17 januari 2020

Nee, Opportunity heeft Schiaparelli niet zien afdalen

landing_sites_1

De bedoeling was dat de EDM-lander Schiaparelli van de ExoMars 2016 missie gisteren (19 oktober) een zachte landing zou maken in het gebied Meridiani Planum vlakbij de evenaar van Mars. In dat zelfde gebied bevindt zich de Amerikaanse Opportunity rover, die daar al sinds 25 januari 2004 (!) rondtuft en die zich

Comments

 1. Wybren de Jong zegt

  Ik zie een duidelijk zwart puntje onder de spatie tussen de T en de S. Als dat schiaparelli niet is, wat is het dan?

 2. Ja, goede vraag. Ik heb het aan de expert Emily Lakdawalla gevraagd. Als ze reageert laat ik het je weten.

 3. Hier zijn trouwens alle foto’s te zien, die de opportunity gisteren gemaakt heeft. Wie heeft er zin om die even door te lopen en te kijken of dat zwarte puntje op meerdere foto’s zichtbaar is? Kans dat je hiermee wereldberoemd wordt. 😀

 4. De bovenaan de kolom met de tijden staat ‘last modified’. Ik vermoed dat het a) niet de tijden zijn waarop de foto’s gemaakt zijn en b) dat ze een andere tijdzone weergeven (bijvoorbeeld EDT, de tijd in New York). Die tijden zeggen dus niet zoveel. Maar belangrijker: jij hebt het zwarte puntje toch op meerdere foto’s gezien, telkens op dezelfde plek, of veranderend van positie?

 5. Bij die foto’s lijkt het op dezelfde plek. Ik denk dat het een pixelfout is (wel een nadrukkelijk aanwezige)

 6. http://www.space.com/34456-mars-lander-lost-contact-exomars-2016.html

  Parachute te vroeg los, dan wel mechanisch defect waarbij ook rear heatshield beschadigd. Landingssnelheid te hoog. Thrusters niet voldoende tijd(slechts 3 á 4 sec),/vermogen om voldoende te vertragen. 50 sec voor geplande landingsmoment geen contact meer, waarschijnlijk door impact.

  Kristallen bol uitschakelen doet.

  Mies

  • Enceladus Enceladus zegt

   Laat ‘m niet vallen die kristallen bol, anders heb je ook een impact waar je niet blij van wordt. 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: