29 maart 2024

Snif snif, Rosetta is niet meer

Een compositie van foto’s van de landingsplaats van Rosetta, gemaakt in de laatste uren van zijn afdaling. Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Rosetta is dood, lang leve Rosetta! Zo kunnen we kort de dag van vandaag samenvatten. Op vrijdag 30 september verloor ESA’s controlecentrum in het Duitse Darmstadt om 13.19 uur het contact met Rosetta, nadat twintig minuten daarvoor de Europese sonde een zachte crash had gemaakt in de put Deir el-Medina op de kop van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Die twintig minuten heeft het signaal nodig om van de komeet naar de aarde te komen. Het Loss of Signal (LOS) dat aangaf dat Rosetta echt gestopt was zie je hieronder.

Credit: ESA/Rosetta/MPS.

Met die crash kwam een einde aan Rosetta, de sonde die ruim twee jaar onderzoek heeft gedaan aan komeet 67P en die er tien jaar over heeft gedaan om daar te komen. Maar met het einde komt er nog geen einde aan de missie, want het onderzoek gaat door. Rosetta en Philae – de lander die op 12 november 2014 een unieke, stuiterende zachte landing maakte op het oppervlak van de komeet – hebben enorme hoeveelheden gegevens verzameld van de komeet en het duurt nog jaren voor de wetenschappers om dat allemaal te analyseren. Hieronder de allerlaatste foto die Rosetta wist door te seinen, gemaakt zo’n 20 meter boven het oppervlak, vijf seconden voor de ‘impact’. Resolutie van de foto is 5 een gedenkwaardige mm/pixel en het getoonde gebied is 2,4 m groot. De foto is ietwat wazig, omdat de camera niet gemaakt is om foto’s van deze korte afstand te maken, soort van focuseerprobleempje dus.

Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

In ESA’s European Space Operations Centre (ESOC) in Darmstadt (Duitsland) werd alles op de voet gevolgd, niet alleen door de vluchtleiders en de wetenschappers – waaronder Astroblogs-auteur Matt Taylor, hoofd wetenschappelijk team – maar ook door de verzamelde pers, waar we zelf helaas niet bij konden zijn, wederom snif snif. Hieronder een video met het laatste uur van Rosetta, zoals dat in Darmstadt vanochtend/-middag te zien was.

Bron: ESA.

Share

Comments

  1. Ik heb het via de livestream gevolgd. Best bijzonder om zoiets live, weliswaar vanaf een andere locatie, mee te mogen maken.

  2. Adam Jong zegt

    Even iets anders: heeft India een raket gelanceerd met een aantal satellieten? Ik kom dit niet tegen in het nieuws.

  3. Bedoel je deze soms? https://www.nasaspaceflight.com/2016/09/isro-pslv-scatsat-1-launch/ Daarmee werd één grote satelliet gelanceerd en zeven kleinere.

Speak Your Mind

*