200% voor om het tot een succes te maken. Dat doet hij met alles waar hij mee bezig is.

  Als de prijs nu werkelijk gaat meevallen zullen de mensen bij bosjes in de rij staan om naar Mars te gaan. Ondanks alle tegenslagen en problemen zit het in ons bloed om het onbekende op te zoeken.

  En gezien de gevaren voor de mensheid lijkt dat ook de juiste oplossing..

Speak Your Mind

*