Site pictogram Astroblogs

Staat de zon een tikkeltje scheef dankzij Planeet Negen?

Een impressie van Planeet Negen

Een impressie van Planeet Negen. Credit: Caltech/R. Hurt (IPAC)

Planeet Negen is vooralsnog een hypothetische planeet, die in januari van dit jaar voor het eerst voorspeld werd door de twee sterrenkundigen Konstantin Batygin en Mike Brown, maar de denkbeelden erover zijn zeer divers. Zo kwamen we eerder al tegen dat Planeet Negen wellicht verantwoordelijk is geweest voor de massa-extincties op aarde en zou de zon de planeet van een andere ster hebben ‘gestolen’. En deze week kwam daar een nieuw denkbeeld bij, namelijk dat deze nog te ontdekken planeet, die tien keer zo zwaar als de aarde is, eens per 15.000 jaar ongeveer om de zon draait en die zich in de buitenregionen van het zonnestelsel ophoudt, wellicht de scheve stand van de zon heeft veroorzaakt.

Vergelijking van de omvang van de aarde en planeet Negen. Credit: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (SSC)

Alle acht bekende planeten draaien in een bepaald vlak om de zon, met hier en daar kleine verschillen per planeet van enkele graden. Neem je het gemiddelde van die baanvlakken dan is de rotatieas van de zon ietsje uit het lood getrokken, zo’n 6° om precies te zijn. Elizabeth Bailey (Caltech, Californië) en haar team (Batygin en Brown) denken dat Planeet Negen hier verantwoordelijk voor is. Volgens hun berekeningen moet het vlak van Planeet Negen een hoek van 30° maken met het baanvlak van de andere acht planeten.

De hypothetische negende planeet van ons zonnestelsel mag dan wel ver weg staan, dankzij z’n grote massa én zijn sterk afwijkende baanvlak heeft ‘ie een grote invloed op de zon en dat heeft afgelopen 4,5 miljard jaar geresulteerd in het scheef staan van onze zon. Vervolgvraag is natuurlijk waarom Planeet Negen zo’n afwijkende baan heeft? Daar hebben Bailey, Batygin en Brown ook een antwoord op: de planeet is mogelijk in de beginperiode van het zonnestelsel in een interactie met Jupiter uit het zonnestelsel geslingerd en is ‘ie in die vreemde baan terecht gekomen, precies zoals de Nice en Grand Tack modellen hebben berekend. Wat ook kan is dat er een andere ster vlak langs het zonnestelsel scheerde, die Planeet Negen een stukje heeft meegenomen. Aldus beschreven in dit vakartikel, dat gepubliceerd wordt in the Astrophysical Journal. Bron: Caltech.

Mobiele versie afsluiten