3 november 2024

Oeps, orkaan Matthew stevent recht op Kennedy Space Center in Florida af

Credit: National Hurricane Center

Orkaan Matthew heeft op 4 oktober grote schade aangericht op Haïti en Cuba – op dit moment bedraagt het dodental daar 140. En nu ligt de orkaan, die op de schaal van Saffir-Simpson van categorie 4 is, op koers richting Florida, de Amerikaanse staat waar aan de kust onder andere het Kennedy Space Center en Cape Canaveral Air Force Station liggen. President Obama heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen, want de verwachting is dat dit de zwaarste storm gaat worden die de staat in meer dan tien jaar heeft getroffen. De vrees is dat ook Kennedy Space Center getroffen gaat worden door Matthew. De lanceerplatforms van de NASA (totale geschatte kosten van de bouw: $ 11 miljard) zijn daar gebouwd vanwege de nabijheid van de zee, zodat de rakettrappen in zee konden storten, en omdat het een dunbevolkt gebied is. De komst van Matthew toont de achilleshiel van Kennedy Space Center aan, het gebied staat bloot aan tropische stormen en orkanen die vanuit de Atlantische Oceaan die kant uit komen. Dat bleek al in 2004, toen categorie 2 orkaan Frances het gebied teisterde en duizenden panelen van het enorme Vehicle Assembly Building (VAB) vlogen, een schade van honderden miljoenen dollars opleverend (zie foto hieronder).

Het VAB gebouw na de orkaan Frances in 2004. Credit: Wikimedia

Toen in 2012 orkaan Sandy op meer dan 300 km passeerde werden grote stukken duin bij het Kennedy Space Center weggeslagen, ook weer met miljoenen dollars schadepost. En nu dan orkaan Matthew in aantocht. Weerkundige Jeff Masters heeft al laten weten dat hij denkt dat de orkaan vrijdag recht over KSC zal gaan. Hieronder de voorspelde route die de orkaan zal afleggen, ongeveer de kustlijn van Florida volgend.

De zogeheten Kennedy’s Orbiter Processing Facilities op KSC zijn bestand tegen windsnelheden tot 170 km per uur, het VAB kan 185 km/u aan en de nieuwste gebouwen van de NASA daar zijn ontworpen om 210 km/u aan te kunnen. Een orkaan van categorie 3 kan tot 178 km/uur komen, categorie 4 tot 250 km/u. Ter voorbereiding op de komst van orkaan Matthew is op Cape Canaveral Air Force Station de zogeheten “HURCON II” toestand ingegaan, waarbij alle niet dringend aanwezige personeel is geëvacueerd en de activiteiten zijn gestaakt. Kennedy Space Center is vanochtend HURCON I ingegaan, een iets lichter regiem. Bron: Gizmodo + NASA..

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    De storm zit op dit moment precies bij Cape Canaveral. Deze website laat een kaart zien, waarop je de orkaan live kunt volgen: https://www.windytv.com/?28.446,-81.037,9

    Het lijkt erop dat de orkaan iets ten noorden van het Kennedy Space Center aan land zal gaan. Zo ten zien gaat dat bij Daytona Beach gebeuren.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Enceladus zegt

      Ik zie nu dat je bij Windy TV de tijd ook vooruit kunt zetten en dan zie je een prognose. Volgens hen zal de orkaan bij Charleston aan land gaan.

      groet,
      Gert (Enceladus)

  2. Enceladus zegt

    Ze hebben ‘m bij het Space Center nu recht voor hun neus.

    Statusupdate van NASA:
    The hurricane ride-out crew at Kennedy Space Center team is beginning its report to stations to prepare for Hurricane Matthew. The number of ride out crew members has been adjusted slightly to 116. All facilities at Kennedy Space Center and Cape Canaveral Air Force Station have been secured. The most recent weather briefing shows tropical storm force winds beginning at Cape Canaveral tonight at midnight with hurricane force winds starting at starting about 6 a.m. The wind is expected to decline at approximately 4 p.m Friday and fall below tropical storm force early Saturday morning. Under the current storm track, peak winds are forecast to be 125 mph sustained with gusts to 150 mph, however a shift in the track even slightly could improve the wind forecast somewhat.

    groet,
    Gert (Enceladus)

  3. Enceladus zegt

    De eerste berichten van het team dat op het Space Center de schade opneemt zijn redelijk positief. Er is weliswaar schade aan de daken van sommige gebouwen en er is ook sprake van wateroverlast, maar het lijkt relatief mee te vallen. Er is in ieder geval nog geen schade gerapporteerd aan ‘flight hardware’.

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*