23 februari 2024

Nature komt met special over het donkere heelal

Credit: Nature

Afgelopen woensdag 28 september kwam het Britse wetenschappelijke tijdschrift met een special, die geheel gewijd is aan het donkere heelal, over de donkere materie en donkere energie in het heelal, die samen ruim 95% van de massaenergie van het heelal vormen. De special The dark Universe bevat vijf artikelen plus interviews met George Smoot en Brian Schmidt, twee Nobelprijswinnaars die veel onderzoek hebben verricht aan donkere materie en energie.  Het mooie van dit alles is dat de special geheel gratis te lezen is. Hieronder de links naar de artikelen en interviews.

The dark universe door Richard Hodson

Dark matter: What’s the matter? door Jeff Hecht

Revealing the unseen Universe  door Mark Zastro

Q&A: George Smoot  Cosmic cartographer door Richard Hodson

Dark energy: Staring into darkness door Stephen Battersby

George Smoot en Brian Schmidt. Credit: Francis Naukas.

Q&A: Brian Schmidt  Illuminated Universe door Richard Hodson

The dark universe: 4 big questions door Neil Savage

Interessant zijn de vier grote vragen die er rond het donkere heelal zijn en die belicht worden in het laatste artikel door Neil Savage. Hieronder zie je die vragen, met daarbij de ‘subvragen’ waarom het van belang is antwoord te krijgen op de vraag, wat we er op dit moment allemaal over weten en wat de vooruitzichten zijn. Laten we hopen dat we er snel antwoord op krijgen.

537s206a-g1

Credit afbeelding: Nature Outlook / MacMillan Publishers

De donkere materie en energie vormden overigens ook het onderwerp van mijn lezing, die ik onlangs hield voor de leden van sterrenkundevereniging Chr. Huygens. Ik sprak van de donkere sector van het heelal, maar da’s hetzelfde als het donkere heelal, het beestje moet toch een naam hebben? Bron: Nature Outlook.

Share

Comments

  1. @ Nature komt met special over het donkere heelal

    Dat wordt dan zeker een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nature als tijdschrift zijnde 🙂

Speak Your Mind

*