24 september 2018

Nationaal Park Lauwersmeer nu officieel Dark Sky Park

boschplaat-darksky-gallery

De Melkweg en komeet Ikeya-Zhang boven het eerste Dark Sky park in Nederland, de Boschplaat op Oost-Terschelling. Credit: : Jan Karel Lameer / natuurmonumenten.

Het Nationaal Park Lauwersmeer is door de International Dark Sky Association (IDA) officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming voor het Lauwersmeer is bijzonder, omdat Nederland een van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Het Lauwersmeergebied is het tweede dark-skypark van Nederland. Vorig jaar kreeg de Boschplaat op Terschelling dit predicaat al.

Sterren kijken

De provincie Groningen en Staatsbosbeheer hebbend de aanvraag samen ingediend. Gedeputeerde Henk Staghouwer: “We zijn blij dat we het predicaat in de wacht hebben gesleept. Naast de rust, de ruimte en de bijzondere natuur is de duisternis ook een belangrijke waarde van het Lauwersmeergebied.”

Reacties

 1. Martin Schoenmaker zegt:

  Laat ik nou net naar dit gebied een midweekje op vakantie gaan! Helaas een slechte planning van mijn kant, want het is dan net volle maan… 😉

  Weet iemand trouwens of de foto bovenaan het artikel een Nederlandse oorsprong heeft? Ik vermoed dat het de komeet 153P/Ikeya-Zhang is die op 9 april 2002 ongeveer die plek in de hemel aannam. Rond 22:30 op die datum zag de sterrenhemel er inderdaad zo uit vanuit Noord Nederland. Maar de voorgrond lijkt wel een woestijn…

 2. De foto is een tijdopname, gemaakt boven het eerste Dark Sky park in Nederland, de Boschplaat, door Jan Karel Lameer van Natuurmonumenten. Het is inderdaad komeet 153P/Ikeya-Zhang. Zie http://allesoversterrenkunde.nl/!/actueel/nieuws/_detail/gli/terschellingse-boschplaat-eerste-dark-skypark-van-/

 3. Martin Schoenmaker zegt:

  Ik hoop dat de lichtvervuiling ooit eens een belangrijk punt gaat worden voor alle gemeenten en overheden. Er is zoveel energie te besparen. Zoveel licht dat zinloos de lucht ingeslingerd wordt.

  Zie ook deze presentatie voor vele voorbeelden (en de oplossingen)
  https://www.docdroid.net/3VGTky7/stijn-lichthinder-wsw-2016.pdf.html#page=18

 4. Is op zich wel een mooie donkere plek.

  Maar recreatie heeft en zal meer licht brengen in en rondom het LauwersMar
  Ook van de haven en bewoning rondom.

  Hoop dat een aansporing is om dat allemaal te verminderen en met sterk beleid.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.