Site pictogram Astroblogs

Hoe zien Elon Musk z’n Marsplannen er nou precies uit?

Voorstelling van het Interplanetary Transport System. Credit: SpaceX.

Afgelopen dinsdag 27 september keken we met z’n allen ademloos naar de live streaming van de toespraak van SpaceX’ baas Elon Musk, die in een keynote speech genaamd ‘Making Life Multiplanetary’ voor het 67e congres van de International Astronautical Conference (IAC) in Guadalajara, Mexico, z’n ambitieuze Marsplannen ontvouwde. En hoe ambitieus zijn die Marsplannen wel niet! Over 40 tot 100 jaar wil hij een zelfvoorzienende stad hebben op Mars, waar één miljoen (!) mensen wonen, Marskolonisten die daar zijn gekomen met een Big Fucking Rocket (BFR), eh… nee het Interplanetary Transport System (ITS). In een toespraak van meer dan een uur, gevolgd door een soms idioot verlopend vragenuurtje (zie deze cartoon daarover – LOL), gaf Musk veel details van zijn plannen, voorzien van de nodige plaatjes en video’s. Hieronder kort een overzicht van de plannen van Mars.

 • Eerst maar even over dat ITS, het Interplanetary Transport System. Eerder noemde Musk dat z’n Mars Colonial Transporter (MCT), maar omdat Musk ook naar andere bestemmingen wil is de naam veranderd. In de wandelgangen noemde hij ‘m ooit de Big Fucking Rocket, waar ze later maar even gemakshalve Big Falcon Rocket van hebben gemaakt. Met een ITS kan je naar Mars, maar net zo goed naar de manen Europa en Enceladus of naar een Kuipergordelobject.
 • Het ITS wordt een enorm systeem. In totaal wordt ‘ie 122 meter hoog, waarvan de ITS booster raket 77 meter hoog wordt en het ruimteschip 50 meter. De diameter van de raket is 12 meter, die van het ruimteschip zelfs 17 meter. Ter vergelijking: de Saturnus V was 111 meter hoog, NASA’s toekomstige Space Launch System (SLS) met de Orion capsule zal 98 meter hoog worden. Het ITS zal in totaal 51 Raptor motoren krijgen, waarvan er 42 in de raket komen en 9 in het ruimteschip. Hieronder een plaatje van het ruimteschip, met alle technische details.

 • De stuwkracht van die Raptor motoren is enorm. Het ITS zal 13.033 ton stuwkracht krijgen (3.042 kN per motor), dat is 3,6 keer zo veel als de krachtigste raket tot nu toe, de Saturnus V. De motoren moeten gaan draaien op een mengsel van methaan en zuurstof. De Raptor motor is drie keer krachtiger dan de Merlin motor, die in de huidige Falcon 9 raketten van SpaceX worden gebruikt. De brandstof in de raket wordt in enorme tanks bewaard, waar ze al eentje van hebben gemaakt, zie hieronder.

 • Het ruimteschip moet 100 mensen tegelijk naar Mars kunnen vervoeren, later moet dat volgens Musk zelfs 200 kunnen worden. Uitgaande van 100 mensen moeten er dus 10.000 vluchten naar Mars worden gemaakt om die stad van 1 miljoen mensen te krijgen.
 • De huidige prijs om één astronaut op Mars te krijgen is volgens Musk $ 10 miljard. Hij wil dat met zijn ITS terugbrengen tot $ 200.000 p.p. en wellicht zelfs tot $ 100.000 p.p., tikkeltje goedkoper. De kosten om de ITS te bouwen schat hij in op $ 10 miljard, da’s € 8,9 miljard.
 • De Raptor motor is al in ontwikkeling. Op 25 september j.l. heeft al een test plaatsgevonden, te zien op de video hieronder.
 • Als het ruimteschip met de ITS gelanceerd is komt ‘ie eerst in een parkeerbaan om de aarde terecht – zoals ook in de video te zien is, die ik jullie dinsdag liet zien. De ITS booster raket komt twintig minuten na de lancering weer terug op lanceerplatform 39A op het Kennedy Space Center in Florida en wordt dan hervuld. Op de kop van de raket komt dan een brandstofbevoorradingsschip. Daarvan zijn er zo’n 3 tot 5 vluchten nodig om het ruimteschip te tanken en gereed te maken voor de vlucht naar Mars.
 • Het hergebruik van materiaal is een belangrijk element in Musk z’n plannen. De ITS booster raket moet wel 1000 keer herbruikt worden, het tankschip moet 100 keer kunnen worden gebruikt.
 • Die vlucht naar Mars zal in het begin zo’n 115 dagen duren. Musk denkt dat het teruggebracht kan worden tot 80 dagen en misschien zelfs tot 30 dagen. Het ruimteschip zal volgens Musk zelfs een restaurant krijgen. Hieronder een video, waarin je impressie ziet van het ruimteschip.

 • De eerste missie naar Mars zal de Red Dragon missie worden, die al in 2018 met behulp van de Falcon Heavy zal worden gedaan, de opvolger van de Falcon 9 en voorloper van het ITS. Die missie is nog onbemand en de bedoeling is een lading van 2 á 3 ton naar Mars te brengen en om instrumenten te testen. In 2024 moet de eerste bemande missie plaatsvinden.
 • Naast Mars wil Musk ook naar andere bestemmingen gaan met het ITS. Hij noemde in z’n speech met name de maan Europa bij Jupiter en Enceladus bij Saturnus. Hieronder een voorstelling van het ITS ruimteschip op de ijzige oppervlakte van Europa.

  Credit: SpaceX.

Diverse bronnen, o.a. Space.com en Universe Today.

Mobiele versie afsluiten