28 mei 2024

Nationaal Park Lauwersmeer nu officieel Dark Sky Park

De Melkweg en komeet Ikeya-Zhang boven het eerste Dark Sky park in Nederland, de Boschplaat op Oost-Terschelling. Credit: : Jan Karel Lameer / natuurmonumenten.

Het Nationaal Park Lauwersmeer is door de International Dark Sky Association (IDA) officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming voor het Lauwersmeer is bijzonder, omdat Nederland een van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Het Lauwersmeergebied is het tweede dark-skypark van Nederland. Vorig jaar kreeg de Boschplaat op Terschelling dit predicaat al.

Sterren kijken

De provincie Groningen en Staatsbosbeheer hebbend de aanvraag samen ingediend. Gedeputeerde Henk Staghouwer: “We zijn blij dat we het predicaat in de wacht hebben gesleept. Naast de rust, de ruimte en de bijzondere natuur is de duisternis ook een belangrijke waarde van het Lauwersmeergebied.” Het predicaat helpt om de duisternis te koesteren en te beschermen. Dat is nodig, want veel dieren zijn afhankelijk van de nacht en hebben duisternis nodig om te kunnen leven. Het beleven van stilte en duisternis in de natuur is voor veel mensen bijzonder. Ook genieten mensen van een heldere sterrenhemel. Staghouwer: ”Het is nog weinig bekend, maar op sommige dagen is zelfs het Noorderlicht te zien in het Lauwersmeergebied.”

Lichtvervuiling

Echte duisternis wordt steeds zeldzamer, omdat overal in de Westerse wereld de nachtelijke verlichting toe neemt. Mens en natuur ondervinden hier schade van. Door buitenverlichting wordt de avond en nacht verkort. Mensen lijken duisternis nodig te hebben voor een goede nachtrust. Nachtelijk kunstlicht kan op veel manieren de levenscyclus en het gedrag van dieren beïnvloeden. Bijvoorbeeld vleermuizen gaan door te weinig duisternis minder eten zoeken.

Donkerste plekken op aarde

Met het Nationaal Park Lauwersmeer erbij heeft de IDA heeft wereldwijd nu 41 natuurparken en -reservaten aangeduid als Dark-Sky locatie. Daarvan liggen ongeveer de helft in de Verenigde Staten. Het Lauwersmeergebied is het tweede Dark Sky Park van Nederland. In 2015 kreeg de Boschplaat op Terschelling het predicaat als eerste van ons land.

Beleef de Dark Sky in het Lauwersmeer

Staatsbosbeheer organiseert vrijdag 14 oktober een ‘Ik ben niet bang in het donker-wandeling’ in het Nationaal Park Lauwersmeer, voor volwassenen en voor kinderen die laat mogen opblijven. Meer informatie en aanmelden. Bron: Staatsbosbeheer.

Share

Comments

 1. Martin Schoenmaker zegt

  Laat ik nou net naar dit gebied een midweekje op vakantie gaan! Helaas een slechte planning van mijn kant, want het is dan net volle maan… 😉

  Weet iemand trouwens of de foto bovenaan het artikel een Nederlandse oorsprong heeft? Ik vermoed dat het de komeet 153P/Ikeya-Zhang is die op 9 april 2002 ongeveer die plek in de hemel aannam. Rond 22:30 op die datum zag de sterrenhemel er inderdaad zo uit vanuit Noord Nederland. Maar de voorgrond lijkt wel een woestijn…

 2. De foto is een tijdopname, gemaakt boven het eerste Dark Sky park in Nederland, de Boschplaat, door Jan Karel Lameer van Natuurmonumenten. Het is inderdaad komeet 153P/Ikeya-Zhang. Zie http://allesoversterrenkunde.nl/!/actueel/nieuws/_detail/gli/terschellingse-boschplaat-eerste-dark-skypark-van-/

 3. Martin Schoenmaker zegt

  Ik hoop dat de lichtvervuiling ooit eens een belangrijk punt gaat worden voor alle gemeenten en overheden. Er is zoveel energie te besparen. Zoveel licht dat zinloos de lucht ingeslingerd wordt.

  Zie ook deze presentatie voor vele voorbeelden (en de oplossingen)
  https://www.docdroid.net/3VGTky7/stijn-lichthinder-wsw-2016.pdf.html#page=18

 4. Is op zich wel een mooie donkere plek.

  Maar recreatie heeft en zal meer licht brengen in en rondom het LauwersMar
  Ook van de haven en bewoning rondom.

  Hoop dat een aansporing is om dat allemaal te verminderen en met sterk beleid.

Speak Your Mind

*