Site pictogram Astroblogs

Heelal bevat twee biljoen sterrenstelsels, tien keer zo veel als we eerst dachten

Van dit soort foto’s hebben de sterrenkundigen gebruikt gemaakt. Dit is de Great Observatories Origins Deep Survey (GOODS). Credit:NASA, ESA/Hubble

Gebruikmakend van waarnemingen verricht met de ESA/Hubble ruimtetelescoop hebben sterrenkundigen het aantal sterrenstelsels in het heelal geteld en dat blijken er tussen de één en twee biljoen te zijn, uitgaande van het laatste getal (2000 miljard, 2 x 10¹²) is dat tien keer zo veel als men eerst dacht. De groep sterrenkundigen, die onder leiding stond van Christopher Conselice (University of Nottingham), wist de vele waarnemingen van Hubble aan sterrenstelsels in een driedimensionale kaart te zetten en vervolgens wisten ze met toepassing van nieuwe wiskundige methodes die kaart te analyseren en te berekenen hoeveel sterrenstelsels er in totaal in het heelal zijn.  Ongeveer 90 procent van die sterrenstelsels staat te ver weg en straalt te weinig licht uit, zodat we ze niet kunnen zien. Dat ze moeten bestaan, hebben de onderzoekers afgeleid uit andere metingen. Voor de duidelijkheid: die twee biljoen sterrenstelsels is het aantal in het waarneembare heelal, dat naar schatting 94 miljard lichtjaar in diameter is. Daarbuiten zijn óók sterrenstelsels, maar die zijn NIET meegerekend.

Verder ontdekte men dat er vroeger meer sterrenstelsels waren dan nu. Toen het heelal een paar miljard jaar oud was, waren er ongeveer tien keer zo veel sterrenstelsels als nu, 13,8 miljard jaar na de oerknal. Dat komt waarschijnlijk doordat kleinere sterrenstelsels zijn gebotst en samengegaan tot grotere stelsels. Hier het vakartikel over de telling, dat vandaag verscheen in the Astrophysical Journal. Bron: Hubble.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten