17 april 2024

De kleine Halternevel (M76) vanuit de Prov…eh..vanuit de Biesbos

M76 Halternevel in het sterrenbeeld Vosje

Een hoge drukgebied boven Scandinavië, een kurkdroge straffe noordoosten wind, Paul en zijn “trawanten” op Astrokamp in het zonnige heldere zuiden van La Douce France…EN…. Het, door diezelfde Paul deze week bij alle geheime diensten geritselde, “meteorologisch uitreisverbod” jegens uw nedrig schrijver dezes stevig van kracht…..ofwel…. voor deze lone and local astro-ranger DE ideale ingredienten voor een ideaal weekje “fuzzy blob-hunting” op eeuwige hemelse jachtvelden der dordtse Biesbos. Zoals U weet heeft “iemand” ooit gezegd dat “elk nadeel ook een fordeel hept”…enne..noem het bijgeloof..maarre….er lijkt  zowaar een heus patroon te zitten in het feit dat ondergetekende, vanwege zijn (na meerdere zeiknatte exotische astrovakantie-miskleunen) bewezen “meteo-jinxed-heid” tijdens zijn verplichte “astro-huisarrest” wel altijd precies in die bewuste week van die bewuste Astrovakantie zijn beste waarneem-periode van het jaar thuis mee mag maken!! Ofwel…..dit is nu al de derde keer dat als de “jongens” zich kostelijk amuseren in de Provence, deze jongen achtermalkander de één na de andere “fieldday (night?!)” mag meemaken, maar dan “ietsje dichter bij huis”….Eh..ok, maf….maar…een “offer” welke  ik graag wil maken, hoor!!!

En dus…..gisteravond fris en fruitig op astropad geweest en ter plekke besloten om de kleine Halternevel maar eens lekker op de korrel te nemen. De kleine Halternevel (Messier 76) gelegen in het sterrenbeeld Perseus is een kleine zogenaamde bipolaire planetaire nevel gelegen op een afstandje van zo’n 2500 lichtjaar met een werkelijke diameter van ongeveer 1,5 lichtjaar. Planetaire nevels, de eindstadia van lichte sterren, sterren zoals onze zon, komen voor in een paar “smaakjes”…….Ze kunnen in hun stervensproces hun buitenste lagen in een bolschil afstoten maar je hebt er ook die dit doen in de vorm van een zandloper….de bipolaire planetaire nevel. Bij deze “smaak” is de vorm  van de planetaire nevel die wij waarnemen veel grilliger dan bij de “bolschil-smaak” en afhankelijk van de stand waarop de planetaire nevel zich aan ons nedrige Aardbewoners toont. Op mijn gisteren geschoten opname is met enige fantasie net iets van die grillige bipolariteit te zien. Had ik “meer” gewild…dan had ik natuurlijk langer moeten belichten en zo…maarre…..na 6 x 5 minuten belichten en met de hand volgen (ik weet het..laat de “witjassen” maar komen, maar ik  vind dat gewoon nog steeds zo leuk!!!) was  ik het en zat en meer dan tevreden!!

Er circuleren over de visuele zichtbaarheid de kleine Halternevel betreffende nogal wat “doem-verhalen” in astroland…..Volgens die “doem-verhalen” zou M76 tot één van de moeilijkst waarneembare objecten uit de messierlijst behoren…maarre….ik moet zeggen, nadat ik deze nevel meerdere malen heb mogen aanschouwen,  ik dat persoonlijk heel erg mee vind vallen. M76 ziet er uit zoals de naam inpliceert….een minder heldere kleine kopie van de beroemde (grote) Halternevel (M27) in het zomersterrenbeeeld Vosje. Ik zou zo zeggen neem zelf eens een kijkje, fotografisch danwel visueel!! Zo….en nu….op jacht naar de Helixnevel…wish me luck!!

 

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Jan Heuser zegt

    Ga ik zeker een keer bekijken danwel fotograferen, Jan. Veel waarneem- en foto-plezier in de Biesbos, want het is nog steeds kraakhelder weer.

  2. Paul Bakker zegt

    Mooi dat het in NL ook helder is. 🙂
    Ik heb gisterennacht M76 door de 60cm telescoop van André gezien. Mooi hoor.

Speak Your Mind

*