19 juli 2024

Van de ruimte naar de aarde: automatische diagnose tegen een betaalde prijs

biolab-gerst

Kleinschalige automatische medische diagnoses tegen een betaalbare prijs: het kan nu met behulp van een geminiaturiseerde biotechnische eenheid die eigenlijk ontworpen is voor het internationaal ruimtestation ISS. Een Belgisch bedrijf is erbij betrokken.

Het gaat om zogenaamde IVD of in vitro diagnostica, waarmee stalen van het menselijk lichaam zoals bloed, urine of weefsel buiten het lichaam worden onderzocht op het voorkomen van ziekten of infecties of om een diagnose te stellen van een medische toestand.

Dit wordt onder meer toegepast bij suikerziekte, kanker, hiv en aids, auto-immuunziekten, het testen van geneesmiddelen en infectieziekten.

Het aantal te testen stalen in de gezondheidszorg neemt alsmaar toe en daarom gaan laboratoria op zoek naar automatisering om de verwerkingscapaciteit te verhogen, de kwaliteit te verbeteren en om de stalen vlotter te kunnen manipuleren.

Vooral kleinere labo’s, die nog steeds manueel aan IVD doen, proberen de stap naar automatisering te zetten maar testapparatuur met hoge verwerkingscapaciteit is erg duur.

De oplossing? Die draait in een baan om de aarde!

De oplossing van het probleem blijkt uit een heel andere richting te komen

Share

Speak Your Mind

*