19 juni 2024

Zondag hebben we een supermaan

Credit: NASA

Zondag 16 oktober hebben we een maan in maar liefst drie varianten:

 • om 06.23 uur Nederlandse tijd is het Volle Maan, dat wil zeggen dat ‘ie dan recht tegenover de zon aan de hemel staat en vol wordt beschenen
 • het is volgens de traditie dan Jagersmaan, de tweede Volle Maan na de herfstequinox op het noordelijk halfrond
 • en last but not least is het Supermaan, dat wil zeggen dat de Volle Maan dan samenvalt met het perigeum van de maan, het punt in z’n elliptische baan waarin ‘ie het dichtste bij de aarde staat.

We maken dit jaar drie keer supermaan mee en die van morgen is de eerste. De volgende twee zijn op 14 november en 14 december. Bij zo’n supermaan kan de maan wel 14% groter en 30% helderder worden dan bij een maan als ‘ie in z’n apogeum staat, het punt het verst van de aarde. Hoog aan de hemel zal dat verschil niet erg duidelijk zijn, maar laag bij de horizon, met enkele gebouwen er bij, zal ‘ie inderdaad groter en helderder lijken dan normaal. Hieronder een video van de NASA over het trio supermanen in 2016.

:bron: Bron: NASA.

Share

Comments

 1. kimberley pex zegt

  Shit, ik heb ’t gevoeld. Al dagen met migraine in bed ! Dacht dat m’n kop uitelkaar sprong. Hij is gelukkig weer voorbij………vanaf vanmorgen half zeven(als ik me niet vergis) ken trouwens nog ’n paar mensen die heftige reactie hadden al ’n paar dagen van te voren. Nu lees ik hier dat ’t supermaan was ! Brrr.

  • Floddertje zegt

   Wat een onzin 🙂

  • Kimberley Pex woon jij nog op dezelfde plek!?… Kon je niet meer terug vinden Lees toevallig dit artikel en zie je naam voorbij komen Toeval bestaat niet…Heb zo vaak aan je gedacht over hoe het met je gaat …Bizar; Kom die brief laatst nog van je tegen van jaren terug en doe je nog wat met of aan je kunst en schrijverij en idd. je had altijd hoofdpijn en veel andere zaken Hopelijk zoek je contact zou ik leuk vinden Warme groet…

   • kimberley pex zegt

    Ruben !!! Ben alweer 2x verhuisd. En 32 keer geopereerd (darmen , maar dat wist al iedereen……) En ik leef nog Godzijdank. Ik neem contact met je op. gr.kim.

 2. dat vind jij …wat doe je dan op deze site als je het zulke onzin vind je hoeft niet perse iets te zeggen want als mensen dat ervaren kan dat zeker zo zijn k ken genoeg mensen die last krkijgen tijens de volle maan jij bent gewoon niet spiritueel en dat is niet erg maar kom niet om deze site dan

  • Enceladus zegt

   Ahum, Astroblogs is juist géén spirituele site hoor! Voor spirituele zaken moet je elders zijn. Hier draait het om astronomie en ruimtevaart.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 3. kimmmmmmmmmmmmmmmmm .

Speak Your Mind

*