23 april 2024

Wie krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde? De mensen van LIGO soms?

nobel

Op dinsdag 4 oktober om 11.45 uur maakt de Kungliga Vetenskapsakademien, zeg maar de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen, bekend wie de winnaars zijn van de Nobelprijs voor de Natuurkunde 2016. Grote ogen om die prijs te winnen gooien dit jaar de mensen achter LIGO, de detector waarmee op 14 september 2015 voor het eerst zwaartekrachtsgolven werden ontdekt, een ontdekking die op 11 februari dit jaar wereldkundig werd gemaakt. De zwaartekrachtsgolven van GW150914, die de aarde in 0,2 seconde passeerden,

Share

Comments

  1. Helaas pindakaas, geen van drieën (of vieren) van LIGO die ‘m won. De Nobelprijs voor de Natuurkunde 2016 is gegaan naar David J. Thoules (University of Washington), F. Duncan M. Haldane (Princeton) en J. Michael Kosterlitz (Brown University), die ónderzoek hebben gedaan aan de topologische fases waarin materialen kunnen bestaan. Zie http://www.scienceguide.nl/201609/drie-nobelwinnaars-in-de-natuurkunde.aspx?rss=1 voor meer info daarover.

Speak Your Mind

*