1 juni 2020

Nabije exoplaneet Proxima b is mogelijk een heuse oceaanwereld

Impressie van Proxima b en z'n ster, Proxima Centauri. Credit: ESO/M. Kornmesser

Eerder dit jaar hebben astronomen een planeet ontdekt in een omloopbaan tot de dichtstbijzijnde ster vanaf de zon, Proxima Centauri. De planeet is qua grootte vergelijkbaar met de aarde en is vermoedelijk rotsachtig van aard. Bovendien is de afstand tot de moederster dusdanig, dat vloeibaar water aan het oppervlak van de planeet mogelijk zou kunnen zijn. Nu hebben onderzoekers een reeks computersimulaties gedraaid, in een poging te achterhalen hoe bewoonbaar de planeet Proxima b nou werkelijk is. Uit de resultaten blijkt dat Proxima b wellicht een heuse oceaanwereld zou kunnen zijn!

Overigens is vastgesteld dat Proxima b vermoedelijk g

Comments

 1. Enceladus Enceladus zegt

  De enige manier om er dan achter te komen is er een sonde heen te sturen. Behalve dat die behoorlijk lang onderweg zal zijn is het probleem dat die er zeer waarschijnlijk op grote afstand langs zal vliegen en ook nog eens met enorme snelheid. Konden we maar sondes maken die én snel kunnen reizen en snel kunnen afremmen én in een omloopbaan kunnen gaan als ze eenmaal op de plaats van bestemming zijn.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Het onderzoeken met een sonde of misschien wel bezoeken zullen wij denk ik niet meer meemaken Gert.
   Dat is meer voor onze (klein) kinderen.
   Mits mensen zoals Musk de ontwikkelingen blijven aanjagen.
   Aan de ene kant maken we mee dat het heelal steeds meer geheimen vrijgeeft maar het daadwerkelijk te weten te komen wat er zich afspeelt op een exoplaneet helaas niet.

   • Ik weet niet of we dat niet gaan meemaken, de ontwikkelingen gaan op het ogenblik erg snel.
    Het zou zomaar kunnen dat binnen 20 jaar er een sonde onderweg is naar Proxima…zou..

    Maar er zijn ook andere mogelijkheden, wie weet vinden we een betere soort telescoop uit waardoor we wel exo-planeten kunnen waarnemen.

    De tijd zal het leren!

 2. Volgens Stephen Hawking lukt het om Alpha Centauri te bereiken in 20 jaar…

  https://www.scientias.nl/stephen-hawking-wil-ruimtevaartuig-naar-ster-alpha-centauri-sturen/

  • Tikkeltje vreemd van Hawking. Aan de ene kant is hij huiverig om boodschappen de ruimte in te sturen, omdat het wel eens ongewenste aliens onze kant uit kan sturen, aan de andere kant wil hij zo snel mogelijk een ruimtevaartuig naar de dichtstbijzijnde ster sturen. Wat wil hij nou precies?

   • Curiosity will kill the cat ? 😉

    Groet, Paul

   • De nieuwsgierigheid wint het van de angst. Stel je aan de ene kant voor wat een vreedzame intelligentere levensvorm aan ontwikkeling voor de mensheid kan betekenen. Aan de andere kant: is de levensvorm agressief en intelligenter, dan kan het zomaar het einde van ons bestaan inluiden. Mij maakt dat niet zo uit, de nieuwsgierigheid voert de boventoon en aan het leven hang ik niet zo sterk. Dan kom in ongetwijfeld in de hemel met mijn gedrag 🙂

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: